🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големи банки искат промяна "в графика" на Базел III за Източна Европа

Unicredit и други институции смятат, че изискванията за ликвидност може да са проблем за банките в региона

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Базел III създава проблеми от гледна точка на ликвидността"

Джани Папа, директор на Unicredit за ЦИЕ

"Изтеглянето на капитали от западните банки в Източна Европа не е толкова голямо"

Джерардо Корочано, директор в Световната банка

Unicredit и други големи банки, активни в Източна Европа, лобират пред Европейския съюз да се промени въвеждането на новите правила на Базел III в региона. Това е посочил Фабио Мучи, директор "Стратегическо планиране" за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на Unicredit, цитиран от Bloomberg. Мучи е казал това по време на годишната конференция на Euromoney във Виена.

И според Джани Папа, директор на Unicredit за ЦИЕ, предложенията на банковите надзорници за изискванията за ликвидността на банките може би няма да са подходящи за страните в региона. "Базел III създава проблеми от гледна точка на ликвидността", е посочил Папа, пише още Bloomberg. По думите му дефиницията за ликвидни активи е твърде строга за поделенията в Централна и Източна Европа.

За какво става въпрос

По думите на Патрик Бътлър, член на борда на директорите на Райфайзенбанк, банките може да намалят финансирането с повече от 30 млрд. евро тази година, допълвайки, че тази сума е малка в сравнение със средствата, които са били отпускани в региона по време на кредитния бум до 2008 г.

Все още няма коментари
Нов коментар