🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ще се справят заводите със спирането на газа

"Агрополихим", "Лукойл Нефтохим", "Топлофикация София" и други големи консуматори са готови с алтернативни решения

От "Лукойл Нефтохим" твърдят, че имат алтернативен доставчик, който да осигури природен газ при нужда.
От "Лукойл Нефтохим" твърдят, че имат алтернативен доставчик, който да осигури природен газ при нужда.
От "Лукойл Нефтохим" твърдят, че имат алтернативен доставчик, който да осигури природен газ при нужда.    ©  Надежда Чипева
От "Лукойл Нефтохим" твърдят, че имат алтернативен доставчик, който да осигури природен газ при нужда.    ©  Надежда Чипева

Въпреки че България е почти изцяло зависима от руския газ, ако се стигне до пълно прекъсване на доставките, това няма да има критично въздействие върху България.

Населението е изключително слабо газифицирано (общо около 120 хил. домакинства), индустрията също (с изключение на торовите и стъкларските заводи), а основни потребители на газа са топлофикациите (парно и топла вода за бита), "Лукойл Нефтохим", торовите и стъкларските заводи.

Общото годишно потребление на газ в България е 3.2 млрд. куб.м (за 2021 г.), като само капацитетът на газовата връзка с Гърция (очаква се да заработи през юли) е напълно достатъчен да осигури такова количество.

Само столичното парно консумира близо 40% от природния газ, но две трети от потреблението е през зимния период. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че нужните количества природен газ за "Топлофикация София" са гарантирани до края на май. "Сега, през пролетните и летните месеци, потребяваното количество газ от топлофикацията е почти три пъти по-малко в сравнение с нуждите през отоплителния сезон и това дава голяма степен на сигурност, че необходимите количества ще бъдат осигурени от други доставчици. Информацията от "Булгаргаз" към момента е, че цената на природния газ, който може да се осигури, ще бъде по-висока", заяви тя.

Другите големи консуматори са стъкларските и химическите заводи, които могат да ползват алтернативни горива като амоняк или да свият временно производството. Това обаче зависи до голяма степен от модела им на работа. Девненският "Агрополихим" например значително ограничи използването на газ, след като си изгради терминал за амоняк и на практика изключи първата стъпка при производството на азотни торове. Наскоро изпълнителният директор и съсобственик на компанията Филип Ромбаут коментира на форум на "Капитал", че в момента заводът ползва едва около 10% от предишното си количество синьо гориво и лесно може напълно да се откаже от него. Компанията заменя и доставчиците си на амоняк, тъй като около 50% от нуждите досега са се покривали с внос от Русия.

Другият торов завод в страната - димитровградският "Неохим", обаче разчита изцяло на собствено производство на амоняк от природен газ. От компанията не бяха открити за коментар какви заместващи варианти разработват. В интервю за БТА наскоро изпълнителният директор Стефан Димитров посочи, че решението на правителството да не подновява договора с "Газпром" от следващата година заради войната в Украйна създава притеснения за сигурността на доставките, въпреки че страната може да има и други източници като азербайджански газ или LNG.

Най-големият производител на стъкло е португалската BA Glass, която е собственик на заводите за амбалаж в София и Пловдив. До редакционното приключване на броя от групата не отговориха на въпросите на "Капитал" какви мерки планират и застрашено ли е производството.

Другият голям производител е турската Sişeсam с трите си завода в Търговище. Преди няколко години "Булгаргаз" дори обяви, че ще увеличава доставките за компанията чрез изграждането на близо 18 км отклонение от газопреносната мрежа.

Проблем при липсата на газ може да се окаже дейността на "Лукойл Нефтохим". В отговор до "Капитал" от рафинерията казват, че използват природен газ в своя ТЕЦ за производство на пара и електроенергия и в инсталацията за производство на водород, който по-нататък се използва за процесите на преработка на нефта (например хидрокрекинг) при производството на горива. "Природният газ е критично важен за рафинерията и като енергоносител, и като суровина. Евентуално прекратяване на доставките му би означавало спиране на производството", казват още оттам.

"Лукойл Нефтохим" посочва още, че има алтернативен доставчик, който ги е уверил, че необходимите количества природен газ за май са осигурени от различни източници. "Имаме възможност да отреагираме оперативно и да заменим природния газ с рафинерен газ или мазут като гориво в ТЕЦ, но не и в качеството му на суровина за производство на водород", се казва още в отговорите.

От компанията са категорични, че кризата с газа няма да се отрази на цените на продуктите, тъй като те зависят изцяло от пазара - търгуват се по международните котировки.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 2
    • + 2

    От гледна точка на развитието и еволуцията на цената на природният газ спрямо Dutch TTF може да се каже че е при завършен цикъл и е в "фраза дистрибуция". По тази цена не трябва да се подновява никакъв договорс Газпром. Най реалната цена на една суровина се образува в борсата. За това се нарича свободен пазар. Ако има купувачи на определена цена това му е моментната реална цена. А не някаква регулирана цена която се прави че се субсидира от държавата. Но всъщност се краве от самото количество газ с цела да се подкупва и корумпира политици. За това никой не иска да се махне от определени длъжности. И когато става въпрос за газ, газспом, цена все определени фигури скачат публично. В европа политици се подкупват с газ. Вход количество газ да кажем три бара изход два бара. Подкупа а политици и чиновници един бар. И естесвенно чиновници и администрация трябва да фалшифицира документацията поне цифрите да пасват.

    Никакъв договор с Газпром. Който желае газ да купува от борсата. Не сме в псевдо азиатски съюз.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":

    С кофи ли да го купуваме от там?

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":

    Моделът на свободния пазар предполага голям брой продавачи. Докато на европейския има 3 и нещо - Русия ,Норвегия, Алжир, Азербайджан. Класически олигопол. При тези пазари цените се движат в синхрон с един водещ доставчик. Иначе казано дългосроните договори в случая са по-добри, защото тогава може да се договори по-добра цена (обемът който се купува е по-голям, а доставчика има спокойствие да планра и инвестира ).

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Ако искаш с пластмасови чашки за кафе си го носи, нас не ни бърка! Нито ни трябва газ, нито искаме да наливаме пари на кочината!

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    До коментар [#4] от "grigoo":

    Като(АКО) стане 5лв/л бензина друга песен ще запееш...

    Нередност?
Нов коментар