Energy Summit 2024 | Марчин Орловски: Нашите планове за енергиен преход са изключително амбициозни

Марчин Орловски - главен оперативен директор на "Веолия Полша", член на управителния съвет
Марчин Орловски - главен оперативен директор на "Веолия Полша", член на управителния съвет
Марчин Орловски - главен оперативен директор на "Веолия Полша", член на управителния съвет
Марчин Орловски - главен оперативен директор на "Веолия Полша", член на управителния съвет
Марчин Орловски е главен оперативен директор на "Веолия Полша", член на управителния съвет. Той ще бъде лектор на Energy Summit 2024 ("Енергиен форум 2024"). Конференцията, която ще се проведе на 20 февруари т.г., е платформа за обмяна на опит и информация за най-важните тенденции и процеси в развитието на българския енергиен сектор. Повече за събитието и регистрацията може да видите тук.

В България все още говорим най-вече за декарбонизация на производството на електроенергия, но не и на производството на топлинна енергия, и по-специално на топлоснабдяването в градовете. Какви са възможностите за отопление с по-малко вредни емисии?

Топлофикационните системи са един от най-добрите начини да се справим с т. нар. ниски емисии, т.е. явлението замърсяване на въздуха в малките и големите градове, в които се използват котли, работещи с нискокачествено гориво с високи въглеводородни емисии (напр. въглища и битови отпадъци), за отопление на домовете. Допълнително предимство в полза на развитието на този сектор е фактът, че когенерационната (комбинирана топлинна и електрическа енергия) технология, която осигурява едновременното производство на електрическа и топлинна енергия в един технологичен процес, е най-ефективният начин за производство на енергия. Въпреки това не трябва да се забравя, че самият процес не доказва екологосъобразността на решението. Ключът за намаляването на емисиите са горивата, решенията за кръгова икономика и редица мерки за енергийна ефективност. Това са три сфери, които са съществени в усилията на Групата "Веолия" за екологична трансформация в енергийния сектор.

В България - въз основа на данни за 2021 г. - въглищата имат дял от приблизително 60% в енергийния микс. Горивото с по-ниски въглеродни емисии, т.е. газът, е с дял в микса от около 10%. Възобновяемите енергийни източници заемат други 10%. Тези данни могат да се разглеждат оптимистично. Те показват потенциала на България да намали емисиите. В Полша ситуацията е много сходна, особено в контекста на системите за централно отопление и охлаждане, които са исторически зависими от въглищата. "Веолия" осъществява дейност в Полша повече от 25 години и е най-голямата частна топлоснабдителна компания в страната; изключително амбициозни сме, когато става дума за нашите планове за енергиен преход. Целта ни е да прекратим изцяло използването на въглища за производство на електрическа и топлинна енергия до 2030 г. и да постигнем климатична неутралност до 2050 г. Бизнесът, свързан с производството на електрическа и топлинна енергия, обаче е предизвикателство. Важно е да се помни, че всяка инвестиция трябва да се планира добре. Например една централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия и използваните в нея технологии ще се експлоатират не три, не пет, а 25-30 години. Освен това тяхната цел е да осигуряват важни услуги и да гарантират сигурност на доставките, както и да предлагат конкурентни цени на потребителите.

За да постигнем целта си да прекратим използването на въглища, разчитаме на природния газ, който се възприема като преходно гориво. Това се дължи на факта, че е свързан със значително по-малко емисии на СО2 за разлика от въглищата, което се равнява на по-малко замърсяване на атмосферата и същевременно предлага възможност за използване на екологични и декарбонизирани газове като биометан и зелен водород в бъдеще. Но това не е всичко. Системите за централно отопление и охлаждане се основават на топлофикационна мрежа, която с развитието си ще осигури възможност за прилагане на модел с интегриране на различни децентрализирани възобновяеми енергийни източници. Говорим за използването на термопомпи за оползотворяване на енергия, която днес се губи, например от отпадъчни води, сървърни помещения или промишлени процеси.

И накрая, най-важният елемент е вече споменатата енергийна ефективност. Във "Веолия" наричаме тази област "първи избор на гориво". Днес голяма част от електрическата и топлинната енергия просто се губи. Във "Веолия" мерките за енергийна ефективност се реализират комплексно и са разделени на съответните категории. Първата от тях е ефективността на нашите източници на производство. Това включва например разработването на системи за съхранение на енергия, т.е. термични батерии, които ни позволяват да увеличим гъвкавостта на източника и в същото време да намалим количеството гориво, използвано в производствените процеси. Втората категория е свързана със самата мрежа. Тук иновациите и технологиите, базирани на големите данни и изкуствения интелект, се използват за оптимизиране на работата на цялата мрежа, като по този начин се намалява количеството енергия, необходимо за отопление на жилищата, при запазване на същия топлинен комфорт. Последната категория е пряко свързана с клиентите и техните апартаменти. Става дума за инвестиции в топлоизолация или дори за незначителни промени в навиците, за да се избегне прекомерно отопляване на жилищата.

Могат ли отпадъците да се превърнат в енергийно ефективна алтернатива на въглищата?

Съгласно разпоредбите на ЕС някои отпадъци не могат да се депонират, което прави целесъобразно оползотворяването на енергия и топлина от тях. Полша изнася все повече отпадъци, известни като RDF (refuse derived fuel, или твърдо гориво от отпадъци), за страни като Германия и скандинавските държави. Понастоящем в Полша се генерират около 1.5 - 2 милиона тона отпадъци, които могат да бъдат превърнати в енергия. Разглеждаме ги като местно гориво, произведено в страната.

В Европа има над 500 инсталации за екологично изгаряне, като няколко от тях са вече в експлоатация в Полша, а други са в процес на изграждане. Анализът показва, че до 2035 г. в Полша ще има до 5 милиона тона отпадъци, подходящи за ефективно третиране в модерни съоръжения. Тези данни са важни за разглеждане на възможността за изграждане на инсталации за оползотворяване на енергия. Използването на гориво, произведено на местно ниво, което се заплаща от доставчика, в модерни инсталации за екологично изгаряне може да осигури стабилни цени на топлинната енергия за потребителите. Едно от пазарните предимства на такова решение е намаляването на зависимостта от вноса на горива.

Синергията между управлението на отпадъчните води и централното отопление, в което "Веолия" има опит, е изключително интересна. Бихте ли ни разказали малко повече за това как точно работи този модел и дали е приложим в София, където компанията управлява ВиК сектора?

Като група работим в три допълващи се направления: енергия, вода и преработка на отпадъци. Ето защо нашият процес на екологична трансформация се основава на намирането и използването на синергии. Пример за това е оползотворяването на топлина от отпадъчните води. Този тип инсталация въпреки нивото на зрялост на технологията все още не е популярен в страните от Европейския съюз. Следователно потенциалът за оползотворяване на енергия от отпадъчните води следва да се разглежда като елемент, който си заслужава да се вземе предвид в усилията за развитие на устойчива енергия и отопление.

"Веолия Полша" вече е реализирала подобен проект в Шлахенчин, близо до Познан - един от най-големите градове в Полша. През 2020 г. е въведена в експлоатация инсталация на базата на термопомпа и допълнителна когенерационна система. Моделът се основава на партньорството между ВиК оператора с пречиствателната му станция и оператора на топлопреносната мрежа, като ползите от проекта са в няколко области. Те включват преди всичко намаляване на емисиите на CO2 в атмосферата с 4800 тона годишно и осигуряване на оползотворена топлинна енергия на 5000 жители.

Поради това в управлението на ВиК услугите и централното отопление има много общи неща, сред които са оползотворяването на топлина от отпадъчните води и възможността за производство на биогаз от утайките от третирането на отпадъчните води, като биогазът след това може да бъде превърнат в биометан. Биогазът може да се използва на местно ниво в когенерационна система и за осигуряване на зелена топлинна енергия за топлофикационната мрежа или може да бъде превърнат в биометан, който след това се подава в газопреносната мрежа и се съхранява на друго място. Точно това е концепцията, която отново искаме да приложим в Познан - да произвеждаме биометан на други обекти в Полша и да го използваме за топлофикационната мрежа на Познан.

Според мен би било интересно да се оцени потенциалът в София както за оползотворяването на топлина от отпадъчните води, така и за производството на биогаз. И "Веолия" вече го прави.

Колко ефективно е комбинирането на топлофикационни услуги с геотермална и соларната термална енергия?

Използването на геотермална енергия в системите за централно отопление и охлаждане се смята за едно от най-ефективните решения. Геотермалната енергия улавя топлинната енергия от земята за производството на топлина и впоследствие на електроенергия.

Въпреки това трябва да се подчертае, че използването на геотермална енергия се определя предимно на местно ниво. Става дума за подходящите геоложки параметри като дълбочина и обем на източника, както и за подходящите параметри на водата, напр. температурата, от която пряко зависи потенциалът на топлинната енергия. Всичко това се отразява на капиталовите разходи, рентабилността на самата инвестиция и конкурентоспособността на предлаганите цени на топлинната енергия.

В Полша "Веолия" опитва да проучи потенциала на топлинен източник, захранван с геотермална енергия с капацитет от 100 MW. Такава енергия може да задоволи годишните потребности от топлинна енергия на град с население от около 60 000 жители.

Потенциалът на соларната термална енергия в системите за централно отопление и охлаждане е широко дискутиран. Според нас този източник има значителен потенциал в контекста на процеса на трансформация на сектора. Това също съответства на модела на мрежите за централно отопление и охлаждане с интегриране на различни децентрализирани възобновяеми енергийни източници. Но ключът за използването на соларните панели в подходящ мащаб са сезонната енергия, технологиите за съхранение на топлинна, които събират и съхраняват излишната енергия и по този начин се осигурява енергия във време, когато слънчевата светлина е слаба. Затова следва да се подчертае, че възобновяемите енергийни източници от този вид са добро допълнение на системата за централно отопление, като в същото време увеличават ефективната ѝ експлоатация. Във "Веолия" в Полша вече сме внедрили първия проект от този вид, а използването на тази технология е широко разпространено в скандинавските страни.

Какъв съвет бихте дали за модернизирането на топлофикационната мрежа в София?

Преди всичко препоръчвам диверсификация. В днешно време не можете да разчитате само на едно решение или на един вид гориво. Необходима е комбинация от няколко решения за истински устойчива трансформация и развитие. Второ, струва си да се търсят синергии. Може би това, което днес се приема за отпадък, може да се използва по различни начини. Затова концепцията за кръгова икономика би следвало да направлява инициативите в сферата на енергията, водите и отпадъците.

Накрая, гъвкавостта също е важна. Пазарът се променя непрекъснато. Появяват се нови тенденции, технологии и регламенти. Променя се геополитическата ситуация, както и информираността на клиентите. Всички те са изключително важни. Особено в сферата на енергийния бизнес. Постоянният им мониторинг, както и търсенето на иновации позволяват непрекъснатото адаптиране и промяна на плановете и стратегиите, в резултат на което те могат не само да останат конкурентоспособни, но преди всичко да продължат да се развиват.