Скритата концесия на "Топлофикация София"

С обществена поръчка ще бъде избран инвеститор-мениджър, който ще получи правото да управлява столичното парно за 35 години

Столичното парно има близо един милиард лева натрупана загуба и дори повече дългове
Столичното парно има близо един милиард лева натрупана загуба и дори повече дългове
Столичното парно има близо един милиард лева натрупана загуба и дори повече дългове    ©  Надежда Чипева
Столичното парно има близо един милиард лева натрупана загуба и дори повече дългове    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Мнозинството на ГЕРБ в общината задвижи предаването на столичното парно към неизвестен частен инвеститор
  • Грубо сделката е 35 години безконтролно и без такса компания да ползва актива срещу евентуална инвестиция 860 млн. евро
  • Задлъжнялото дружество има нужда от оздравяване, но избраната процедура изглежда като празен чек

Частен инвеститор да изгради нови мощности в общинската "Топлофикация София", срещу което ще получи правото да управлява дружеството за 35 години. Това накратко е новото предложение за бъдещето на столичното парно на мнозинството на ГЕРБ, което в четвъртък бе прието от Столичния общински съвет с 43 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се". То идва на базата на доклада на американската консултантска компания Black&Veatch, около който имаше редица спорове в края на миналата година.

Макар да не е оформено като концесия, по същество моделът представлява точно това. Заложените условия са Столичната община да запази 100% от собствеността си в "Топлофикация София", но да не участва във финансирането на предвидените инвестиции и да не дава гаранции за осигуряването на средствата. Но няма концесионна такса, която обикновено се плаща от частната фирма.

Без съмнение изграждането на нови мощности за производство на електроенергия и подобряването на мрежата са единственият възможен сценарий за оздравяването на общинската компания, чиито дългове надхвърлят 1 млрд. лв., а натрупаната загуба е над 900 млн. лева. Въпросът е как точно ще се случат тези проекти, как ще се избере инвеститорът и какъв контрол ще се упражнява върху един от най-големите енергийни обекти в страната? Основателното опасение е, че буквално се подписва празен чек.

А любопитен момент тук, е че намерение да участва в модернизацията на "Топлофикация София" имаше фондът Gemcorp, с който правителството подписа меморандум за сътрудничество през март.

Действието съвпада с решението на КЕВР за повишаване на цените на парното и топлата вода в София с почти 40%. Поскъпването може да накара много хора да се откажат от услугите на топлофикацията и така финансовият модел в доклада на Black&Veatch с 450 хил. абоната да не издържи.

Как се стигна дотук

През 2020 г. Столичната община получи почти 1 млн. долара от Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) за проучване на възможностите за оздравяване на топлофикационното дружество. В резултат на това бе наета консултантска компания Black&Veatch, която между другото е правила подобен анализ и през далечната 2003 г.

В края на 2021 г. местната власт одобри предложението на консултанта за бъдещето на парното. Накратко, в него се изискваше инвестиция поне 860 млн. евро, за да се изградят нови мощности и да се модернизира топлопреносната мрежа. Целта е дружеството да започне да произвежда повече ток като допълнение към топлинната енергия. Сега съотношението е 1 към 5, докато при всички останали топлофикации в страната е 1:1. А електроенергията е важна, защото именно тя осигурява печалбите - парното е по-скоро със социални тарифи.

Към онзи момент нямаше яснота как точно да се случат въпросните инвестиции, как да се гарантира възвращаемостта на проекта и как да се избере инвеститор или мениджър. Отговорите на тези въпроси идват с новото решение на Столичния общински съвет. То предвижда до два месеца да бъде обявена смесена обществена поръчка - за строителство и за управление.

Договор за 35 години

Точно тук обаче започват странностите. Законът за обществените поръчки предвижда максимален срок на договорите от 5 години, като е допуснато изключение и за по-дълги договори, когато това се налага за възвръщане на инвестицията.

"Доколкото инвестицията, която се очаква да направи инвеститорът, е значителна по размер, а изпълнението на заложените дългосрочни цели за модернизация, цялостна реконструкция и рекапитализация на дружеството не е реалистично да очакваме да се случат в рамките на 5-годишен период, следва да бъде определен по-дълъг такъв в конкурсната документация по ЗОП, а именно максимален срок 35 (тридесет и пет) години", пише в мотивите към решението на Столичния общински съвет, които продължават с това, че посоченият срок е ясно мотивиран в Доклада от Black&Veatch, изготвен в партньорство с Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LL и приета с Решение №760 от 25.11.2021 г. на СОС.

Там се твърди, че финансовият модел, включително анализът на реконструкция и рекапитализация на дружеството, при погасяване на задълженията към кредиторите в лицето на "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг" - над 1 млрд. лв., могат да се постигнат за 35 години.

"Предложеното решение за "Топлофикация" е подписване на празен чек. Предлага се неизвестен инвеститор да възложи на неизвестен изпълнител да изгради неизяснени "енергийни мощности" и да ги ползва 35 години при неизвестни условия. Твърде много неизвестни!", каза за "Капитал" Борис Милчев, юрист и общински съветник от "Демократична България", член на финансова комисия.

По думите му изпълнителят на строителството е горе-долу наясно на какви критерии следва да отговаря, но в решението на СОС нищо не се споменава за инвеститора и за това по какви критерии и процедура да бъде определен. "Като че ли се търси добро място за някакви наши пари, които ще дойдат от Лондон, Виена или Дубай", казва още Милчев.

Само преди няколко месеца обаче такъв инвеститор се беше появил в София и дори подписа меморандум за сътрудничество с Министерството на енергетиката - Gemcorm на Атанас Бостанджиев. Пред "Капитал" тогава той заяви: "Всички частни топлофикации са печеливши. Затова съм сигурен, че чрез едно обновяване с частни капитали и това дружество ("Топлофикация София") може да започне да печели", но отказва да даде повече детайли около плановете за инвестициите в "Топлофикация София" - "още не знаем детайли за инвестиционния проект на "Топлофикация", водят се разговори".

Какви инвестиции ще има в столичното парно

По информация на "Капитал" в окончателния вариант на доклада на Black&Veatch има известени технически промени в предложените технологии и модел на опериране на дружеството.

Според наличната публична информация проектът включва три основни направления.

Първото и най-важно е изграждането на нова когенерационна централа и надграждане на съществуващите мощности.

Заложени са две нови парогазови инсталации в Топлорайон "Люлин" и Топлорайон "София-изток", всяка с инсталирана мощност 240 мВт за електроенергия и още толкова за топлина. За сравнение - наличните сега съоръжения за производство на ток са с капацитет 239 мВт.

По този начин с новоинсталирана обща мощност 480 мВт ще се увеличи производството на електроенергия, като съотношението с произведената топлинна енергия ще стане 4:5.

Посочва се, че тези две мощности са съобразени и с изграждането в ТЕЦ "София" на високоефективна инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF гориво (20 мВт ток и 55 топлина).

Вторият компонент на проекта е надграждане на топлопреносната мрежа.

Планът на Black&Veatch предвижда изграждането на т.нар. затворен пръстен от магистрални тръбопроводи, който да гарантира сигурност на топлоснабдяването. Сега съществуващата мрежа е радиална и разпределена на отделните райони, поради което при ремонти цели квартали остават без парно и топла вода.

Според консултантите, освен че ще се подобрят режимите на работа на топлопреносната мрежа, ще се оптимизира топлоподаването и ще се намали времето за идентифициране на аварийни ситуации. Но тук съображенията са, че това е прекалено скъпо начинание, което няма да има толкова голям непосредствен ефект върху приходите. Дългосрочно погледнато обаче, мрежата на столичната топлофикация е вече стара и неефективна, така че рано или късно ще трябва да се подмени.

Третата част от плана предвижда нови котли за топлата вода, чиято цел е не само да подобрят ефективността, но и да намалят вредните емисии.

Дали тези инвестиции ще се случат реално, или всичко ще остане само на хартия предстои да се разбере в следващите месеци. Със сигурност обаче може да се каже, че липсата на модернизации в изминалите 20 години е причина за лошото финансово състояние на дружеството сега. А бързото подаване на актива към неясно как избран инвеститор не носи усещане за уют.

Колко важна е "Топлофикация София"

Столичното парно е толкова важно и голямо, че просто не може да фалира или да спре, колкото и губещо да е. Общо 450 хил. домакинства, публични сгради, училища и детски градини разчитат на него за отопление и ако него го няма, ще трябва да се отопляват на дърва, въглища или пелети, тъй като няма реална възможност за еквивалентна замяна с електрическа енергия - мрежата на София буквално ще се изпържи заради натоварването. Което пък прави "Топлофикация София" най-големия екологичен проект в столицата - ако тя спре, CO2 емисиите ще се увеличат 2.5 пъти. Столичното парно е и най-големият потребител на природен газ в България.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qmi01642051 avatar :-|
    qmi01642051
    • - 2

    Никой не каза, че от планът на американците ще се загубят десетки милиарди лева. Планът на американците доказано многократно, е грабеж.

    Никой не каза, че се доказа, че „Топлофикация София” ЕАД ще загуби най-малко 500 000 000 лв. за настоящия регулаторен период от една година.

    Столична община се чуди по какъв начин да прикрие чудовищната престъпност в това 100% общинско предприятие, като даде на някой тази фалирала фирма.

    В края на 2020 „Топлофикация София” ЕАД имаше задължения от над 1 000 000 000 лв. А от тогава, те са още по-големи.

    Изобщо не е вярно, че „Топлофикация София” ЕАД не може или не трябва да фалира. Обратното – колкото по-бързо фалира, толкова по-добре.

    „Топлофикация София” ЕАД е златната кокошка на мафията ГЕРБ и тя не иска да я изпусне току така.

    Има десетки сигнали в прокуратурата, касаещи „Топлофикация София” ЕАД. Но Гешев ги спира до един.

    Разширяването на производството с ко-генерации е доказана мултимилиардна катастрофа.

    Крайно време е медиите да се заинтересуват какво точно и откога се случва в Столична община и „Топлофикация София” ЕАД.

    Лесно ще се установи, загубата на милиарди левове от 2005г. насам. Лесно ще се установи, че „Топлофикация София” ЕАД е противоконституционно дружество, за което закони няма. Лесно ще се установи, че се изготвят и използват документи с невярно съдържание, обслужващи „Топлофикация София” ЕАД.

    Какво още чакат медиите, та не се разровят в тази клоака?

    Нередност?
Нов коментар