Национализация за 200 млрд. долара

Американското правителство спаси ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двеста милиарда долара са много пари. Това е около пет пъти колкото брутния вътрешен продукт на България. И макар национализация да е дума табу в САЩ, администрацията на републиканците беше принудена по-малко от два месеца преди изборите за президент да плати тази сума, за не особено популярна сред електората цел - да спаси американския ипотечен пазар (а вероятно и световната финансова система) от пълен колапс. Вашингтон пое управлението на две публични компании - ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, които финансират и гарантират около половината от всички дължими ипотечни кредити.

Началото на спасителната операция, която трябва да укрепи ликвидността на ключовите компании, беше дадено от финансовия министър Хенри Поулсън под претекста, че е практически неизбежно. Fannie Mae и Freddie Mac изкупуват ипотеките от банките и другите кредитни компании и ги превръщат в облигации, които впоследствие продават на инвеститори в цял свят. Банките пък използват получените пари, за да отпускат нови кредити.

Fannie и Freddie загубиха милиарди долари от забавянето на имотния пазар в САЩ. Подкрепящите ги инвеститори се уплашиха и започнаха да изтеглят вложенията си. Двете компании държат дългови и ипотечни облигации за 5 трлн. долара. Колапсът на двата гиганта щеше да замрази имотния пазар в САЩ за години напред и да доведе до още по-голям срив. Според последните проучвания цените на жилищата в САЩ са спаднали в големите градове с 15% през последната година. Около 9% от собствениците на ипотеки изостават с плащанията си и са пред изземване на имотите им от банките.

"Ако оставим Fannie и Freddie да фалират, ще навредим на милиони семейства", заяви Поулсън. Според него двете компании са толкова големи и взаимно свързани с глобалната финансова система, че колапсът им ще причини смут в цял свят.

След избухването на кризата стана ясно, че проблемите на двата гиганта с години са се натрупвали под повърхността. Въпросът, който много експерти в Америка си задават, е:

Кой създаде този Франкенщайн

Още през 2003 г. тогавашният председател на Федералния резерв Алън Грийнспан предупреждава Конгреса, че Fannie Mae и Freddie Mac не разполагат с нужния капитал. Година по-късно Грийнспан поисква създаването на нова регулаторна агенция, която да следи двете корпорации. Експерти намекват, че предупрежденията му са останали нечути, тъй като двете огромни компании хвърлят милиони за лобиране в Конгреса. Изчисления на неправителствената организация Center for Responsive Politics показват, че през последното десетилетие Freddie Mac е похарчила 94 млн. долара, а Fannie Mae - 79 млн. долара за лобиране.

Придобитият през годините статут на нещо средно между правителствена агенция и публична компания досега даваше много предимства на двете групи. Те не се отчитаха пред Комисията за ценни книжа и фондови борси. Привилегированата позиция им позволява да получават заеми с далеч по-ниски лихви от други групи. Fannie и Freddie не плащат щатски корпоративни данъци. Същевременно статутът им е неясен и за много инвеститори, които си мислят, че кредитите са гарантирани от федералното правителство, което не е вярно (макар последните действия да показват точно обратното).

Според Поулсън: "Не Fannie и Freddie са виновни за тази система. Тя беше създадена от Конгреса преди много време и въобще не е трябвало да съществува." Трудностите са неизбежни, когато една компания трябва да изпълнява ролята хем на правителствена агенция, хем на корпоративна единица. Досегашният изпълнителен директор на Freddie Ричард Сайрън описва как групата му е трябвало да отговаря "пред акционерите, пред регулаторите и пред Конгреса, които искат коренно различни и противоречащи си неща".

Най-големите губещи

от цялата ситуация безспорно са акционерите на Fannie и Freddie, които няма да получат и стотинка от бъдещите приходи и печалби на компаниите, които вместо това ще отиват в хазната. Акциите на двете групи са се обезценили с над 90% през последната година. Книжата на сегашните акционери всъщност могат и да се стопят, тъй като правителството си запазва правото да получи 79.9% от двете компании. Всякакви дивиденти са отменени.

Не толкова неблагоприятна е ситуацията за изпълнителните директори на Fannie Mae и Freddie Mac. Даниъл Мъд и Ричард Сайрън ще напуснат постовете си, но ще останат консултанти на правителството. Новината, която напълни щатските вестници, е, че двамата ще получат обезщетения от съответно 10 и 14 млн. долара. Малко са хората, които мислят, че мениджърите заслужават тези пари. Разбира се, Мъд и Сайрън е нямало как да предвидят ипотечната криза, но предупрежденията за Fannie и Freddie са от години.

Инвестиционният гуру Уорън Бъфет смята, че правителството не е имало друга възможност, освен да спаси двете ипотечни компании. "Операцията може да струва стотици милиарди на данъкоплатците, но загубите може и да не са толкова големи, ако спадът на имотния пазар спре дотук", заяви милиардерът в интервю за Wall Street Journal. Икономистът Нуриел Рубини смята, че е можело да бъдат предприети мерки още преди години, тъй като сигналите за предстояща криза са били налице. И въпреки постоянните речи на републиканци и демократи за свободния пазар и ненамеса на държавата в икономиката, спасяването на Fannie и Freddie не е първото в американската история. Но със сигурност е най-голямото и беше неизбежно, като се има предвид важността на двете компании. "Грешите, ако си мислите, че финансовата ни система е наистина свободен пазар", заяви пред New York Times Робърт Брънър, декан на Darden School of Business в Университета на Вирджиния.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    g_toncheva avatar :-|
    g_toncheva

    Уважаеми Капитал, статията ви не е съвсем точна - първо Фани Мей и Фреди Мак се отчитат към SEC - вижте в сайта на същата агенция - EDGAR online www.sec.gov. Второ национализация е наистина силно казано - просто държавата става най-големия акционер - има издадени варанти за 80% от капитала на двете фирми гарантиращи вземанията на държавата. Термина по-точно е "conservationship". Това са фирми като всички останали, но понеже са създадени с акт на Конгреса се счита, че са подкрепяни от правителството на САЩ - та сега трябва да си "платят" за подкрепата - иначе скандала ще е ГРАНДИОЗЕН!!!...защото акционери и бондхолдъри в тях са много централни банки от целия свят!!!

    Нередност?
Нов коментар