България най-накрая получи зелена светлина за 13.5 млрд. лв. по Плана за възстановяване

Темата за "Марица-изток" беше заобиколена, а за разследване на главния прокурор ще бъде избиран специален съдия

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще обяви на специална визита в София утре, че комисията най-накрая е доволна от българския план и го праща на Съвета за одобрение
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще обяви на специална визита в София утре, че комисията най-накрая е доволна от българския план и го праща на Съвета за одобрение
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще обяви на специална визита в София утре, че комисията най-накрая е доволна от българския план и го праща на Съвета за одобрение    ©  Reuters
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще обяви на специална визита в София утре, че комисията най-накрая е доволна от българския план и го праща на Съвета за одобрение    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С трийсет и седем дни закъснение имаме план. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, когато съобщи, че Европейската комисия най-накрая ще препрати българския План за възстановяване и устойчивост на Съвета на ЕС с препоръка да бъде одобрен.

Това, разбира се, далеч не е цялото закъснение. България е предпоследната страна в съюза, която получава одобрение на плана си, като изпусна и възможността да получи аванс по него, тъй като не успя да го одобри до края на 2021 г. Но след като прекара цяла година в избори и лутане от първоначалния вариант на ГЕРБ, през последвалите промени при служебните кабинети на Румен Радев, София най-накрая получава зелена светлина за окончателната версия при сегашното коалиционно правителство, под надзора на Василев (в линка можете да прочетете повече за всеки от проектите).

Това ще бъде потвърдено в четвъртък официално от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която минава за кратко през София, и ще поздрави кабинета "Петков" за завършения документ.

Процесът обаче все още не отключва тези над 13 млрд. лв., които ще дойдат до 2026 г. ЕК ще изпрати документа с препоръка на Съвета на ЕС, който трябва да го одобри в срок от един месец, след което той ще бъде подписан и превърнат в договор.

Решението на проблем 1: "Марица-изток"

Основните препъникамъни дотук бяха два: затварянето на комплекса "Марица-изток" и въглищните централи и правосъдната реформа, по-конкретно механизмите за разследване на главния прокурор и ефективно правораздаване.

Първото беше решено по типичния евробюрократски начин. След като служебният кабинет на Стефан Янев прие 2038 г. като окончателна за прекратяването на въгледобива, настоящият кабинет отказа да се ангажира с дата за затварянето на Маришкия комплекс и вместо това реши да компенсира с други инициативи, които да намалят нуждата от въглища. Както изреди Василев, те включват "сериозен комплекс от батерии с мощност като ПАВЕЦ "Чаира", геотермална енергия, национална програма за саниране и над 10 хиляди проекта за фотоволтаични паркове за собствено потребление".

ЕК очевидно е приела тази формулировка като взаимоизгодна, защото е ясно, че "Марица-изток 2" ще стане нерентабилна далеч преди 2038 г. Така България ще започне да изгражда система от нови енергийни мощности, както и батерии за съхранение.

Решението на проблем 2: главният прокурор и корупцията

По втория въпрос българското правителство се съгласи с идеята на ЕК за въвеждането на фигурата на съдия, който временно ще бъде назначаван за прокурор, когато имаданни за възможно престъпление, извършено от главния прокурор и/или неговите заместници. Той ще бъде избран със случаен подбор измежду съдии с определено минимално ниво на професионална квалификации и с опит в наказателното право.

Съдията ще бъде назначен от ВСС на длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратура, докато се провежда наказателното производство. ВСС ще е длъжен да инициира процедурата по избор при сигнал за престъпление и да приложи електронната система за случайно разпределение, без да може да промени резултата. Самото разследване ще се извършва от органите на изпълнителната власт под надзора на излъчения разследващ магистрат.

Така се решава старият проблем с това, че никой прокурор в централизираната система няма да посмее да разследва човека на върха ѝ. "Едновременно с това правим реформа и в антикорупционната комисия и големи реформи в процесите на извършване на обществените поръчки. Това беше огромен проблем в предишните управления на България", заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание по-рано тази седмица.

Идеята е вече обявената - КПКОНПИ да бъде разделена на разследващо звено и на звено за отнемане на незаконно придобито имущество, като първото бъде засилено. Що се отнася до поръчките, Министерството на финансите вече изготвя доклад за това как да бъде променена и подобрена системата, която допуска изключително много поръчки с една оферта и подриване на конкуренцията.

Какво предстои

България няма да получи аванс, тъй като изпусна срока, но пари по плана могат да започнат да пристигат още тази година. "Предвидили сме предварително изпълнение и от утре министерствата могат да подготвят проекти", обяви Василев. В бюджета наистина са заложени над 4 милиарда лева в Национален фонд, където са парите от Европа, но те включват всичко - и новите оперативни програми. Те би трябвало да стартират също тази година, ако България бързо приключи подписването на споразумение с ЕК, което дотук беше блокирано.

Пари по плана обаче ще могат да се плащат само след като бъде доказано коя реформа или условие са изпълнени - към документа, пратен в ЕК, трябва да има детайлна таблица с тях. Другото важно условие е всички проекти да са завършени към 2026 г., защото в противен случай плащането по целия пакет ще бъде застрашено.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 2
    • + 4

    А сега абонамента за Капитал ще намалее ли? Щото, нали...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 4

    СБОГОМ СИРОМАШИО!!! We're in the money!!!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 3

    Аз сега разбрах, че планът се забавил заради изборите, заради "лутане от първоначалния вариант на ГЕРБ", от служебните кабинети на Радев ... А забавянето заради завода за батерии на ВЕИ-тата ви къде? 10% от ПВУ ще отиде за този завод предложен от някой по тъмно в кабинетите на МС без никаква дискусия за ползите. Но това е така наречената Промяна, ще научаваме всичко и всяко взето решение от чужди медии, от чужди посланици и ще бъдем поставени пред свършен факт.
    Сега очаквам наш Киро да изкара това одобряване на плана като голям успех за правителството му. Тактиката всеки провал да е успех за сега е успешна!

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 4
    • + 1

    Е, сега е времето да покажат какво могат.

    Нередност?
  • 7
    xun18646751 avatar :-|
    xun18646751
    • - 2
    • + 5

    Планът е тотално безумие, плоскоземие и обслужване на ВЕИ-мафията, насочващо страната в напълно погрешна посока. Честито! А уж целта му беше възстановяване на икономиката от пандемията ...

    Нередност?
Нов коментар