Dexia ще получи нови гаранции за финансиране

Белгия, Франция и Люксембург ще дадат гаранции за 45 млрд. евро, докато се споразумеят за окончателния вид на спасителния план

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тежко ударената от дълговата криза френско-белгийска банка Dexia ще получи временни гаранции за финансиране от Белгия, Франция и Люксембург, докато трите страни договорят окончателно спасителния план за финансовата институция, съобщи Reuters. В понеделник Dexia съобщи, че проектът за споразумението е бил представен на борда на директорите и на Европейската комисия, която трябва да одобри операцията.

През октомври трите правителства се споразумяха да спасят банката чрез предоставяне на гаранции за 90 млрд. евро и чрез частична национализация на белгийските й клонове. Тези гаранции обаче ще влязат в сила след като се постигне договорка как да бъде разпределена тежестта. Според Dexia временното споразумение ще покрие до 45 млрд. евро от финансовите й нужди до 31 май 2012 г. Гаранциите се отнасят за финансови сделки и ценни книжа с падеж от три години или по-малко.

Dexia трябва да осигури на трите държави обезпечение за някои от гарантираните задължения – такса в размер на 225 милиона евро, както и месечни такси, базирани върху дължимите суми. Според Dexia условията на споразумението още не са окончателни и могат да се предоговорят. От банката обаче увериха, че по-дългосрочните гаранции, договорени през октомври, няма да бъдат отменени, както и разпределението между трите правителства - 60.5%, 36.5% и 3% съответно за Белгия, Франция и Люксембург.

"Бордът на директорите иска спешно да привлече вниманието на държавите и ЕК за необходимостта възможно най-бързо да се сключи временното, а след това и окончателното споразумение, така че планът за преструктуриране на групата Dexia да се извърши по подреден начин", заявяват от банката.

Все още няма коментари
Нов коментар