🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа свиква с идеята, че 2012 г. ще е по-лоша

Fitch постави под наблюдение шест от 17-те страни в еврозоната за евентуално намаляване на рейтингите им

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

0.4%

спад на икономиката в еврозоната предвижда негативният сценарий на ЕЦБ за 2012 г.

Шансовете за възстановяване на икономиката в еврозоната догодина намаляха допълнително след публикуваните статистически данни в края на миналата седмица. Мрачна изглежда и прогнозата на икономиста Нуриел Рубини, според когото рецесията на Стария континент е неизбежна. Междувременно още една рейтингова агенция предупреди, че е възможно да намали оценките си за някои от 17-те страни, които използват единната валута.

Отново надолу

Спад от 1.9% за третото тримесечие на годината отчете ирландската статистическа служба. Това стана, след като за предходните два периода икономиката на страната нарастваше, с което събуди надежди, че увеличението на износа ще компенсира мерките на правителството за намаляване на дефицита до под 3% през 2015 г., съобщи Wall Street Journal. Нещо повече, негативните данни може да породят съмнения доколко ефективни са съкращенията на бюджетните разходи и повишаването на данъците. Едва преди две седмици Дъблин обяви поредна порция мерки, с които да намали дупката в хазната с 3.8 млрд. евро.

Очакванията си за рецесия, обяви и френската статистика. Според прогнозата на Insee през четвъртото тримесечие на 2011 г. брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика в Европа ще се свие с 0.3%. Допълнителен спад от 0.1% се предвижда и през първото тримесечие на следващата година.

Между малък ръст и спад

За цялата еврозона Insee очаква още по-голямо понижение - 0.3% за последното тримесечие на 2011 г. и 0.1% за януари-март догодина. Макар че в началото на декември Европейската централна банка прогнозира минимален ръст от 0.3% през 2012 г., оттам посочиха, че негативният сценарий за еврозоната предвижда свиване на икономиката с 0.4%.

Междувременно Eurostat съобщи, че заплатите в 17-те страни са забавили ръста си до 2.6% през третото тримесечие спрямо 3.2% за предходния период. В същото време инфлацията през ноември се е запазила на ниво от 3%, което допълнително оказва натиск върху разполагаемия доход на домакинствата и потреблението. Значително понижение се забелязва и в търговския излишък на еврозоната, който през октомври е достигнал 1.1 млрд. евро в сравнение с 3.1 млрд. евро година по-рано.

Непостижимо

Рейтинговата агенция Fitch също предупреди, че не вярва в скорошно разрешаване на кризата. Само седмица след последната среща на върха в Брюксел агенцията наля още масло в огъня, като обяви, че търсеното цялостно решение на дълговата криза в еврозоната е "технически и политически" непостижимо. "От особено значение е липсата на надеждно финансово съдействие. По наше мнение е нужен по-активен и по-ясен ангажимент от страна на ЕЦБ за намаляване на риска от самосбъдващи се ликвидни кризи на иначе платежоспособни членки на еврозоната", посочиха от Fitch. Според анализаторите системният характер на кризата в еврозоната има дълбоко неблагоприятен ефект върху икономическата и финансовата стабилност в целия регион.

Под наблюдение

Агенцията обяви още, че поставя под наблюдение шест страни от еврозоната с възможност в бъдеще да понижи кредитния им рейтинг. До три месеца с по-ниски оценки може да се окажат Белгия, Испания, Италия, Словения, Ирландия и Кипър. Междувременно в петък рейтингът на Белгия беше намален с две степени от друга агенция - Moody's. От Fitch потвърдиха максималния рейтинг ААА на Франция, но предупредиха, че перспективата е негативна и той може да бъде понижен в рамките на следващите две години. В началото на месеца друга рейтингова агенция - Standard & Poor's, обяви, че преразглежда оценките на 15 членки на еврозоната, както и че кредитният рейтинг на Франция може да бъде намален с две степени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 2
    • + 5

    Догодина по това Европа време ще свиква със същата идея но за 2013. И така докато целия свят стане "Трети". На там ни води капитализма.

    Нередност?
Нов коментар