🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Моите пари": Лек спад на лихвите по депозитите, но не и при кредитите

Несигурността за бъдещите доходи кара докаминствата да спестяват

Накъде ще поемат лихвите...    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Значителна активност в сегмента на срочните депозити и единични промени по отношение на кредитите. Това са основните тенденции, очертани от финансовия портал "Моите пари" в месечния обзор на офертите в банковия сектор.

Според информацията, събираната от анализаторите от сайта, вниманието на финансовите институции и през февруари е било съсредоточено върху спестовните продукти. За разлика от предишни месеци обаче, този път не се наблюдава ясно изразена посока на направените от банките промени по условията по депозити.

"Видяхме изтичане на промоции, както и удължаване на такива. Нови промоции също бяха представени. Някои лихви по продукти бяха понижени, а други бяха повишени. Тази динамика се задържа през целия месец и показателно за това е, че 11 банки бяха участничките в нея", отбелязват от "Моите пари".

Фактор за запазването на относително висока активност в сегмента е запазването на несигурността в икономиката и все още високата норма на спестяване на населението. Домакинствата предпочитат да заделят средства и да изплащат старите си кредити, като остават предпазливи към поемането на нови задължения, отбеляза БНБ в последния си тримесечен обзор "Икономически преглед". Прогнозата на централната банка е ситуацията да остане такава и в следващите месеци, като причините за това са несигурността за бъдещите доходи и относително високото ниво на безработица. Очакванията на БНБ по отношение на лихвените проценти по срочните депозити са равнищата им да се понижат минимално през първото полугодие на 2012 г.

Според анализаторите от "Моите пари" въз основа на февруарските данни трудно може да се очертае обща тенденция за лихвените равнища. Все пак като цяло стойностите на изготвяните от портала индекси "Моите пари" за тримесечни депозити в левове и в евро отбелязват понижение спрямо януари, въпреки разнопосочните сигнали от отделните финансови институции, които участват във формирането на индексите.

И през февруари активността на банките в кредитния сектор остава ниска. "При потребителските кредити новости не видяхме, а при жилищните бяха ограничени", отбелязват от "Моите пари". "Това не е изненадващо, тъй като още в началото на годината голяма част от банките, които поддържат промоции, обявиха, че настоящите им условия ще бъдат актуални до края на март, а някои дори до началото на май", поясняват от портала.

Наблюденията на анализаторите съответстват на очакванията на централната банка, според които и в предстоящите месеци ще се запази тенденцията на затегнато кредитиране във всички сегменти. Според обобщените резултати от провеждана от БНБ тримесечна анкета сред банките за кредитната им активност, успоредно със затегнатото кредитиране от сектора очакват и по-слабо търсене на заеми. Лихвените условия, при които банките ще отпускат финансиране за бизнеса и домакинствата няма да намаляват, прогнозират от БНБ. Фактори за запазването на стойността на кредитите около настоящите равнища са нестабилността и несигурността на международните финансови пазари, както и евентуалното повишаване на рисковата премия на България, отбелязват от централната банка.

Все още няма коментари
Нов коментар