🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корпоративните кредити леко са поевтинели в края на 2011 г.

Прогнозите за тази година са предпазливи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лихвените проценти по новоотпусканите от банките кредити за бизнеса и домакинствата приключват 2011 г. с изменения в различни посоки спрямо ноември. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ.

Поевтиняване за последния месец с 0.59 процентни пункта (пр. п.) до 8.80% е отчетено при ефективните годишни проценти по корпоративните заеми в евро, които се увеличиха на през ноември спрямо октомври. Намаление има и при потребителските кредити в левове, които също обръщат посоката си спрямо месец по рано – спадът е с 0.08 пр. п. до 11.86%.

Статистиката показва увеличаване на средните лихви в сравнение с ноември при фирмените заеми в левове (с 0.83 пр. п. до 9.33%), потребителските в евро (с 0.28 пр.п. до 9.74%) и жилищните кредити в левове (с 0.25 пр. п. до 8.10%) и евро (с 0.17 пр. п. До 8.01%).

Данните за декември потвърждават тенденцията от последните месеци за месечни колебания в равнищата на лихвите, главно при заемите за бизнеса. Поради по-големия им среден размер и силно свитото общо кредитиране, дори и един новоотпуснат или предоговорен при нови лихвени условия заем в сегмента може да повлияе съществено на статистиката, обясняват от банковия сектор.

Въпреки колебанията на месечна база, като цяло лихвените проценти продължават макар и плавното си намаляване спрямо пиковите равнища, отчетени в разгара на кризата. В сравнение с данните от края на 2010 г. се забелязва увеличаване на средните годишни лихви по фирмените кредити в левове (с 0.39 пр. п.) и ипотечните в евро (с 0.13 пр. п.). В останалите сегменти процентите намаляват спрямо година по-рано – с между 0.01 пр. п. и 0.57 пр. п.

Различни посоки при депозитите

При новопривлечените депозити движенията също са разнопосочни. За последния месец на 2011 г. ефективният годишен процент по вложенията на бизнеса в левове намалява с 0.04 пр. п. до 3.71%, а по тези в евро се увеличава с 0.79 пр. п. до 3.42%. При спестяванията на домакинствата в левове средната годишна лихва нараства с 0.04 пр. п. до 5.45%. По депозитите в евро лихвата остава на равнището си от ноември – в размер на 4.83%.

На годишна база е отчетено увеличение на средните лихвени проценти при спестяванията на бизнеса в евро (с 0.27 пр. п.), докато в другите сегменти е регистриран спад с между 0.18 и 0.59 пр. п.

Като цяло представителите на сектора в момента са предпазливи по отношение на даването на прогнози за движението на лихвите. Очакванията на анализаторите от "Уникредит Булбанк" са за плавно понижаване на среднопретеглените лихви кредитите и по депозитите в следващите няколко години, както за корпоративния сектор така и за домакинствата.

Заради динамичното развитие на пазара и сложната обстановка обаче експертите не изключват евентуално задържане или дори нарастване на лихвите, породено от външни фактори като например кризата в еврозоната и намалялото доверие на пазарите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    straw_ avatar :-?
    straw_sec

    (% заеми - % депозити) х политически риск

    Сутринта влезнах в кварталната сладкарница (онази до Банката) и поисках:
    - Една кутия локум, моля. На каква цена е?

    Сладкарката, дама на средна възраст, недочуваща с едното ухо, охотно додаде:
    - Лихвените проценти по заемите са компонент от обмислен банков продукт, който е обусловен от конкретните изисквания на българската среда, и едновременно задоволява нормата на печалба на чуждестранната финансова институция, която естествено се изхранва от процентните разлики.
    Т.е. растежът ни е подпомогнат от тези институции, които преценявайки рисковете са сметнали, че ще могат да реализират печалба.

    Силно заинтригуван, неочакващ подобен отговор, с интерес подпитах:
    - Но, защо е така?

    Сладкарката, знаете е била чистачка във финансовото и с разбиране зашепна:
    - Държавата ни е във валутен борд и следва съответна банкова политика на свързаност с определена валута или валути (в случая евро). Финансовите институции предоставящи ни ресурс се съобразяват с лихвените проценти в собствените си региони. Примерно: спестовен депозит с двугодишен падеж - 6.5%; спестовен депозит с петгодишен падеж - 7.75%; На годишна база естествено!

    Стремейки се да залича получилият се конфуз, се направих, че наистина точно за това съм попитал и демонстрирайки начетеност, радушно заключих:
    - В нашия случай това е реализирано като е осигурена независимост на банковата система, но не без политическа обусловеност на съответните нормативни рамки.

    Влезлият преди мен клиент, ни изгледа странно, промърмори нещо си за "фиксирана разтегливост" и тихичко ме попита:
    - Надявам се, че в Банката не продават локум, нали?

    Нередност?
Нов коментар