🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жегите и скъпият газ подпалиха цените на тока в Европа

Електроенергията в България стигна до рекордните 1200 лв./мВтч в пиковите часове на деня

Цената на ток от началото на юли в България е средно 600 лв./мВтч - рекорд в историята на свободната търговия.
Цената на ток от началото на юли в България е средно 600 лв./мВтч - рекорд в историята на свободната търговия.
Цената на ток от началото на юли в България е средно 600 лв./мВтч - рекорд в историята на свободната търговия.    ©  Цветелина Белутова
Цената на ток от началото на юли в България е средно 600 лв./мВтч - рекорд в историята на свободната търговия.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Енергийната криза във Франция се пренася в цяла Европа
  • В пиковите часове цената на тока в България стига до 1200 лв./мВтч
  • Причината за скъпия ток се крие в топлото време и скъпия газ

Заедно с температурните рекордни в Западна Европа падат и тези за цената на електроенергията. В сряда например във Франция борсовият ток струва 589.22 евро/мВтч - стойност, която не беше достигната дори през изминалата тежка зима. За четвъртък има леко понижение - до 555 евро.

В България засега електроенергията остава по-евтина, но в определени часове на денонощието също падат рекорди. За 21 часа на 21 юли например постигнатата цена надхвърля 1200 лв./мВтч. Средната стойност на борсовия ток от началото на месеца също е рекордно висока - 296 евро/мВтч, или 578 лв. Това е с 20% над предишната рекордна стойност от март.

Причините за тези екстремни цени могат да се търсят в няколко направления: газовия дисбаланс, предизвикан от Русия, високите цени на петрола и изключително топлото време в някои части на континента, които принудиха електроенергийните системи да впрегнат цялата си мощ, за да могат да задоволят потреблението. Заради това расте и употребата на въглища за производство на ток - редица страни запалиха мощностите си с цел да се борят с недостига на газ.

Скрит, но не маловажен фактор, са и няколко от авариите, които споходиха редица енергийни съоръжения. Заради либерализирания пазар на електроенергия, една спряла мощност в Централна Европа може да разбалансира пазарите на няколко държави.

Скъп ли е токът в България?

В България цената на електроенергията е рекордно висока през този юли. Това е и най-скъпият месец средно досега, откакто въобще има борсова търговия, като изпреварва дори дните на първоначалния шок от войната в Украйна.

Въпреки това електроенергията в България не е най-скъпата в ЕС. Дори напротив -тя е сред по-ниските. Средните цени за месеца в Румъния, Австрия, Нидерландия и Франция например са драстично по-високи.

Причините за това са, че България задоволява нуждите си от собствено производство- ядрената централа, както и въглищните ТЕЦ работят на максимум, а голяма част от произведената електроенергия се изнася за чужбина. Именно търсенето на ток от региона повишава и цените за вътрешния пазар. Но ефективно това не засяга потребителите, за които държавата въведе таван от 250 лв./мВтч. Всъщност приходите от по-скъпия ток се използват за компенсации към бизнеса.

Ситуацията можеше да бъде още по-благоприятна за нетния износ на ток ако ПАВЕЦ "Чаира" можеше да работи, а не беше изцяло аварирал. Простите сметки показват, че при работа на пълен капацитет, централата би мога да носи по 100 млн. лв. на месец.

АЕЦ "Козлодуй" например печели по 10 млн. лв. на ден, а към полугодието има на 1.7 млрд. лв. положителен финансов резултат.

А само днес държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" сключи две сделки за доставка на ток през последната седмица на юли и за целия август, които са на стойност около 12 млн. лева. Реализирани са на средна цена от 690 лв./мВтч, а купувачите са изцяло чужди компании.

Проблемите в Европа

Цяла Западна и Централна Европа реално е в патова ситуация, тъй като държавите там разчитат на базовите ядрени мощности на Франция, които обаче в последните седмици имат странни технически проблеми и работят на 40 % от капацитета си. Анормалните жеги също създават неприятностите за ядрените централи - много от тях се налага да спирани заради невъзможност да бъдат охлаждани, тъй като водите на реките, които се използват за целта, са с твърде висока температура.

В тази връзка Швейцария, Нидерландия, Белгия и Германия не могат да черпят от френския ток, а напротив, те продават на Франция от своите мощности. Към 20 юли Франция внася средно по 5000 мВтч, което повече от цялото потребление на България.

Цената на газа

Безспорно една от причините за високата цена на тока е природния газ. От няколко седмици насам на нидерландския TTF хъб той се търгува за около и над 150 евро/мВтч. Това е и най-ликвидният газов индекс и цената там директно се отразява на стойността на синьото гориво навсякъде в Европа.

Допълнително Русия поддържа доставките на минимум, което не позволява хранилищата да бъдат запълнени и така цените може да се увеличат още повече в началото на отоплителния сезон.

Проблем се оказват и доставките на втечнен газ към Европа, тъй като много от танкерите няма как да тръгнат от САЩ заради пожара в големия терминал в Тексас - очаква се спад от 20% в рамките на 90 дни. Липсата на дългосрочни договори пък води до извиване на ръцете на европейските държави от страна на големите енергийни компании, които искат да се възползват максимално много от ситуацията.

Все още няма коментари
Нов коментар