Кредитите - по-малко и по-лоши

Банките следват политиката на централите си и почти не финансират бизнеса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

9.209

млрд. лв. са лошите и преструктурираните заеми към края на януари 2012 г.

22.35%

е делът на лошите и преструктурираните заеми към края на януари 2012 г.

Най-слабият януари от години. Така банкери определяха първия месец на 2012 г. след въпрос "Как върви кредитирането?". Вчера думите им бяха потвърдени и от официалните данни на БНБ. През миналия месец има свиване спрямо декември при всички видове заеми – корпоративни, жилищни и потребителски, като при последните спадът е и на годишна база.

Тенденцията на свито кредитиране не е нова, но и перспективите за някакво размразяване не изглеждат много добри и за това има няколко причини. Едната е, че българските банки следват политиката на собствениците си да се отпускат съвсем малко или почти никакви кредити. Това е заради несигурността в еврозоната, породена от дълговата криза, която сви силно ликвидността във финансовата система - затова и самите банки предпочитат да трупат средства. Към това може да се добави и ниското търсене и влошена платежоспособност при фирми и домакинства.

В същото време спестяванията продължават да се увеличават, като годишният темп на нарастване при домакинствата през януари (13.5%) е по-висок от декемврийския (13%) - пряк резултат от негативните очаквания на потребителите за икономиката. В края на миналия месец обемът на депозитите на физически лица е 31.2 млрд. лв., а този на фирмите – 13.8 млрд. лв., като и при тях прирастът е двуцифрен – 11.3%.

(Не)кредитирането

През януари корпоративните кредити намаляват (имало е повече погашения по съществуващи кредити от новоотпуснати) със 196.8 млн. лв. до 33.27 млрд. лв. Жилищните заеми за един месец се свиват с 41.1 млн. лв. до 8.76 млрд. лв., а потребителските – с 59 млн. лв. до 7.4 млрд. лв., като при тях вече трети пореден месец се наблюдава спад. При корпоративните заеми спадът е за пръв път от миналия февруари, при потребителските намалението е три поредни месеца, а ипотечните растат през цялото време на кризата (с изключение на януари 2009 г. и януари и октомври 2011 г.).

На годишна база все още се отчита ръст при ипотеките – с 0.8%, и при фирмените заеми – с 4.7%. Заемите за потребление се свиват и на годишна база – с 1.1%.

Прогнозите в банковия сектор за тази година са за ръст от около 5% в кредитирането (преди кризата то растеше с по над 50%). В същото време обаче финансовите институции тук следват поведението и политиката на кредитиране на централите си в Европа, които предпочитат да държат ликвидността си на депозити в Европейската централна банка.

През декември миналата година банките там изтеглиха рекордните 489 млрд. евро от рефинансирането с тригодишни заеми, което пусна ЕЦБ. Дни след това кредитните институции складираха над 500 млрд. евро в централната банка на еврозоната. Така се оправда скептицизмът на анализатори, че тези средства ще достигнат до реалната икономика.

През декември например кредитирането в еврозоната за частния сектор отчете най-силния си месечен спад, откакто се води статистика от 1991 г. от ЕЦБ, като се сви с 0.7%. Същевременно на годишна база беше отчетен най-слабият ръст от юли 2010 г. - едва 1%. Заради дълговата криза в Европа и блокирането на пазарите там и тук банките са предпазливи. Така към липсата на търсене се прибавя и силно свитата активност на банките.

Януарските данни обаче не са достатъчни да се каже дали банките отново ще преминат на режим затягане на кредитирането, за да се спре изтичане на ликвидност (както през 2009 г.). За това са необходими още поне няколко месеца. В крайна сметка отпускането на нови кредити се сочи като едно от предизвикателствата, с които банките ще трябва да се справят през 2012 г.

Проблемите продължават

При фирмените заеми през януари увеличението на лоши и преструктурирани е със 131.6 млн. лв. до 5.8 млрд. лв., а при жилищните – с 11 млн. лв. до 1.725 млрд. лв.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    siimplicimus avatar :-|
    siimplicimus
    • - 16
    • + 5

    Лоши - ако кредитират, защото печелят на гърба на бедния бизнес. Лоши - ако не кредитират, защото не помагат на бедния бизнес (все едно той пък им помага)... туй то

    Нередност?
  • 2
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 24

    До коментар [#1] от "siimplicimus":

    Не знам какво имаш предвид - като гледам телевизиите се скъсват да ми набутват "промоционални кредити" с по 10-на % лихва, че даже вече са навити и без такси. Само дето аз не искам - все пак банките са български и дребните букви са си дребни букви.

    Май "бедния" народ се понаучи и той като мене, че добра банка няма.

    Нередност?
  • 3
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 11
    • + 8

    Данните не са съвсем лоши - нито необслужваните кредити са много, а е нормално кредитирането да намалява. Депозитите растат, което е признак на презастраховане в период на криза. Хората са мъдри и кътат за черни дни. Радвам се, че могат да спестяват! България стои много добре макроикономически. Дано да продължи!

    Нередност?
  • 4
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 1
    • + 16

    До коментар [#3] от "vassilun":

    Дано видим и реален ефект от това. Защото от няколко години все стоим много добре, пък продължаваме да свързваме едва едва двата края за разлика от недобре стоящите

    Нередност?
  • 5
    georgi4141 avatar :-|
    georgi4141
    • - 6
    • + 1

    Банките имат 20% лоши кредити, вероятно на свързани фирми. За какво се плащат високи лихви по депозитите, като ЕЦБ дава ефтино ликвидност, защото банките си искат техните капитали при тях а рискуват наште спестявания за компетентността им да раздават кредите. Никой няма да се учуди ако последват фалити, едва ли са совънт на този етап!
    http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

    Нередност?
  • 6
    greco_jlt avatar :-?
    greco_jlt
    • + 2

    Лошите и преструктурирани кредити бележат ръст през януари, като достигат нова рекордна стойност от 9.21 млрд. лв., или 22.35% от общите (без овърдрафт).
    Повишението от 124 млн. лв. за първия месец на новата година идва, след като тригодишната негативна серия бе прекъсната през декември.
    Влошаване на стойностите имаме при фирмените кредити до 23.97% и жилищните – 19.68%, докато минимално подобрение се наблюдава при потребителските до 19.74 на сто.
    Като цяло през януари кредитите за нефинансови предприятия намаляват с близо 197 млн. лв. до 33.27 млрд. лв. към края на януари (41.4% от БВП).
    Кредитите за домакинства и НТООД са 18.765 млрд. лв. (23.3% от БВП) в края на януари 2012 година. Спрямо същия месец на 2011 г. те намаляват с 0.8%, или 134.3 млн. лв. (0.4% годишен спад през декември 2011 година).
    В края на отчетния месец жилищните кредити са 8.767 млрд. лв., а потребителските кредити възлизат на 7.445 млрд. лв.

    Нередност?
  • 7
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 12

    Че защо да се занимават с бизнеса, като имат такива удобни закони срещу физическите лица?
    Бизнеса (голям или малък) си опича нещата с договорите за кредит, и трудно се поддава на шантажиране с "изненадващо, едностранно" вдигане на лихвата по кредита. Отделно, колкото и да съдиш едно ООД, няма как да вземеш повече, отколкото притежава фирмата в момента, докато физическите лица (с ипотеки, кредити...) може да им вземеш всичко, което имат в момента, както и бъдещите им приходи.

    Нередност?
  • 8
    kintiminti avatar :-|
    кинти
    • + 11

    Всеки един промоционален кредит, е промоционален за банката, а не за вас. Калкулатора и смятане БЕЗ розови, а направо с черни очила му е майката. Забравете им рекламите !

    Нередност?
  • 9
    basmechobas avatar :-|
    basmechobas
    • + 3

    Малоумието на родните лихвари е уникално. При тях няма стратегия всичко се базира на спекулативните цделки и залитания от крайност от безумно кредитиране на кило,а сега в другата крайност свръх депозити. Въпроса е имаме ли нужда от Левонщината, която принуждава друг да й плати сметката от преяждането

    http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15036:%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BF%D1%85%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81&Itemid=106

    Нередност?
  • 10
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • + 2

    нека са лоши щото хората вземат Сомалийски доходи затова


    http://aidriell.blog.bg/zabavlenie/2012/02/24/oligarhiiata-manipulirashta-i-upravliavashta-bylgariia-blogy.908571

    Нередност?
Нов коментар