🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарите очакват рекордна печалба от JP Morgan Chase

Най-голямата банка в САЩ ще отчете печалба от 18.5 млрд. долара за 2011 г.

JPMorgan Chase вероятно ще запази титлата си на най-печеливша банка в САЩ след утрешното обявяване на резултатите.
JPMorgan Chase вероятно ще запази титлата си на най-печеливша банка в САЩ след утрешното обявяване на резултатите.
JPMorgan Chase вероятно ще запази титлата си на най-печеливша банка в САЩ след утрешното обявяване на резултатите.    ©  Shannon Stapleton
JPMorgan Chase вероятно ще запази титлата си на най-печеливша банка в САЩ след утрешното обявяване на резултатите.    ©  Shannon Stapleton

Американската JPMorgan Chase, която вероятно ще запази титлата си на най-печеливша банка в САЩ при публикуването на резултатите утре, си има съперник – базираната в Сан Франциско Wells Fargo, пише Bloomberg. Според проучване на анализатори от агенцията за 2011 г. JPMorgan ще отчете рекордна печалба от 18.5 млрд. долара, което е ръст с 6% на годишна база. Изчисленията за печалбата на Wells Fargo показват, че повишението е с около 24% до рекордните 15.3 млрд. долара.

Като се фокусира върху пазара в САЩ и се въздържа от традиционни за Уолстрийт бизнес направления като например структурирани продукти, Wells Fargo задминава печалбите на Goldman Sachs Group и Citigroup вече шест поредни тримесечия, пише агенцията. По думите на Пол Милър, анализатор от FBR Capital Markets, институцията никога не е навлизала толкова сериозно в инвестиционното банкиране, колкото останалите банки на Уолстрийт, и това е една от причините за сегашните им резултати. "Напрежението покрай инвестиционното банкиране ще си проличи в данните за печалбата на JPMorgan за четвъртото тримесечие", смята той.

Пазарите възнаградиха Wells Fargo за сдържаното й поведение с пазарна капитализация, която достигна 156.2 млрд. долара в сравнение с 139.3 млрд. долара за JPMorgan и 91.4 млрд. долара за Citigroup. За момента от институциите в т.нар. "голяма четворка" само Goldman Sachs се търгува при по-високо съотношение цена-печалба (P/E) – 10.76 за Goldman Sachs при 10.25 за Wells Fargo, посочва Bloomberg. Колкото по-висок е коефициентът, толкова по-бързо инвеститорите очакват да расте печалбата на компанията.

"В момента на традиционното банкиране – главно отпускане на заеми и привличане на депозити, както от корпоративни, така и от индивидуални клиенти – се гледа по-благосклонно от инвеститорската общност", коментира Ед Наджарян от базираната в Ню Йорк International Strategy and Investment Group. "Смята се, че то е по-сигурно и че перспективите му за печалби са по-стабилни", допълва той.

За последните 12 месеца акциите на Wells Fargo на борсата в Ню Йорк поевтиняха със 7.5%, в сравнение с отчетения спад от 18% за JPMorgan и 54% за Bank of America, посочва агенцията. Wells Fargo, която ще оповести резултатите си на 17 януари, дължи сравнително доброто си състояние отчасти на дълговата криза в Европа, която през втората половина на 2011 г. доведе до срив в печалбите от инвестиционно банкиране на конкурентите като JPMorgan, Goldman Sachs и др. Очакванията са утре JP Morgan да отчете 23% годишен спад на печалбата за четвъртото тримесечие до 3.74 млрд. долара или 90 цента на акция, показва проучването на Bloomberg.

"Петък 13-ти вероятно ще оправдае името си, що се отнася до банковите печалби", коментира пред агенцията анализаторът от изследователската компания CLSA Майк Майо. Според проучването на Bloomberg Bank of America ще отчете 63% спад на печалбата спрямо 2010 г. до 5.84 млрд. долара, а Goldman Sachs – свиване с 57% до 3.35 млрд. долара. Прогнозата за Morgan Stanley е за спад с 28% до 2.23 млрд. долара, пише агенцията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ouzo avatar :-|
    оuzo
    • + 2

    Де.ба и криза.

    Нередност?
  • 2
    ken.gu.ru avatar :-|
    ken.gu.ru

    Когато банките печелят познайте кой губи!

    Нередност?
  • 3
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • + 1

    До коментар [#2] от "ken.gu.ru":

    кажи кой де!

    Нередност?
Нов коментар