🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще настояваме България да участва в дискусиите за европейския фискален пакт

Финансовият министър изпрати официална позиция до колегите си, които не са в еврозоната

Симеон Дянков    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"България е притеснена от записаното в глава четвърта в проекта за европейски фискален пакт, където не става ясно какво се има предвид под формулировката "обща икономическа политика". Това се казва в официално писмо, изпратено вчера от финансовия министър Симеон Дянков до колегите му от страните, които не са част от еврозоната. Дянков посочва още, че страната ни е притеснена и от факта, че детайлите по този пакт, които се отнасят за всичките 27 страни членки, ще се дискутират само от страните от еврозоната. Затова финансовият министър настоява държавите, които не са членове на валутния съюз, да бъдат поканени да участват в дискусиите.

Собствена позиция

Определянето на преките данъци и трудовото законодателство трябва изрично да става от местните правителства, пише още Дянков до колегите си. Той е категоричен, че по тази причина глава 4 от пакта, която е свързана с "координацията и конвергенцията на икономическата политика", трябва да отпадне. В заключение финансовият ни министър посочва, че България е "за" финансова дисциплина, но формулировката "обща икономическа политика" буди съмнения и затова трябва да допълнително да се анализира.

Рисковете

Преди ден представители на опозицията и икономически анализатори предупредиха, че има опасност България да не успее да промени проекта за споразумение и на практика да подкрепи документ, който задължава всички страни в еврозоната да хармонизират данъците си. В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов също заяви, че България ще подкрепи европейския фискален пакт, но няма да се съгласи да уеднакви данъците си и да плаща за спасяването на други държави.

Детайлите са мъгла

Проблемът около този пакт е, че всичко записано в него е обвито в несигурност. Страните, които не са членове на еврозоната и които не участват в преговорите, на практика не знаят какво се договарят големите в ЕС. Както преди ден "Капитал Дейли" писа, има риск България да бъде принудена да приеме уеднаквяването на данъчните ставки и спасяването на закъсали страни, когато стане член на еврозоната. Опозицията изчисли, че накрая влизането ни може да ни струва 3 млрд. евро. А икономистите са категорични, че правителството на Борисов не трябва да поема никакви ангажименти под условие, че те ще важат за нас, когато заменим лева с евро.

Каква е позицията на финансовото министерство по пакта

1. България подкрепя финансовата и бюджетната дисциплина в ЕС. Затова и правителството заложи за 2012 г. лимит на държавните разходи - до 40% от БВП и бюджетен дефицит до 2%.

2. Определянето на преките данъци и трудовото законодателство трябва изрично да става от местните правителства.

3. България е притеснена от факта, че детайлите по този пакт, които се отнасят за всичките 27 страни членки, ще се дискутират само от страните, членки на еврозоната

Заключение:

България е "за" финансова дисциплина, но формулировката "обща икономическа политика" буди съмнения
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tigerdragon avatar :-|
    tigerdragon
    • + 5

    Ами, правилна позиция на Дянков.
    Изключително некоректно от страна на "големите" в ЕС, че не дискутират с нас и дори не благоволяват да ни кажат какво ще ни викат да подписваме. (Все пак не ние направихме кризата, от която сега страдаме, нито пък конструирахме ЕС, дето сега се оказа с дефекти в конструкцията)
    Да припомним, че тоя номер Меркел го игра на срещата на 9 декември: бави решенето максимално дълго (накрая се каза "имаме десет дни да спасим еврото"), никой не беше известен какъв ще бъде окончателния план, и малко преди срещата обявиха: "Ако на тая среща не се споразумеем, втори шанс няма да имаме!" Демек: "Или подписвайте, каквото ви предлагаме, или всички умираме!" И те - какво да сторят - подписаха плана на Меркел, а на следващия ден половината държави обявиха, че малко или повече са против.
    Не се гради така - с извиване на ръце - новия ЕС!

    Нередност?
  • 2
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo

    До коментар [#1] от "tigerdragon":

    'некоректно':)))) ти дискутираш ли със съседския келеш ремонта на автомобила си, само защото не спира да дърдори, че всичко си поправял с бащините клещи.

    Нередност?
  • 3
    bta avatar :-|
    bta
    • + 2

    До коментар [#1] от "tigerdragon":

    просто не ни ли устройва няма да подписваме

    Нередност?
Нов коментар