🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десет години по-късно

Класация на бившите приватизационни фондове, търгувани на Българска фондова борса

Над 1 млн. бонови книжки продължават да стоят „под дюшеците“
Над 1 млн. бонови книжки продължават да стоят „под дюшеците“
Над 1 млн. бонови книжки продължават да стоят „под дюшеците“    ©  Надежда Чипева
Над 1 млн. бонови книжки продължават да стоят „под дюшеците“    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Словосъчетанието масова приватизация навярно предизвиква негативни асоциации у повечето българи.

Те най-често са свързани с бързи и съмнителни печалби за шепа създатели на приватизационни фондове, натрупани на гърба на множество предоставили инвестиционните си бонове. За десетгодишната си история бившите приватизационни фондове често играеха против интереса на малките акционери. Преди обаче да се настроите прекалено критично, можете да потърсите какво притежавате. Част от фондовете, преобразувани впоследствие в холдинги, сега са сред най-ликвидните компании на фондовата борса и може да се окаже, че без да сте помръднали пръст, притежавате няколкостотин или няколко хиляди лева.

Изборът се изплаща

Най-много поводи за радост бихте имали, ако в своята зелена бонова книжка видите да пише приватизационен фонд "Пътища". Това би означавало, че сте един от около 1800 пасивни акционери на сегашния "Холдинг Пътища" и притежавате една акция на стойност близо 22.5 хил. лв. по текущи борсови цени. Вероятността е малка, тъй като това е един от малките фондове по набран капитал. Спокойно обаче можете да се надявате на сума от над хиляда лева и от някои от големите холдинги (виж таблицата).

Разбира се, постфактум е лесно да се каже какво е трябвало да се направи, но през 1997 г. има над 80 фонда, за които на практика почти никой нищо не знае. По думите на Васил Велев, изпълнителен директор на "Стара планина холд" и председател на Асоциацията на индустриалния капитал (където членуват повечето от фондовете), това е било училище за придобиване на инвестиционна култура за всички. В този смисъл грешките са повече от нормални. Най-лошият възможен избор би бил един от няколкото фалирали фонда, от които едва ли можете да се надявате на нещо. Други около петнадесет фонда са свалени от борсова търговия, което сериозно намалява възможността да продадете акциите си, както и да разберете пазарната им цена.

Няколко от холдингите на борсата пък са почти напълно декапитализирани и стойността на една е бонова книжка е под 25 лв., като три от тях са в ликвидация.

Време за равносметка

Основните цели пред масовата приватизация бяха да се създаде широка акционерна маса и да се постави основата на капиталовия пазар. На пръв поглед сега те изглеждат малко или повече изпълнени. Наистина една огромна част от населението (над 3 млн. души) беше превърната почти автоматично в инвеститори, като над 10% от държавните активи бяха приватизирани ударно. Дълги години със съмнителни практики като източване на активи и печалби холдингите по-скоро действаха като спирачка за доверието към борсата, отколкото като негов катализатор. Същевременно дори и тези от тях, които искаха да развиват своите инвестиции, срещаха доста проблеми. Пример за това е ограничението за придобиване на до 34% от капитала на едно предприятие при масовата приватизация, което често имаше за резултат собственици с различни виждания за развитието на бизнеса.

Това са само част от причините масата от акционерите в тях така и да не се превърнат в реални инвеститори, а, напротив, напълно да изгубят интерес към книжата си. Затова и почти всички холдинги години наред да се търгуват на доста под средните нива на борсата. Този дисконт отразява риска от некоректни или некомпетентни действия на мениджмънта (management risk) и попринцип присъства в подобни структури навсякъде по света. В българската практика обаче неговият размер става колосален и акциите на повечето бивши приватизационни фондове се търгуват даже под счетоводната им стойност. "Възприетият метод на изчисляването поотделно на всяко едно от дъщерните дружества от портфейла на холдинга не предпазва инвеститорите от риска някои от ценните активи на дружеството да бъдат продадени не на пазарна цена", изтъква Развигор Христов, инвестиционен консултант в "КД Секюритс". Дори и при някои от големите бивши фондове той продължава да има решаващо значение, като например пазарната оценка на "Албена инвест холдинг" е по-малка дори и от тази на дела, който холдингът притежава в курорта Албена.

"В сравнение с последните години пазарът напоследък започна да отсява "добрите" от "лошите" ходинги. Тези, които показаха малко по-голямо желание за отвореност към миноритарните акционери, привлякоха вниманието на инвеститорите и това намери отражение в цените им", коментира Красимир Атанасов, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт". Това може да се онагледи с цените на акциите на "Доверие обединен холдинг". Ръководството му беше изпаднало в немилост пред инвестиционната общност през 2005 г. след подозрения за източване и в резултат акциите на холдинга изгубиха над 50% от стойността си до нива под 2.50 лв. От началото на тази година обаче те поскъпнаха над четири пъти, което се дължи основно на влизането на собственика на "Софарма" Огнян Донев в дружеството. В момента те се търгуват на нива от 150 пъти печалбата, което отразява очакванията на инвеститорите все повече печалби да изплуват наяве.

В перспектива

Според Красимир Атанасов проблем, с който холдингите предстои да се справят и който им отнема вече доста време, е преструктурирането. "Някои от тях имат бизнеси, които няма причини да са им в портфейлите. А засега няма и тенденции реално да са започнали да се справят с това", изтъкна той. Трудно е обаче да се очертаят тенденции в развитието на холдингите като цяло, защото вече разликите между тях като че ли са повече от приликите. Общ остава само произходът на капитала и високата ликвидност (макар огромният свободно търгуван дял често да си остава на книга). И ако доскоро те нямаха много алтернативи в това отношение, на борсата вече излизат компании, които вдигат летвата на корпоративното управление. Тази нова конкуренция може и да промени традиционното лежерно поведение на холдингите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    д-р Стоилов

    Най - добре се научете да си въртите парите сами !
    И го правете !
    Вземете си 100 лв днес от някой Борсов посредник и излезте на пазара със стоката си.
    Утре сутрин ще имате поне 120 за стока !

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Александър Божков

    Смисълът на масовата приватизация беше да се промени формата на собственост - от държавна и общинска на частна. Бившите приватизационни фондове предлагаха да се заменят бившите Държавни стопански обединения с подобни структури, наречени приватизационни фондове. Логично е, че ръководствата на тези фондове ще ръководят дружествата, в които имат мажоритарно участие, против интересите на своите миноритарни акционери. Нали трябва да има пари за големи заплати на членовете на управителните и надзорните съвети, на съветите на директорите, за изпълнителните директори и другите членове на ръководствата на преобразуваните вече в АД предприятия. Холдингите със загриженост за своите акционери отделят част от печалбата за разпределяне и даване на дивидент на акционерите си.

    Нередност?
  • 3
    vladimiryosifov avatar :-|
    Владимир Йосифов
    • + 1

    Из България "шетат" брокери и агенти,
    които предлагат по 50 / петдесет / лева за декар земя : лозе, нива, гора !!!
    Всички "компетентни " органи се првят на луди.
    Така беше и с боновите книжки .
    ТОВА Е ОТВРАТИТЕЛНО !
    ---
    http://capital.bg/show.php?storyid=829320&p=0#addcomment

    Нередност?
Нов коментар