🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За 2023 г. сме планирали над 5 млн. лв. инвестиции за енергийна ефективност

Инж. Мартин Мъндев, зам.-директор "Капитално строителство" във ФАНТАСТИКО

Инж. Мартин Мъндев, зам.-директор "Капитално строителство" във ФАНТАСТИКО
Инж. Мартин Мъндев, зам.-директор "Капитално строителство" във ФАНТАСТИКО
Инж. Мартин Мъндев, зам.-директор "Капитално строителство" във ФАНТАСТИКО
Инж. Мартин Мъндев, зам.-директор "Капитално строителство" във ФАНТАСТИКО

Визитка

Инж. Мартин Мъндев е зам.-директор "Капитално строителство" и и.д. директор "Поддръжка и експлоатация" във ФАНТАСТИКО ГРУП. Той има над 20-годишен опит в областта на строителството. През последните над 10 години има ключова роля в реализирането на проекти в ритейла, сред които изграждането на търговски центрове, хипермаркети и супермаркети. Професионалният му опит включва работа и по проекти за енергийна ефективност в ритейл сектора.

От началото на тази година ФАНТАСТИКО инвестира в собствени фотоволтаични системи. С какъв темп вървят усилията на компанията да осигури собствена електроенергия за нуждите на обектите си?

- Продължават усилията ни за подобряването на енергийната ефективност в супермаркетите на веригата и за намаляване на въглеродните емисии. Увеличаването на дела на зелената енергия е инвестиция в устойчивото и по-добро бъдеще. Разбира се, икономическите ползи от изграждането на тези инсталации в никакъв случай не трябва да се пренебрегват. В последните няколко години сме свидетели на изключителна динамика на пазара на електроенергия, което неминуемо влияе сериозно върху планираните разходи и съответно на постигнатите резултати. Гледаме на фотоволтаичните инсталации и като на инструмент, който да внесе известна стабилност и диверсификация на доставките на електроенергия, необходими за функционирането ни. Въпреки затрудненията, които срещаме при реализацията на проектите, смятаме, че до края на годината ще успеем да въведем в експлоатация всички планирани инсталации.

Колко супермаркета на веригата вече разполагат с фотволтаични системи и каква е мощността им?

- В момента имаме 9 соларни инсталации за собствени нужди, които са въведени в експлоатация.

Общата инсталирана мощност е 1170 kWp, като очакваме да произвеждаме около 1200 MWh електроенергия годишно. До края на настоящата година предстои въвеждането в експлоатация на още три фотоволтаични инсталации с обща инсталирана мощност 430 kWp.

Каква ще е мощността на тези системи общо? Какво количество електроенергия общо се осигурява от собствените соларни панели?

- През 2022 г. ще реализираме 12 фотоволтаични инсталации с обща инсталирана мощност 1600 kWp, с които ще произвеждаме около 1800 MWh електроенергия годишно. Това означава, че близо 10% от необходимата електроенергя за съответните супермаркети ще бъде осигурена от тези инсталации. Само от фотоволтаични инсталации ще намалим CO емисиите с около 900 тона годишно, а имайки предвид всички енергоспестяващи мерки, на годишна база количеството е около 1700 тона.

Какъв е общият обем на инвестициите за реализиране на мерки за енергийна ефективност за 2022 г.?

- През тази година инвестирахме 3.8 млн. лв., за да реализираме мерките за подобряване на енергийната ефективност в компанията. Само за фотоволтаичните инсталации размерът на инвестицията е над 1.9 млн. лв. Продължаваме да подменяме метал-халогенно и луминесцентно осветление с LED осветление, изграждаме системи за цялостен мониторинг и управление на всички инсталации в супермаркетите.

Планират ли се нови инвестиции в тази посока за следващата година?

- През 2023 продължаваме с проектите за подобряване на енергийната ефективност, като изграждането на фотоволтаични инсталации вече е неизменна част от стандартите за изграждане на супермаркетите на веригата. За следващата година е планирано строителството на супермаркет в кв. "Левски Г", където инсталираната мощност ще бъде 190 kWp и очакваме да произвежда около 200 MWh годишно.

Един от най-мащабните проекти, по който се работи от месеци, е разширението на логистичната база на ФАНТАСТИКО в Елин Пелин. Предвиждаме там да бъде изградена нашата най-голяма фотоволтаична инсталация, която ще покрива изцяло консумацията на електроенергия на логистичната ни база. Общата инсталирана мощност ще бъде около 2000 kWp, а очакваната годишна производителност около 2200 MWh.

Какви други политики има компанията за намаляване на консумацията на електроенергия?

- Стремим се да въвеждаме енергоспестяващи мерки както при изграждането на нови обекти и при реконструкции, така и в обновяването на цялата мрежа от супермаркети. Хладилното оборудване е от най-висок клас и използва щадящ природата хладилен агент, предвиждаме монтаж на врати на хладилното оборудване в търговските зали, което ще намали консумацията на електроенергия, в обектите се изграждат и системи за оползотворяване на отпадна топлина. Всичко това е в нашия фокус. Планираната за 2023 г. инвестиция за мерки, подобряващи енергийната ефективност, е за над 5 млн. лв.