🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордно свиване на заемите в еврозоната

Кредитите към частния сектор се свиват, въпреки щедрото финансиране на банките от ЕЦБ

През декември ЕЦБ отпусна на банките в еврозоната рекордните 489 млрд. евро в дългосрочни нисколихвени заеми, за да противодейства на свиващото се финансиране.
През декември ЕЦБ отпусна на банките в еврозоната рекордните 489 млрд. евро в дългосрочни нисколихвени заеми, за да противодейства на свиващото се финансиране.
През декември ЕЦБ отпусна на банките в еврозоната рекордните 489 млрд. евро в дългосрочни нисколихвени заеми, за да противодейства на свиващото се финансиране.    ©  Reuters
През декември ЕЦБ отпусна на банките в еврозоната рекордните 489 млрд. евро в дългосрочни нисколихвени заеми, за да противодейства на свиващото се финансиране.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заемите за домакинствата и фирмите в еврозоната са се свили до абсолютен рекорд през декември, след като банките свиха кредитирането заради дълговата криза, съобщава Bloomberg. Кредитите за частния сектор са се свили с 0.7% в сравнение с ноември, което е най-силният месечен спад, откакто се води статистика от 1991 г., показват данните на Европейската централна банка.

На годишна база заемите са нараснали с 1%, което е най-слабият отчетен ръст в банковото кредитиране от юли 2010 г. "Рязкото забавяне на годишния растеж на кредитите към частния сектор през декември, особено значителният месечен спад на кредитите за бизнеса, ще засили загрижеността, че кредитните условия продължават да се затягат и увеличават риска за и без това забавената икономическа активност в региона", коментира Хауърд Арчър, главен икономист в IHS Global Insight.

През декември ЕЦБ отпусна на банките в еврозоната рекордните 489 млрд. евро в дългосрочни нисколихвени заеми, за да противодейства на свиващото се финансиране, в следствие на продължаващата дългова криза. На 19 януари президентът на централната банка Марио Драги заяви, че въвеждането на тригодишните заеми е предотвратило "сериозна криза на финансирането" и ползите от тази мярка ще станат по-видни през идните месеци.

"Много банки са под натиск да увеличат кредитните си буфери и това слага спирачка на кредитирането", коментира Мартин ван Влиет, старши икономист в ING Bank. Той обаче изтъква, че в същото време тригодишните заеми на ЕЦБ са помогнали много и вече се виждат слаби признаци на подобрение в реалната икономика.

Темпът на растеж на паричния индикатор М3, което ЕЦБ използва като индикатор за бъдещата инфлация, е спаднал от 2% на 1.6% през декември. М3 е най-широкият индикатор за паричното предлагане и включва парите в обръщение, някои видове спестявания и запасите на паричните пазари.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ristohristov avatar :-|
    Ристьо

    Рекордно свиване на заемите в еврозоната
    ..............................................



    Каквото е трябвало да стане-вече е факт(заглавието на публикацията)

    а отпуснатите 489 млрд Евро - защо са ги взели банките от ЕЦБ - ако няма да ги раздават ?!?!
    ---------
    каквото трябва да стане - ще стане - защото банките са кредитни институции а не депозитни



    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat
    /2011/12/21/1731972_bankite_v_evrozonata_iztegliha_
    rekordnite_489_mlrd/

    Нередност?
  • 2
    sh00ther avatar :-|
    sh00ther
    • + 4

    Тук е момента да си спомним, че по време на великата депресия лихвите по кредитите падат до 1%, въпреки това кредитирането остава на ниски нива !

    Когато средата е несигурна никой не е склонен да рискува с нов бизнес, ако ще и лихвата нула да стане !

    Докато лидерите на Европа продължават просто да печатат пари и да вдигат данъци, нещата едва ли ще се променят ....

    Нередност?
  • 3
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • + 3

    До коментар [#1] от "old_buyer":

    Банките са взели парите от ЕЦБ не за да ги раздават, за да са спокойни, че са ликвидни, щото чуждите пари, които вече са раздали на заем може и да не си ги получат обратно.

    Нередност?
  • 4
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo
    • - 1

    До коментар [#2] от "sh00ther":

    много си прав, само че те правят обратното;))) но от меркозито скоро ще остане само Ме-то и ще се оправи работата... само из бг. паралелната икономическа реалност/мисъл броди слухът, че от ниски корпоративни данъци може да се роди друго освен мизерия.

    Нередност?
  • 5
    ristohristov avatar :-|
    Ристьо

    [quote#3:"ДАКС"]Банките са взели парите от ЕЦБ
    не за да ги раздават, за да са спокойни, че са ликвидни, щото чуждите пари, които вече са раздали на заем може и да не си ги получат обратно.[/quote]
    ----------
    Истината е,че това са Кредити при 1 % лихва към ЕЦБ а Банките не вземат кредити АКО няма на кого да ги

    Предоставят срещу 6 - 7 % лихва!

    Банките трябва да печелят и винаги го правят по един и същ начин - като раздават кредити на населението

    ---
    за останалото си прав ;)

    Нередност?
Нов коментар