🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сбербанк купува турската DenizBank от фалиралата Dexia

ЕК се съсгласи на Dexia да и бъде предоставена допълнителна помощ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата банка в Русия Сбербанк ще подпише предварителен договор в петък за покупката на турското подразделение DenizBank на френско-белгийската Dexia, съобщиха източници на Reuters.

Подробностите за цената и условията по сделката засега остават неясни, но очакванията на анализаторите са продажба на Denizbank да донесе на Dexia около € 3 млрд. Сбербанк, която държи над четвърт от банковия сектор в Русия, е предложила повече от катарската Qatar National Bank.

Още помощ за Dexia

В сряда Франция, Белгия и Люксембург, които дефакто притежават фалиралата Dexia, се споразумяха за увеличаване на държавните гаранции за банката от 10 млрд. на 55 млрд. евро. Това решението дойде след срещата в понеделник между новия финансов министър на Франция Пиер Московиси с неговия белгийски колега Стивън Ванакере.

Европейската комисия временно одобриха за увеличението на гаранциите "с цел запазване на финансовата стабилност". От комисията заявиха, че ще дадат окончателно становище дали този ход е съвместим с правилата за държавна помощ на ЕС, когато бъде направена пълна оценка на плана за разделяне на банката.

Dexia се превърна в най-известната жертва на финансовата криза в еврозоната, след като се наложи банката да бъде спасявани два пъти в рамките на три години. Тя беше специализирана в кредитирането на общини и вече е използвала почти всички съществуващи гаранции, които са й били предоставени през октомври, за да облекчи свиващото се финансиране, с което се сблъсква.

Разпродаването на активи всъщност е част от условията за получаване на втория спасителен план през октомври миналата година, когато именно липса на достъп до финансиране доведе до него. На банката, която е със седалище в Брюксел, и е крайно необходим достъпът до държавни гаранции, за да функционира.

Напрежение с Брюксел

Financial times припомня че има напрежение между Европейската комисия и държавите, спасили Dexia, заради това дали предоставените гаранции са държавна помощ. От банката твърдят, че тъй като вече не са действащо предприятие, правилата относно нарушаването на въпросите на конкуренцията не трябва да бъдат прилагани.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги миналата седмица даде за пример Dexia за това как националните надзорни органи многократно не успяват правилно да оценят колко би струвало спасяването на банка. "Имаме първа оценка, после втора, трета, четвърта. Това е възможно най-лошият начин на правене на нещата. Така накрая се стига до извършването на правилните неща, но на най-високата цена", каза той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 3

    Един 'прост' аритметичен пример. За ДЕХИА - ранция, Белгия и Люксембург увеличават гаранциите от 10 на 55 милиарда. Като имаме предвид,че тя няма колосални експозиции в периферията.

    При тези начални данни някой да се обзаложи,че за рекапитализация на испанската банкова система са нужни 'само' 40 милиарда?

    Нередност?
Нов коментар