🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетът отива на ремонт

Симеон Дянков реално призна, че са имали високи очаквания за растежа

Симеон Дянков    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Влошените прогнози за икономиките в ЕС и опасността от нова рецесия може да накарат правителството да промени бюджета за следващата година. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков днес. Това означава, че ще бъдат орязани парите за някои ведомства, но не беше уточнено кои.

Не се изключват обаче и още съкращения в държавната администрация, за да не се увеличи дефицитът. За догодина прогнозата на правителството е за 2.9% растеж, а ЕК очаква 2.3%. Именно заложеният висок растеж беше причина за критики към правителството, че е прекалено оптимистично в прогнозите си, които сега очевидно се оказват по-ниски. Това заедно със слаба икономическа активност означава по-малко постъпления от данъци и такси в държавата.

Ще се решава следващата седмица

"Следващата седмица ще стане ясно дали проектобюджетът няма да бъде преработен между първо и второ четене, за да бъде устойчив при влошаване на икономическите прогнози", заяви Дянков в парламента, преди проектът на бюджета да бъде разгледан на съвместно заседание на икономическата и бюджетната комисия на първо четене. Все пак досега министърът твърдеше, че разчетите са правени при по-нисък растеж, за да се остави буфер.

Приоритетите ще се спазят

Дянков заяви, че ако се заложат по-ниски приходи, ще има орязване по бюджетите във всички министерства, за да се опазят приоритетите - образование, здравеопазване, минималната работна заплата и евентуално да се вдигнат пенсиите, заяви той и не изключи да се направят още по-големи съкращения в администрацията.

"Освен в държавния резерв, където от 600 на работа останаха 40 души, такива промени  предстоят и в други ведомства, които повече не са актуални. Конкретни стъпки може да видите още до края на тази година", ангажира се Дянков.

Опозицията не видя смисъл отказа дебати

От опозицията вчера заявиха, че няма смисъл да гледат бюджета, след като е направен върху неактуална прогноза. Алиосман Имамов от ДПС коментира, че държавата рискува неизпълнение на приходите с 2.5 млрд. лв. и свръхдефицит догодина, ако управляващите не ги променят. Пламен Орешарски от БСП заяви, че в бюджета не са предвидени буфери за спад на приходите, който държавата рискува, нито пък политики и реформи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 1
    • + 3

    Бдж Добре
    Кво в правим с МВР НОИ НЗОК и всички държавни служби и структури ?
    Нищо реално само добри пожелания .
    Време е не само да се орежат бюджети с много но и да увеличат заплатите на кадърните служители чувствително .
    Нищо не чух и за данъчни стимули и облекчения в лицензионният и разрешителните режими.
    Дянков като финансист знае че рестиктивните мерки от самосебе си не са двигател на икономически растеж .
    Ако наистина иска работеща икономика ще трябва
    приватизация на БДЖ и всички губещи отрасли и
    намаляне на данъчната тежест и бюрокрацията за бизнеса и привличане на европейски средства и бизнеси тук сега .
    Потребителската кошница в България е на ниво липсаваща .
    Дали дянков осъзнава това е друг въпрос но рестикциите са добрев един сегмент докато създават крупна бвзработица и засягат силно продажбите на дребно .
    Нужна е и е политиката за създаване на устойчиви работни места дългосрочни защото магистралите са безсмислена глупост ако продуктът движен по тях мяма кой да го купи .
    Съкращенията са добре но никак не се стимулира това което наистина движи икономиката ни а това са малките и средни бизнеси за тях вместо либерализация се подочуват невероятните идеи на министър Дянков за допълнително уеличение на ДДС с 2 % ,нови акцизни и данъчни ставки и тн .което е лудост .
    Енергийна независимост ни е нужна защото руският газ,бензин пак го плащаме на ненормални цени над всичко което е на международните пазари +поскъпва с тока ни ежемесечно .
    Тази ценова нестабилност която се дължи именно на Лукоил и на няколкото енергийни дружества които просто си правят сметките безпрепятственно това бедствие дългосрочно за доходите на хората и за икономиката
    Има един много некадърен орган регулиращ наречен ДКЕВР и името му е СЕМЕРДЖИЕВ
    Наглостта му е безкрайна и спестените му по един милион лева на година от заплата на този некадърник се заплащат агрегирано от парите на всички данъкоплатците и хора в тази държава заради ежемесечните увеличения на енергиините продукти в тази държава .
    Призванието му да Р Е Г У Л И Р А именно дружествата и "големите " предприятия той го е взел по свой си начин и единственното което регулира е храносмилателният си тракт и тоалетната си .
    За да има стабилност държавата трябва да посочи затвотра на този нагъл некадърник заедно с целият мъ съвет и да назначи експерти които не дават пет пари за Руските интереси и които ще работят за тази държава .Лукоил,ЕВН и няколко големи Енергийните се държат все едно че те са собствениците в тази държава а абонатите им техни роби .Време е да се посочи на Нещастника путин къде да се завре като се изградят няколко терминала за газ и да започне вносът му не само от Търция ами и от Гърция едновременно .

    Нередност?
  • 2
    lucifer.9 avatar :-|
    lucifer.9
    • + 3

    Дянков, слез в предприятията дето все още работят и погледни че 75% от работещите са пенсионери и работодателите ги държат щото или не плащат осигуровки или ги държат на толкова ниски заплати че работник без пенсия не може да оживее, в резултат на това младите или са в зад граница на гурбет и пълнят чужди пенсионни каси или са тук и опразват нои чрез социални помощи. Младите мизерстват без никакви доходи а пенсионерите са на пенсия и заплата и всяка година си вдигат пенсията с нови УП-та. Никой не взема на работа охранител ако не е пенсионер-познай защо? а друга работа вече за мъж в БГ няма, жените са лесни-те бършат гъзовете в европа но не пълнят нои. Така че ако не спреш пенсийте на работещите пенсионери, които генерират още безработица и опразват безмилостно нои то тогава вдигай възраста на 100 год и се надявай някой будала да напълни нои !
    Колкото и да се вдига възраста за пенсия то никога няма промени ситуацията в изпразващия се НОЙ, защото военни, полицаи и правосъдници го опразват още от 40-45 годишна възраст а 65 годишните недоживяли пенсия бъдещи поколения от давна внасят и плащат осигуровките си в чужбина и хранят чужди пенсионери а тук по-дълго живеещите жени ще са единствените пенсионери щото мъж пенсионер при такива условия няма да има

    Нередност?
  • 3
    vit_ltd avatar :-|
    Drrrrr

    До коментар [#1] от "Seola":


    До коментар [#2] от "lucifer.9":

    Евала! Политиката на отстъпление пред пенсионери, КСНБ-ейци (които реват за вдигане на осигуровките и хрантуткане на циганора и мързела) и чиновници трябва да спре. Дянков сам го каза - десно-центристка икономика му е майката. В държавния резерв за работели 600 души!!! 600 ... това е ненормална история. Няма как икономиката да върви, като бизнеса се спъва от лелки без приложение. Проблемът не е чисто икономически. Проблемът е там, че младият и предприемчив човек е спъван, избутван и смачкван от наложени по татово време "норми на поведение" и "ценности", които подсъзнателно те спъват. От там цялата икономика страда. Да не говорим, че външните инвестиции са поели низходящ тренд, защото трудно влизат и лесно излизат... БСП трябва да се закрие!

    Нередност?
  • 4
    vit_ltd avatar :-|
    Drrrrr

    Гърция пробва с широка администрация и огромен държавен сектор... не става. Времето е частния бизнес да се развива, но без най-елементарни стимули като данъчни облекчения и малка бюрокрация няма как да стане!

    Нередност?
Нов коментар