🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сашо Дончев намери нов американски партньор след раздялата с руската "Газпром"

Американската Linden Energy влиза с 50% в "Овергаз инк"

Сашо Дончев    ©  Анелия Николова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Американската компания Linden Energy Ltd. придобива 50% от газовата компания "Овергаз инк", която е част от холдинговата структура на Сашо Дончев. Новината бе съобщена в четвъртък вечерта на инициативата "Три морета", чийто домакин е София. Сделката, чиято цена не се съобщава, бе подписана от директора на българската компания Светослав Иванов и основателят и президент на американското дружество - Стивън Пейн.

Сделката е знакова, защото след десетилетия общ бизнес с руската "Газпром" групата "Овергаз" я скъса, за да си партнира с американци. В случая новият съакционер Linden Energy не е гигант, а е по-скоро присъствието му показва преориентация и подкрепа от САЩ за късането с монопола на руски доставки на газ в региона. Показателно е миналото и настоящето на собственика Стивън Пейн - описван като лобист и близък до американски институции и правителства, както и консултант по текущи проекти.

Обект на сделката не е оперативното газово дружество в групата "Овергаз мрежи", което е най-големият частен доставчик на газ на българския пазар. Собствеността се сменя в "Овергаз инк", което е без обороти и на практика държи около 38% в мрежовото дружество.

А начертаният план е за внос на американски втечнен газ на Балканите.

Довиждане, Москва

Базираният в Тексас купувач на практика влиза в "Овергаз инк" на мястото на руската "Газпром", с която дружеството окончателно се раздели преди около половин година. Източници на "Капитал" припомниха намерението на собственика на "Овергаз" Сашо Дончев да привлече нов акционер и с това да продаде дела, който се държеше от "Газпром". Цената на придобиването не е известна, но изпълнителният директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов уточни пред "Капитал", че сделката се извършва не чрез вдигане на капитала на дружеството, а чрез покупката на акции. Той не отговори на въпроса дали и кога сделката ще трябва да премине и през Комисията за защита на конкуренцията, както и кога ще бъдат внесени документите за това.

Именно в "Овергаз инк" беше връзката между Сашо Дончев и руснаците - 50% от акциите се държат от "Овергаз холдинг", а останалите 50% - бяха на "Газпром експорт" и "Газпром". На практика до 2016 г. точно "Овергаз инк" беше шапката на целия бизнес на групата "Овергаз", но след като в края на 2015 г. "Газпром" спря доставките за своето дъщерно дружество в България, започнаха и промените. Мажоритарният пакет акции на "Овергаз мрежи", което дотогава беше 100% собственост на "Овергаз инк", премина в ръцете на регистрираната във Великобритания DDI Holding ltd (която индиректно е изцяло собственост на Сашо Дончев и членове на неговото семейство). Смяната в контрола над "Овергаз мрежи" стана чрез увеличаване на капитала на дружеството с 202.5 млн. лв. в полза на DDI Holding. В момента според годишния й финансов отчет компаниите майки на "Овергаз Мрежи" са DDI Holding ltd и "Овергаз инк".

Какво прави "Овергаз"

Създаденото през 1991 г. "Овергаз" е най-голямото българско частно дружество в сектора на природния газ и лидер в разработването и предоставянето на инфраструктурни услуги, най-вече в областта на газификацията. Основните дейности на групата "Овергаз" обхващат цялата верига от доставка, дистрибуция, продажба на природен газ и др. "Овергаз инк" е най-големият независим доставчик и търговец на природен газ на пазара. Част от групата е "Овергаз мрежи", най-голямото газоразпределително дружество в България, с приходи от 177 млн. лв. и печалба от над 22 млн. лв. за 2020 г.

Още тогава - през 2016 г., трябваше да се случи и разплащането с "Газпром", но до това така и не се стигна. В крайна сметка през януари тази година стана ясно, че компанията на Дончев ще получи кредит от 117 млн. евро, с част от които ще приключи раздялата с руското дружество.

От компанията не съобщават от кога официалната раздяла с руската компания е станала факт, но явно българското дружество е успяло окончателно да сложи точка на отношенията си с "Газпром". В Търговския регистър се вижда, че от тази пролет руската компания няма участие и представители в управлението на "Овергаз инк".

Повече клиенти и LNG през Гърция

Самата раздяла с "Газпром" няма пряк ефект върху дейността на "Овергаз" тъй като по данни за 2019 г. дружеството купува газ от няколко места - "Булгаргаз" (65% от количествата), гръцките Mytilineos и DEPA, американската Kolmar, както и българската "Енергико". По информация на "Капитал" компанията на Дончев е купувала газ и от бъдещия си бизнес партньор Linden Energy.

"Вярваме, че "Овергаз" е перфектният партньор за развитието му от лидер на българския газов пазар в лидер на Балканите", каза Пейн при подписването. Той увери, че в допълнение на инвестицията си "Линден" ще подкрепи активно усилията на "Овергаз" за разнообразяването на енергийния пазар в България чрез добавянето на други източници на природен газ, като една от възможностите е американски втечнен газ. Пейн припомни, че компанията му вече е резервирала 10% от капацитета на бъдещата газова връзка на България с Гърция, която се очаква да бъде въведена в експлоатация до средата на 2022 г.

Макар все още да не е ясно какво предвижда новото партньорство в първата една година, от "Линден" заявиха, че ще помогнат на "Овергаз" да разшири мрежата и клиентската си база. "Гледаме и към Западните Балкани. Албания, Косово например нямат никаква газова мрежа", даде пример Пейн. Той изтъкна, че България все още не е приватизирала местния оператор на газопреносната мрежа за разлика от останалите страни в региона и изрази надежда, че скоро това ще се случи.

Кои са Linden Energy

Linden Energy е американска компания, базирана в Тексас, с международен фокус върху енергийното развитие. Основана през 2013 г. от Стивън Пейн, "Линден" има проекти в Европа, Източна Европа и Южна Азия, а Пейн е познато име за международния енергиен сектор.

Директорът на "Овергаз" Светослав Иванов отбеляза, че присъединяването на Linden Energy към "Овергаз" ще подпомогне амбициозните идеи на българското дружество за развитие на пазарите на Западните Балкани.

Сред планираните проекти е проучването на възможността за изграждане на системни интерконектори и газификация на урбанизираните територии в страните от Западните Балкани.

Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз инк"
Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз инк"

Напредък за неруски доставки

Изграждането на газовата връзка с Гърция, през която може да влиза и втечнен газ от бъдещия терминал в Александруполис, продължава според сроковете, заложени в договора за строителство, като един от двата най-сложни етапa на техническа реализация вече е успешно изпълнен - полагането на тръбите под коритото на река Марица в района на Димитровград, стана ясно в рамките на инициативата "Три морета". Изпълнителният директор на проектната компания ICGB Теодора Георгиева увери, че проектът напредва и се очаква инфраструктурата да бъде готова до края на 2021 г. Интерконекторът ще бъде въведен в търговска експлоатация не по-късно от 1 юли 2022 г.