Дълга зима очаква икономиката в еврозоната

Ernst & Young прогнозира слаба рецесия през първата половина на 2012 г. и минимален растеж за цялата година

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прогноза

- Слаба рецесия през първата половина на 2012 г.

- Допълнително понижаване на лихвата от ЕЦБ

- По-ниска инфлация през следващата година

- Безработицата ще остане висока още дълго време

- Като цяло еврозоната ще се стабилизира през 2012 г.
0.1%

икономически растеж в еврозоната е прогнозата на Ernst & Young за 2012 г.
1.8%

ще бъде инфлацията догодина спрямо 2.6% през 2011 г.
10%

ще остане безработицата в еврозоната най-малко до 2015 г.
2%

ще очаква да достигне ръстът в еврозоната до 2015 г.

Все по-голяма изглежда вероятността еврозоната да изпадне в лека рецесия през първата половина на 2012 г. Въпреки обявените в началото на месеца реформи неяснотите около това как точно ще бъдат изпълнени те създават несигурност, която намалява шансовете за растеж поне през следващите шест месеца. Това се казва в зимната прогноза за еврозоната, изготвена от консултантската компания Ernst & Young. Ако все пак споразумението от 9 декември бъде приложено, 17-те страни от валутния блок могат да се надяват на незначителен растеж от 0.1% за цялата следваща година. С едва 1.5-2.0% се очаква да нарасне брутният вътрешен продукт на еврозоната през 2013-2015 г.

Проблемът "ликвидност"

Авторите на доклада определят като правилно решението на Европейската централна банка да отмени прибързаното вдигане на лихвата по-рано тази година. Според тях е много вероятно да се наложи допълнително понижаване на ставката, съпроводено с мерки за осигуряване на ликвидност за банките. Съмненията за това доколко някои правителство могат да направят необходимите реформи пък означават, че ЕЦБ ще трябва да продължи да купува облигации на закъсалите държави. Тя ще трябва да обмисли и възможността да действа като кредитор от последна инстанция, за да се избегнат по-сериозни проблеми или евентуално разпадане на еврозоната. Ликвидността на банковия сектор продължава да бъде голям проблем в цялата еврозона. Кредитирането остава слабо заради желанието на банките да намалят експозициите си в по-рисковите отрасли и страни. Ограниченият банков ресурс неизбежно ще се отрази на инвестициите на компаниите и на възможностите им да увеличат производството през 2012 г.

Инфлация и безработица

Инфлацията догодина ще бъде по-ниска по няколко причини, прогнозират от Ernst & Young. Цените на петрола вече достигнаха връх и през 2012 г. се очаква да намалеят с около 10%. Освен това ефектът от вдигането на ДДС в някои страни в началото на 2011 г. вече няма да е толкова силен. Затова инфлацията ще намалее от 2.6% през тази година до 1.8% догодина и ще запази подобни нива през 2013-2014 г.

От 2008 г. насам безработицата в еврозоната нараства бързо. Това важи най-вече за страните от периферията, но според Ernst & Young съществува голяма вероятност този проблем да се пренесе и към центъра. Като цяло безработицата ще остане висока още дълго време и няма да падне под 10% до 2015 г. Експертите на компанията препоръчват да се промени трудовият пазар, така че да стане по-гъвкав и да се намалят трудовите разходи.

Опасността не е отминала

Все още не е отминала опасността от разпадане на еврозоната въпреки последните промени в Гърция, Италия и Испания и въпреки споразумението от 9 декември, смятат авторите на доклада. Причината за това е, че през 2012 г. предстои да се рефинансира голямо количество държавен дълг, което може да създаде напрежение. Евентуалното "разтрогване" на валутния договор би имало дългосрочни последици не само за европейската, но и за световната икономика. Затова от Ernst & Young смятат, че правителствата на водещите страни ще направят всичко възможно, за да запазят единната валута. Разходите за участие на ЕЦБ като кредитор от последна инстанция биха били по-малки от средносрочните разходи при евентуален разпад на еврозоната, твърдят експертите.

Светлина в тунела

Независимо от мрачната перспектива пред еврозоната в краткосрочен план мерките, които се взимат, обещават по-светло бъдеще напред. Ситуацията в Италия, Испания и Гърция остава изключително тревожна, но ако правителствата им постигнат успех с провежданите реформи, това ще даде мотивация и на други страни да ги последват. Това от своя страна ще има силен положителен психологически ефект върху европейските пазари. Според авторите на доклада Ирландия е добър пример за това как една страна може да се реформира и отново да стъпи на краката си.

Въпреки неблагоприятната краткосрочна прогноза и съществуващите рискове експертите на Ernst & Young смятат, че като цяло еврозоната ще се стабилизира през 2012 г., а преодоляването на кризата в Италия и Гърция ще подобри шансовете за растеж и финансова стабилност в средносрочен план. Нещо повече, сериозен стимул ще дойде и от развиващите се пазари, които се очаква да поемат кормилото на растежа през следващите години и да изпреварят развитите страни като дял от световния БВП още през 2014 г. Това ще помогне на еврозоната да постигне ръст от около 2% през 2014-2015 г., а перспективите след това са още по-добри.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lrh17356948 avatar :-(
    Quo Vadis
    • - 3

    Аз бих казал не зима , а ледников период ни очаква .

    А другият варианть е сибирска зима и то доста лютива , но това е само при случай на война , което въобще не ми се иска . А война може да избухне между Израел и Иран , около Сирия ,между Ю и Северна Корея , да въобще има много точки където при искара може да избухне война при което след това ще въвлече и цялият свят в тази катрстрофическа война за човечеството .

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 1

    Е то само растеж не може да има - все има някакъв предел. И като прочета как, видиш ли, икономиките буксували и направо ми иде да взема и да им сложа вериги...
    Не знам за другите, ама на мен лично ми омръзна да чета някакви прогнози, които освен да ти размътят мозъка, друг ефект не предизвикват!

    Нередност?
Нов коментар