🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Пътища" за никъде

"Холдинг Пътища" предаде контрола в три от основните си дружества на свързани със собствениците си лица за 430 хил. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За да спечелиш на борсата, не е нужно много. Само трябва да намериш компания с перспективи, да купиш акции и да чакаш да поскъпнат. За много инвеститори такава изглеждаше "Холдинг Пътища" - въпреки конкуренцията компанията и дъщерните й дружества печелеха различни поръчки за строителство и поддръжка на пътища, включително и изграждането на отсечката Ямбол - Карнобат от магистрала "Тракия".

За да загубиш на борсата обаче, също не е нужно много. Вместо да се качват, акциите на холдинга плавно падаха и за последната година са изгубили 50% от стойността си. Защо? Ами, заради кризата, заради свитата норма на печалба, заради недоверието в основния собственик Васил Божков или заради нещо друго. Сега идиличните мечти за ранно пенсиониране са на път да рухнат напълно, след като през седмицата холдингът обяви, че се е разделил с контрола в три от основните си дружества, които участват и в консорциума, строящ магистралата. По последни отчети те имат сумарно 20 млн. лв. собствен капитал и 52 млн. лв. дълготрайни активи - над половината от консолидираните в целия холдинг. А според предадените в търговския регистър документи дяловете от по над 2/3 от капитала на всяка от компаниите са придобити от свързани със собствениците на "Холдинг Пътища" лица срещу... 430 хил. лв.

Законът за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) трябва да ограничава подобни практики.  Идеята му обаче е заобиколена благодарение на изградената

Холдингова структура като матрьошка

Трите дружества - "Пътинженеринг-М", "Пътностроителна техника" и "Видапътстрой", не са пряко дъщерни дружества на "Холдинг Пътища". В края на 2007 г. публичната компания раздели основните направления на дейността си в два такива подхолдинга - "Пътища и магистрали" и "Поддържане и възстановяване". Трите пътностроителни компании, както и още няколко, се озоваха в първия. Така решението какво да се прави с тях изведнъж се оказа не в правомощията на общото събрание на акционерите на "Холдинг Пътища", а на борда на подхолдинга. В началото на август той реши капиталът на трите дружества да се увеличи, като "Пътища и магистрали" се отказа от правото си да придобие от новите акции, а те да се запишат от нови акционери (виж графиката).

В някакъв смисъл те наистина са нови, но само доколкото са новорегистрирани. Зад тях обаче, по всичко личи, стоят познати лица. Две от дружествата са регистрирани през февруари на адреси и от лица, свързани с Васил Божков. Другите две са кипърски офшорки, за които няма много информация. Освен че на 28 юни 2010 г. и Sinistro Trade Limited и Molesto Trading (overseas) Limited са упълномощили члена на борда на притежавания от Божков "Нове АД холдинг" Георги Попов да ги представлява. Той очевидно има чувство за хумор - имената на две компании в превод от испански са

"Зловещ" и "Дразнещ"

И вероятно инвеститорите в "Холдинг Пътища" биха оценили шегата, ако не беше на техен гръб и не ставаше въпрос за милиони.

В такова увеличение на капитала няма бизнес логика. Дори и трите компании да се нуждаят от свежи капитали, по този начин в тях влизат пренебрежимо малко пари - общо 430 хил. лв. За компания като "Холдинг Пътища" не би трябвало да е проблем да набави подобни средства, още повече че към средата на годината според отчета на дружеството групата има близо 3.5 млн. лв. кеш.

Дни преди сделката и преди първата копка на последната отсечка на магистрала "Тракия" бордът на "Холдинг Пътища" сне правомощията на двамата прокуристи на дружеството Мирослав Мазнев и Филип Стоянов, а последният с уведомление до Търговския регистър се оттегли и от длъжността си на изпълнителен директор на двата подхолдинга в деня, в който беше вписано увеличението. За реалната цел на увеличенията и какво се случва в холдинга може само да се предполага. От пресцентъра на компанията казаха в четвъртък, че вероятно няма да могат да коментират в такъв кратък срок до края на деня и до редакционното приключване на броя не получихме отговори на зададените по мейла въпроси. Факт е обаче, че така "Холдинг Пътища" губи контрол върху ключови дружества, които в баланса на "Пътища и магистрали" са оценени на 17.2 млн. лв. Каква е реалната оценка е трудно да се каже, но по какъвто и начин да се смятат дяловете от по над 66% в компаниите, излизат в пъти над 430 хил. лв. А ако това е така, акционерите в "Холдинг Пътища" (или поне несвързаните с новите собственици в трите дружества) са ощетени.

Дали обаче  това е незаконно е доста тънък въпрос. "Пътища и магистрали" е непублично дружество, така че ЗППЦК по-трудно може да се приложи. Според него разпореждането с над 1/3 от активите на публично дружество (и над 2%, ако става въпрос за сделки със свързани лица) подлежи на санкция от общото събрание, като заинтересуваните лица не могат да участват. Решението за неучастие в увеличение не е точно сделка за разпореждане с активи, така че законовият текст може да се окаже неприложим. Експерт от Комисията за финансов надзор каза пред "Капитал", че регулаторът ще разгледа и анализира случая. Ако надзорът не намери основание да се намеси, това ще означава сериозна пробойна в закона, която ще бъде експлоатирана и от други мажоритарни собственици, докато не бъде запушена. А това би убило и малкото останало доверие в пазара.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • - 3
    • + 30

    Имали още някой, който да се чуди защо никой не иска да инвестира в бизнес в България?

    Нередност?
  • 2
    dow_jones avatar :-|
    dow_jones
    • - 1
    • + 20

    На това не му ли викат замаскирано източване? :)

    Нередност?
  • 3
    stf avatar :-|
    Стефанов
    • + 23

    Навсякъде по света има мошенници - и в САЩ и в Западна Европа.
    Първо трбява всеки сам да избира ортаците си (в случая мажоритара на компанията в която инвестира) и второ КФН спешно да запуши тази пробойна в ЗППЦК и да направи цялостен анализ за други подобни!

    Нередност?
  • 4
    aaa avatar :-|
    aaa
    • + 9

    Според мен си прави майтап с тези дето се мислят за недосегаеми играчори и му оценяват холдинга на 40 мил., като си правят сметки без кръчмар.. Точно както и с премиите преди. Както е тръгнал ще го докара до тази цифра обаче, като реална собственост. :)

    Просто са нелогични тези действия! Ако иска да го точи, спокойно може и без такива груби прояви и никой не може да го спре! Предвид и имената на двете дружества: Sinistro Trade Limited и Molesto Trading (overseas) Limited... :):)

    Ще се види впоследствие. Не искам да давам надежди на акционерите с горните си размишления, но е възможно да има шоу тук.

    Стефанов е прав обаче, че КФН трябва спешно да инициира законови промени във връзка със случая, световна и европейска практика не е да няма. Дано и други мажоритари не проявяват подобно „чувство за хумор”, колкото и да е изкривен пазара. Заради неколцина не е редно да страдат хиляди оказали им доверие.

    Нередност?
  • 5
    tssb avatar :-|
    Никола
    • + 8

    В уредбата на Търговите предложения също има огромна дупка,която дава възможност на мажоритарите да прекарват останалите акционери както с ниска цена(както предложението към акционерите на "Слънце -Стара Загора" от "Бизнес център юг"),така и с висока към свърнани лица(както предложението към акционерите на "Астера" от "Арома") или с месеци да не отправят такова(както "Сила-холдинг" към акционерите на "Слънце -Стара Загора").
    До като не се затворят тези дупки,трябва да се избягват определени некоректни мажоритари-те са общоизвестни.

    Нередност?
  • 6
    mofo avatar :-|
    mofo
    • + 8

    нищо ново под слънцето. едни 'велики' фонд 'менажери' се скъсаха да купуват на 40к от божко , а той тогва обещаваше всичко .та сега като нищо могат да му ги върнат доста по евтино,все пак става въпрос за парите на хората/тях кучета ги яли/.кфн отдавна е излишна институция .в българия се блъскат парите в компании дето са близки и това е начина на управление на фондовете,все пак хорицата плащат чужди сметки.това като хипотеза .

    Нередност?
  • 7
    dnanev avatar :-|
    Димитър Нанев
    • + 18

    Време е и на нашия пазар да се разбере, че репутацията има значение.

    Като си влагаш парите при мутрите, рано или късно ще пострадаш!

    Нередност?
  • 8
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 3
    • + 13

    който иска да инвестира, малко ли му са борси по света, че баш в българската, където от топ 100 компании към 90 са на хора като Черепа, ТИМ, братя Бобокови, и тям подобни.
    аз съм си направил сметка в онлайн брокер, превеждаш си парите там и инвестираш където ти е кеф с по-ниски комисиони и в несравнимо по-добре управлявани компании от българските. съветвам всеки да постъпи така.

    Нередност?
  • 9
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • + 17

    Добре, бе......не може ли да има и друго обяснение......

    Отива Бат Бойко или Бат Цецо при Божков и му казва - сега ние сме силните - ще кихаш. Божков не иска да им киха и им вика - аз 10 такива тарикати на власт съм надживял, на вас ли ще се дам, бе цървули.
    Бат Бойко или Бат Цецо му викат - ще кихаш, щото видиш ли к'во стана с Ковачки - правеше се на много отворен, ама се обадихме на Велчев да му спретне едно "досъдебно" и на Кушлев да му спретне един запор за много милиони.....
    Та Божков си мисли - тези наистина може да ми спретнат този номер - разследвания, запори и т.н. Я да прехвърля формално собствеността на част от активите - че тези могат и пълен мандат да изкарат - кой знае. Много време ще трябва да чакам следващите.......

    Просто си мисля.....

    Нередност?
  • 10
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • + 1

    До коментар [#9] от "h2so4":

    момче, ти не си от отбора на мислещите...

    така, че спри с тези "една жена на спирката ми каза"

    Нередност?
Нов коментар