ЕСО пак започна да ограничава ВЕИ производителите

Фотоволтаиците отново произвеждат ток колкото АЕЦ "Козлодуй". А на моменти и малко повече

Проблемът със свръхпроизводството от ВЕИ може да се реши с изграждането на балансиращи мощности, отбелязват експерти
Проблемът със свръхпроизводството от ВЕИ може да се реши с изграждането на балансиращи мощности, отбелязват експерти
Проблемът със свръхпроизводството от ВЕИ може да се реши с изграждането на балансиращи мощности, отбелязват експерти    ©  Цветелина Белутова
Проблемът със свръхпроизводството от ВЕИ може да се реши с изграждането на балансиращи мощности, отбелязват експерти    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • ЕСО периодично разпорежда на фотоволтаиците да не превишават графиците си за производство.
  • Подаденият график е прогноза, а реалното производство е съвсем друго, заявяват от бранша.
  • С ВЕИ инвеститорите са подписани предварителни договори за над 8500 MW.

Слънчевото време през април дойде и със серия ограничения за фотоволтаичните централи. "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) е започнал масово да разпорежда на централите "да не превишават търговските си графици за производство" или пък "да работят на изходяща мощност, ненадвишаваща 80% от търговските графици за производство" с цел балансиране на системата. Такава заповед е била издадена и днес (3 април) за периода 13.00 - 16.00 ч., когато на централите в мрежата на ЕРП Север е разпоредено да не надвишават 80% от графика си за този часови диапазон.

По информация на "Капитал" ограничения на производството е имало и в почти половината от дните през януари и февруари. През март също е имало подобни разпореждания, но това донякъде е очаквано. Още в началото на декември изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев предупреди, че България може да се окаже в свръхпроизводство и посочи - през април товарът в системата се очаква да е около 3500 MW, а производството - 5800 - 6000 MW. "Къде отива останалата електроенергия", запита риторично той. И отговори сам - износът е вариант, но не трябва да се забравя, че и съседните страни инвестират ударно в нови ВЕИ и също произвеждат повече, отколкото им трябва.

От ЕСО не отговориха конкретно на въпросите на "Капитал" кога се предвиждат нови ограничения и до каква мощност ще могат да работят тези производители. Отбелязаха единствено, че необходимостта от ограничаване не може да се прогнозира и зависи от редица фактори като времето, потреблението и поведението на търговските участници. Според експертите на Ангелин Цачев нелоялните търговски практики могат да доведат до отклонения от междусистемните графици за обмен със съседните оператори над допустимите граници, а това може да засегне цяла Европа.

Трудно за изпълнение

Според експерти обаче няма как ВЕИ фирмите да ограничат графика си, както изисква ЕСО. Причината е, че става въпрос за график, а не за производство, коментират от бранша. "Това са коренно различни неща. Ти можеш да ограничиш 80% от производството си, но не и графика. Това е прогноза, която в общия случай не се изпълнява точно както се очаква, защото винаги има грешка", коментират специалисти.

Друг е въпросът, че дори и да искат част от централите няма как да ограничат производството си. "Например една 30 кВ система не работи по график, защото е много малка. Тя и да иска не може да се ограничи", обясняват от бранша пред "Капитал". Понякога има и чисто технически ограничения, тъй като самите съоръжения трябва да разполагат с възможност за дистанционно управление, а някои от по-старите от тях нямат такова. В същото време не всички фотоволтаици разполагат със специалисти на място, които могат да направят това.

ВЕИ като АЕЦ

Данните на ЕСО в реално време показват, че в обедните часове на 3 април фотоволтаичните централи са произвеждали почти същото количество електроенергия (а на моменти дори и малко повече) като АЕЦ "Козлодуй". За сравнение - в същия отрязък ТЕЦ "Марица-изток 2" е натоварена под 400 MW при капацитет от 1600 MW, или грубо под 30% от реалната си мощност.

Справка на ЕСО, изготвена за "Капитал", показва, че през последните две години в експлоатация са въведени 2500 MW нови ВЕИ мощности, а с инвеститорите са подписани предварителни договори за нови ВЕИ с обща инсталирана мощност от над 8500 MW. "Тази картина налага като водещ приоритет насърчаването на инвестициите в базови нискоемисионни и маневрени мощности за осигуряване нормалното функциониране на електроенергийната система", пишат от компанията.

От началото на 2024 г. ЕСО разширява кръга от търговски субекти, които предоставят услуги за балансиране. Така освен на базови конвенционални мощности за производство на електрическа енергия ЕСО започна регистрация и на ВЕИ производители, търговци, координатори и агрегатори като доставчици на допълнителни услуги за регулиране на честотата и обменните мощности.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 1
    • + 6

    Ограничението идва със смешните цени, в някои дни, в определени часове дори са отрицателни

    Нередност?
  • 4
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 3

    До коментар [#3] от "hamiltonf":
    На борсата цените са нулеви, но производителите плащат такса достъп на ЕРП и балансиране, така че реално през последните три дни цените бяха отрицателни за производителите.

    Нередност?
  • 6
    jvh26646884 avatar :-|
    jvh26646884
    • - 3
    • + 7

    ВЕИ-производителите или да намират начини сами да си съхраняват добитата енергия за вечерта и зимата, или да си търсят външни пазари, плащайки си и за нови далекопроводи, където да я пласират. Никой не им е длъжен да им угажда само заради това, че са хвърлили едни пари да осират природата и да допринасят за глобалното затопляне, генерирайки много повече топлина, отколкото ток, спирайки и вятъра и охлаждането.
    Нито имаме слънце като в Турция и Южна Гърция, нито вятър като в Северна Европа, че да си заслужават инвестициите с народни пари в обслужването на некакви мутри и перачи.

    Нередност?
  • 7
    prost_ta_dranka avatar :-|
    ДрънкалУтУ
    • - 1
    • + 4

    На трети април през деня произвеждали повече от АЕЦ а на трети април през ноща произвеждали безкрайно по малко от АЕЦ.... През деня на климатик а после на свещи.
    Или през ноща Марица 2 на 100 процента щото слънцето има график. Смешно е дори да четеш подобна статия ...едни голи числа без мисъл . Не журналистика а стъкмистика.

    Нередност?
  • 8
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • + 3

    До коментар [#6] от "jvh26646884":

    Абсолютно си прав, но е невъзможно! НЯМА технология за съхранение на Гигавати (батериите са ужасно скъпи и мръсни), а да си направят частен ПАВЕЦ си е десетки / стотици милиони. Доколкото знам, не могат и да се изключват напълно панелите, защото прегряват и се унищожават ... Възтановяемите източници имат полезност, но минат ли 20% и повече от общото производство става КОФТИ да се балансират,

    Нередност?
Нов коментар