🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите активисти завладяват Европа

Разрешаването на социалните и климатичните проблеми става все по-важно за бъдещето на компаниите

Управляваната от Бен ван Берден Royal Dutch Shell е една от целите на инвеститорите активисти
Управляваната от Бен ван Берден Royal Dutch Shell е една от целите на инвеститорите активисти
Управляваната от Бен ван Берден Royal Dutch Shell е една от целите на инвеститорите активисти
Управляваната от Бен ван Берден Royal Dutch Shell е една от целите на инвеститорите активисти
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Инвеститорският активизъм се очаква да стане по-голяма част от икономиката, показва проучване на компанията за професионални услуги Alvarez and Marsal. Фирмата е проучила представянето на 1651 различни компании, за да провери колко уязвими са те от това фондове или личности да купят дял в компания, за да имат влияние върху решенията й. Резултатите показват, че в следващата година 148 компании са в позиция, която би привлякла активисти, което е повишение с 10% от последния доклад, който беше разпространен през април тази година. Средната пазарна капитализация на целевите европейски компании се е увеличила от 14.4 млрд. евро през 2020 г. на 19.8 млрд. евро през 2021 г. показват данните на компанията.

Великобритания продължава да е най-привлекателна

Главните фактори, които привличат вниманието на активистите, продължават да бъдат въпросите около опазването на околната среда, както и притеснения относно социалната и корпоративната политика. Най-привлекателната страна за инвеститорски активизъм остава Великобритания, като 36% от 148-те компании под такъв риск са базирани на Острова. "Относителното по-ниско представяне на корпорациите във Великобритания в сравнение с техните европейски връстници помага за превръщането на Обединеното кралство в среда, богата на цели за активисти инвеститори", заяви пред Financial Times управляващият директор и ръководител на европейските услуги в Alvarez & Marsal Малкълм Маккензи.

Според него Brexit, проблемите по световната верига на доставки, както и пандемията оказват силно влияние върху бизнесите във Великобритания. Тези три тенденции също така увеличават разликата между най-добре и най-зле представящите се компании, което прави набелязването на компании с голям потенциал значително по-лесно за инвеститорите активисти.

Влошените търговски отношения между Европейския съюз (ЕС) и Обединеното кралство също създават известно напрежение, смята Сузана Стрийтър от компанията за финансови услуги Hargreaves Lansdown. Според нея, ако не се намери решение на проблемите между Лондон и Брюксел, икономическото възстановяване може да "навлезе в труден период през следващата година. Тя добави, че това ще задържи интереса на активистите към Великобритания, защото парите, които ще са нужни за придобиване на определен дял, ще са по-малко от обикновеното.

Alvarez and Marsal очакват Германия да задмине Франция и да се нареди след Великобритания по интерес от страна на инвеститори активисти. Покачващата се инфлация в сравнение с други държави в Европа е главната причина за нарастване на интереса към германските пазари.

Проучването показва, че се очаква активистите да се насочат към малък брой компании, но за сметка на това големи. Социалните и природните въпроси ще продължат да доминират исканията на активистите, като броят на подобни искания се е удвоил от 2018 г. Те също така предупреждават, че няма компания, която да е сигурна, че няма да бъде под прицела на активисти.

Royal Dutch Shell, която е една от най-големите нефтени и газови компании в света, има шанс да бъде разделена на няколко отделни дружества. Тази идея възникна, след като фондът за рискови инвестиции Third Point, който има значителен дял в компанията, предложи една компания да се занимава с изкопаеми горива, а друга със зелена енергия. Bluebell Capital Partners поиска от компанията за търговия със стоки Glencore да "начертае бъдеще за компанията без въглища".

Фармацевтичните компании продължават да будят интереса на инвеститорите активисти, като те виждат големи възможности за покачване на печалбите при тях. Danone и GlaxoSmithKline (GSK) също попадат в тази категория. Активисткият фонд Elliot Management дори наскоро поиска промяна на лидерството в GSK.