Възстановяването се отлага

Крахът на още един банков гигант - Lehman Brothers, разтърси финансовите пазари отново

Сега се (раз)продава! Но не само къщи с ипотеки, но и акции на Уолстрийт<b><br />
</b>
Сега се (раз)продава! Но не само къщи с ипотеки, но и акции на Уолстрийт<b><br />
</b>
Сега се (раз)продава! Но не само къщи с ипотеки, но и акции на Уолстрийт<b><br /> </b>    ©  Reuters
Сега се (раз)продава! Но не само къщи с ипотеки, но и акции на Уолстрийт<b><br /> </b>    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последната една година световната икономика неприятните обрати все нямат край. Винаги когато се появи лъч светлина и всички са на път да заживеят щастливо, като в сапунен сериал, изведнъж става ясно че Роза-Мария била бременна не от когото трябва и всичко започва отначало. Подобно, в началото на септември за първи път от доста време се усети оптимизъм за световната икономика, след като цените на петрола паднаха, а САЩ отчетоха изненадващо добър растеж от 3.3% на годишна база. Нещата обаче бързо се върнаха в изходна позиция, когато стана ясно, че безработицата в най-голямата световна икономика удари 6.1% (петгодишен връх). И не само това. Миналата седмица Lehman Brothers, четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ, отчете най-голямата загуба в историята си - 3.9 млрд. долара, след което акциите й спаднаха с 50% за два дни, и инвеститорите отново загубиха доверие в книжата на целия финансов сектор. За капак, Европейската комисия заяви, че три от най-големите държави в общността - Германия, Великобритания и Испания, ще отбележат второ поредно тримесечие на свиване. За Европа това означава само едно.

Официално е: рецесия

Тези данни обаче просто добавиха факти към досегашните твърдения на повечето анализатори. "Ако погледнем който и да било показател без растежа, ще видим, че щатската икономика е в рецесия и пазарът на труда потвърждава тази теза", заяви пред Ройтерс Едуард Маккълви, старши икономист в Goldman Sachs. Федералният резерв на САЩ обаче традиционно е много предпазлив в ползването на думата рецесия и дори икономистите се шегуват, че когато това се случи, обикновено означава, че проблемите вече са приключили. Вместо това като правило централната банка се опитва да предотврати рецесията, като стимулира икономиката с по-ниски лихви - в периода от юни 2006 до март 2008 федералната лихва беше свалена с 3 процентни пункта до 2.25%.

Същевременно Европейската централна банка (ЕЦБ) действаше в обратната посока. В опит да изпълнява основната си функция - поддържане на ниска инфлация, тя вдигна лихвите с 1.5 процентни пункта до 4.25%. Това не й спечели много почитатели, като се има предвид, че мнозина в европейските държави смятат, че сега Централната банка трябва да стимулира растежа чрез по-ниски лихви. ЕЦБ продължава да настоява за падане на инфлацията далеч под сегашното й ниво от 4%, преди да намали лихвите. Мерките на ЕЦБ обаче не дадоха особено добър резултат, тъй като покачващите се цени на горивата и храните продължаваха да подклаждат инфлацията. За сметка на това растежът в големите европейски икономики се сви до минимум и някои от тях дори се изправиха на прага на рецесията. И понеже в последните месеци цените на борсовите стоки започнаха да падат, това даде основания на експертите да смятат, че инфлационната опасност е отминала "Считаме че в края на тази година ще видим инфлационния връх и според нас това ще доведе до преместване на фокуса към ниския растеж", прогнозира Мартин Маринов, финансов анализатор в Raiffeisen Capital Management.

Не така обаче смятат в ЕЦБ, откъдето дадоха да се разбере, че засега смъкването на лихвите не е на дневен ред. "Въпреки спада на цените на петрола налице са рискове за покачване на инфлацията и по тази причина продължаваме сегашната си политика", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Лукас Пападемос.

Проблемите се мултиплицират

Ситуацията се влошава и по линията на търговията и на плаващите валутни курсове забавянето в глобалната икономика се самоиндуцира. Намалената икономическа активност води до спад в търсенето на американски стоки в чужбина. Получава се омагьосан кръг от една държава към друга. Новите данни за растежа в еврозоната и Япония показват, че тези икономики се забавят. От своя страна тези данни водят до обезценяване на еврото спрямо долара, което пък още повече наврежда на американския износ. Щатската валута е на най-високото си равнище от година.

В началото на кризата в края на лятото на 2007 г. се считаше, че европейските икономики може и да се измъкнат "сухи". Но новите данни показват, че те са по-засегнати и от най-песимистичните очаквания. Индексът за бизнес климата в Германия - Ifo отбеляза през август по-голям спад от прогнозите на експертите, показвайки ясно негативните настроения сред корпорациите в страната.

Някои специалисти правят сравнение с 2001 г., когато САЩ изпаднаха в рецесия след спукването на дотком балона. И тогава в Европа мислеха, че няма причина за притеснение, но кризата достигна Стария континент. Разбира се, икономическите цикли не си приличат един с друг. Юрген Елмесков от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) коментира пред Financial Times, че световните икономики по-скоро се борят с едновременни "шокове", които се различават по размер и вид.

От една страна, е покачването на борсовите стоки, което удря всички икономики чрез рязкото повишение на цените на храните и горивата. От друга е кредитният шок, който е глобален, но се отразява по различен начин на всяка страна. Най-голям е в САЩ и Великобритания. И на трето, но не последно място е спукването на имотния балон, което се усеща най-много в САЩ, Великобритания, Испания и Ирландия.

Отвъд океана обясняват всичко с кредитната криза. В други части на света обаче експертите са по-склонни да посочат като причина за забавянето скока на цената на петрола. "Може би цените на борсовите стоки са по-важни за световната икономика, отколкото си мислехме", заяви пред FT Саймън Джонсън, професор в Massachusetts Institute of Technology и бивш главен икономист на МВФ.

Потребителското и бизнес доверие паднаха рязко в индустриалните държави. Според анализатори, цитирани от FT, основната причина за този спад е скокът на борсовите стоки. Тогава е логично този показател да се успокои след понижението на цените на световните пазари. Така че големият тест за Европа е дали доверието ще се съживи след по-ниската цена на бензина и храните в страните от еврозоната. Оттук следва и прогнозата, че световната икономика може и да се съживи след сегашното си забавяне. Но ако кредитната криза е основният фактор за забавянето, можем да приемем, че слабостта ще продължи, след като големите банки ограничат кредитирането. А и никой не може да каже дали петролният пазар няма да започне нов скок заради непредвидени все още външни фактори.

Банките умират сами

Негативните прогнози се засилват и от новите резултати на големите американски финансови групи. Lehman Brothers, четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ, отчете най-голямата загуба в историята си. Тя все още има активи за 60 млрд. долара в ипотечни облигации, което означава ново отписване на активи при продължаващо влошаване на имотния пазар. Merrill Lynch пък досега е изтрила над 40 млрд. долара от баланса си и тази цифра се очаква да нарасне още повече според прогнози на анализатори.

Акциите на Lehman се понижиха с над 45% след лошите резултати, повличайки след себе си целия финансов сектор. На пазара се появиха слухове, че други големи банки са спрели да търгуват с групата. Точно подобна беше ситуацията и преди фалита на друга голяма инвестиционна банка - Bear Stearns, която беше купена през пролетта от JP Morgan за "жълти стотинки". Lehman се опита да успокои пазара с новината, че продава активи и намалява дивидентите си, но акциите продължиха спада си.

На този черен фон за всички засегнати от кризата (разбирай целият свят) не остава нищо, освен да очакват следващия епизод от сериала и да разчитат, че доброто все някога побеждава.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Wizard

    "Ниските цени на бензина" - справка Лукойл. Имате някаква грешка

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Ал Гебра

    Не че искам да се заяждам със забележки извън темата, но не се сдържах след поредната елементарна рутинна неграмотност. "над 40 млрд. долара от баланса си и тази цифра се очаква да нарасне" - 40 млрд. е число, но явно авторът не го знае, а няма редактор да прочете какво се публикува....

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    яшков

    Към електоралните единици:не съхранявайте пари в банки!Превърнете ги в парцели,земя,злато.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Добрев

    Там няма добро.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Мики

    не съм съгласна с 3 единственото конвертируемо е златото, но пък човек не бива да ползва само едно по добре и диаманти, парцели, земя нямат ликвидност в една умираща държава към която никой не проявява интерес, тук основния капитал при липса на чужди инвестиций става мръсния, ако и проститутките си отидат отиват си и сутеньорите, а с тях и капитала, така, че само злато и диаманти, те говорят всички езици, отварят всякакви врати особено при война

    Нередност?
Нов коментар