Скъпите суровини осигуриха рекордна печалба на Glencore

Компанията заделя 1.5 млрд. долара за глобите по обвиненията в корупция и пазарни манипулации

Glencore заделя 4 млрд. долара, които ще върне на инвеститорите.
Glencore заделя 4 млрд. долара, които ще върне на инвеститорите.
Glencore заделя 4 млрд. долара, които ще върне на инвеститорите.
Glencore заделя 4 млрд. долара, които ще върне на инвеститорите.

Най-големият търговец на суровини в света - Glencore, е постигнала рекордни финансови резултати за миналата година, показват предварителните данни. Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) нарасна с 83% до 21.3 млрд. долара, в сравнение с 11.6 млрд. долара година по-рано. Общите приходи на групата са достигнали 204 млрд. долара. Основните двигатели на печалбата са били африканската мед и термичните въглища, които се изгарят в електроцентрали за производство на електроенергия и са най-замърсяващият източник на енергия.

Оборотът и печалбите на компанията са силно повлияни от нарасналите цени на енергийните източници по света и особено в Европа. Според изпълнителния директор Гари Нейгъл напрежението между Русия и Украйна може да доведе само допълнителна печалба на дивизията на компанията, която се занимава с търговия с петрол. Ако има някаква военна активност в Украйна и Русия, това ще доведе до сериозни смущения на различни стокови пазари... и в тези случаи нашият маркетингов бизнес наистина процъфтява, каза Нейгъл пред Reuters.

Компанията също така обяви, че ще върне 4 млрд. долара на своите инвеститори. В предварителните резултати за 2021 г. Glencore заяви, че е успяла да намали нетния дълг до 6 млрд. долара в края на 2021 г. от 15.8 млрд. долара година по-рано.

Разследванията за корупция се очаква скоро да приключат

Компанията е изправена пред разследвания в Бразилия, Великобритания и Съединените щати, след като получи обвинения в корупция, свързани с някои от операциите й в Демократична република Конго, Нигерия и Венецуела от 2018 г. Именно поради тези разследвания компанията обяви, че отделя 1.5 млрд. долара за глоби и наказания, които се очаква да бъдат наложени, когато разследването приключи.

Най-близко до завършване изглежда разследването в САЩ, като това беше и първата страна, която започна официална проверка. Министерството на правосъдието наскоро постигна голям напредък в разследването, след като бивш служител в поделението на Glencore за търговия с горива се призна за виновен по обвинения за подкупването на правителствени служители в Нигерия с цел получаването на дългосрочни договори за добиване на нефт.

Разследванията в Обединеното кралство и Бразилия все още нямат обвиняем, който да е признал вината си, но очакванията на експерти са, че по-скоро рано, отколкото късно, и те ще приключат. Компанията е обект на интерес от страна на прокурата и в Нидерландия и Швейцария, като те са отделни от тези в другите три страни. Тяхното заключение все още не може да бъде предвидено, но от Glencore заявиха пред Financial Times, че "правят всичко възможно", за да подпомогнат разследващите органи в двете страни.

"Работихме много усилено, за да коригираме това", каза изпълнителният директор на Glencore Гари Нейгъл по време на пресконференцията. "Променяме културата. Искаме да завършим тези разследвания, да теглим чертата и да продължим напред", добави Нейгъл. Според анализатора на RBC Capital Markets Тайлър Брода компанията все повече се приближава до етапа, в който няма да бъде смятана за рискова, след като приключат разследванията.

Излизане от "Роснефт"

Glencore също така обяви продажбата на своя дял в руската компания "Роснефт", като по този начин сложи край на две десетилетия на инвестиции, при които швейцарската компания за суровини търгува с милиони барели петрол на руската група. Продажбата е станала през декември 2021 г. и ще приключи през първата половина на тази година след регулаторни одобрения. От компанията отказаха да дадат информация за сумата на сделката и на кого са продали книжата.

"Роснефт", която произвежда около 130 хил. барела на ден, е изправена пред трудни времена, откакто бившият й собственик Михаил Гуцериев беше санкциониран от Европейския съюз миналата година за тесни връзки с беларуския президент Александър Лукашенко. Санкциите създадоха трудности за износа на петрол. "Glencore избира точния момент да напусне "Роснефт", тъй като цените на петрола са добри, докато активът е доста рисков", каза източник от търговска фирма, участваща в руския петролен пазар, пред Reuters.

Glencore и въглищата - идва ли краят на приказката

Glencore е една от компаниите, които се намират в крайно любопитна ситуация - тя е един от най-големите добивни компании на термични въглища. Те са най-замърсяващият енергиен източник на Земята, което ги прави непривлекателни както за инвеститори, така и за банките и правителствата. Високите цени на енергийните източници, независимо дали "зелени" или не, промениха плановете на екоактивистите.

Източникът, чиято цена е най-завишена спрямо нормалните нива, са именно термичните въглища. Glencore настоява, че е най-добрият собственик на своите въглищни мини; че закриването им през следващите 30 години е "отговорната стратегия както за нашия бизнес, така и за света". Компанията от години, изглежда, върви в обратната на останалата част от света посока, като купува мини за добив и въглищни централи. Идеята на Glencore е, че докато всички се отказват от въглищата, все още има период от време, в който те ще бъдат адекватен източник на печалба.

Стратегията, която ръководството на базираната в Швейцария компания, има и своите критици. През януари инвеститорът активист Bluebell Capital Partners изпрати писмо до Glencore, в което призовава компанията да раздели бизнеса си на две подразделения - едно, което се занимава с термични въглища, и едно само за "зелени" източници на енергия. Това е вторият път, в който Bluebell иска подобно решение от групата. Първото подобно искане, през ноември, беше отхвърлено от главния изпълнителен директор с мотива, че никой от големите собственици на акции не е поискал подобно действие.

В писмо от 24 януари партньорите в Bluebell - Джузепе Бивона и Марко Тарико, заявиха, че значителната експозиция на швейцарската добивна компания и търговец на суровини я прави по-малко привлекателен партньор. Въглищата, пишат те, са ефективно "отровно хапче" в индустрия, където по-нататъшната консолидация е необходима и се очаква. Според тях Glencore би станал много по-привлекателна опция за инвестиране в случай, че бизнесът с въглища бъде отделен.