🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-ценният ни капитал е доверието на клиентите към нас

Инж. Теодор Осиковски, управител на КМС ЕООД

Инж. Теодор Осиковски, управител на КМС ЕООД
Инж. Теодор Осиковски, управител на КМС ЕООД
Инж. Теодор Осиковски, управител на КМС ЕООД
Инж. Теодор Осиковски, управител на КМС ЕООД

Визитка

Теодор Осиковски е машинен инженер от ТУ - София, и докторант на университета. Специализира "Международни икономически отношения и митническа политика" в Института за следдипломна квалификация на УНСС.

Започва професионалната си кариера в областта на енергетиката от "Централна инергоремонтна база" АД - София, където последователно е член на съвета на директорите, председател на съвета и прокурист. Бил е главен изпълнителен директор и член на управителния съвет до 2018 г. на "Енергоремонт холдинг" АД. Чрез своята инвестиционната структура "Евро техноконсулт" през 2019 г. прибавя към портфолиото си новото енергийно дружество КМС ЕООД.

Инж. Теодор Осиковски е дългогодишен председател на Българския съюз по заваряване. Бил е член на управителните съвети на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Научно-техническия съюз по машиностроене, БРТПП, БУЛАТОМ и Алумни съвета на ТУ - София.

Два пъти е номиниран от професионалната общност за "Енергетик на годината" и "Мистър Икономика" в "Енергиен сектор".

Г-н Осиковски, вие работите повече от 30 години в сферата на енергетиката. С какво се занимава фирма КМС и какви са акцентите в нейната работа?

Когато се произвежда или доставя енергия, е важно да се знае и как ще се извършват ремонтите, ако нещо в цялата верига се повреди. Ето с това се занимаваме ние в нашата компания. КМС ЕООД е новото име на създадена през 1990 г. фирма, специализирана в сферата на ремонтите в енергетиката. През 2019 г. закупих фирмата чрез моя инвестиционна структура. Успяхме да привлечем отлични специалисти и сега в нея работи екип от над 150 квалифицирани професионалисти с над 30 години опит в сферата на енергетиката. Имаме вече 4 офиса в страната - Козлодуй, Раднево, Бургас и София.

Какви дейности извършва обновеното дружество?

- За три години, откакто поехме КМС, разширихме портфолиото на фирмата. Освен ремонтни и монтажни дейности в енергетиката извършваме електромонтажни дейности, сервиз и поддръжка, изработваме детайли и оборудване. В нашето портфолио е и ремонтно-механичната база "Балканкар - Георги Михайлов", където произвеждаме резервни части за кари и метални конструкции. Имаме съвместен проект с "Хитачи" за усвояване на производство като техен поддоставчик. С техниката, знанията и екипа, с който разполагаме, сме в състояние да предложим комплексна услуга в енергетиката, промишлеността, строителството, транспорта и селското стопанство.

Кои са основните партньори на КМС?

- Тъй като сме добре познати с базата и персонала ни на площадката на АЕЦ "Козлодуй", без колебание мога да кажа, че работата там е основен приоритет за нас. Друг дългогодишен партньор на фирмата е ЧЕЗ, с който продължаваме и занапред. Работим отлично и с големите възложители в енергетиката - ЕСО, НЕК и електроразпределителните дружества. Вече се насочихме и към топлоелектрическите и топлофикационните централи, транспортна инфраструктура - магистрални тунели, метрополитен и в нефтопреработвателните предприятия, което ни дава добра перспектива. И за да съм конкретен, нека допълня списъка на ключовите ни клиенти - ДП "Радиоактивни отпадъци", "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "Ромпетрол" АД, "Хитачи", "Кончар-инженеринг ДД" - Загреб, "КонтурГлобал Марица-изток 3", "AES Марица-изток 1", ТЕЦ "Марица-изток 2", ТЕЦ "Варна" и "Топлофикация София".

Проектите, по които работим с тях, са резултат от доверието към нас, което смятам за най-ценния ни капитал.

В контекста на войната в Украйна и затихващата ковид криза как виждате перспективите за КМС?

- Първо ще ви отговоря като човек и после като бизнесмен. Съпричастен съм към страданието на всички жертви на тази ужасна война. Помагам на украински семейства, които са били принудени да напуснат страната си, и се надявам и други да помагат. Сега от бизнес гледна точка. Ние от две години участваме активно в процедури за доставки и ремонт на енергетично оборудване в Украйна. За съжаление работата там в момента е невъзможна. Затова трябва се мобилизираме и да се концентрираме върху другите ни проекти и да се насочим и към нови места.

И войната, и пандемията ни показаха, че няма по-ценно нещо от човешкия живот и здраве.

Повече за компанията и нейната дейност на www.kmc-bg.com