🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Организация призова: Всички частни кредитори на Гърция да се съгласят на "подстрижката"

От Института за международни финанси твърдят, че успешната размяната на облигации ще помогне за напредък в реформите

Протестите срещу планираните съкращения на разходи продължават, а страната вече е почти във фалит
Протестите срещу планираните съкращения на разходи продължават, а страната вече е почти във фалит
Протестите срещу планираните съкращения на разходи продължават, а страната вече е почти във фалит    ©  Георги Кожухаров
Протестите срещу планираните съкращения на разходи продължават, а страната вече е почти във фалит    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Частните кредитори на Гърция да се съгласят на схемата за размяна на държавен дълг. За това призовава представляващият ги Институт за международни финанси, съобщи БТА, като цитира гръцките медии. От организацията твърдят, че успешното приключване на размяната на облигации ще помогне за финансирането на Гърция и за напредък в реформите, с които да се постигне икономически ръст.

В края на февруари страната започна суап – размяна на облигациите си, с което да намали дълговете си. От това обаче кредиторите ще изгубят значителна част от стойността на заемите – номинално 53.5%, но общите загуби могат да достигнат и до 75%.

Програмата за размяна е била обсъдена в Цюрих от управителния съвет на Института за международни финанси и в разпространеното след това съобщение е обявена подкрепа на новия спасителен план и схемата, с която дълговете на страната се намаляват. От организацията посочват, че това ще е важна стъпка към решаване на проблемите в еврозоната и възстановяване на стабилност, която да помогне за откриване на нови работни места.

Вчера австрийският министър на финансите Мария Фектер заяви, че неплатежоспособността на Гърция ще струва на страната допълнителни 1 млрд евро, съобщи БТА. Сумата трябва да бъде платена при спасителен план за банка Kommunalkredit, една от местните институции с най-големи инвестиции в гръцки облигации. През 2008 г. банката беше национализирана, а рисковите й активи са прехвърлени в отделно дружество.

Фектер обяви това, след като агенция Moody’s понижи рейтинга на гръцките държавни книжа до степен "фалит". Според министъра има вероятност Гърция да стане неплатежопособна и Австрия трябва да прибегне до кредитните си гаранции. Преди няколко седмици Фектер съобщи, че правителството ще даде над 1 млрд. евро за частично национализираната Oesterreichische Volksbanken (Австрийска национална банка).

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vassilun avatar :-@
    vassilun
    • - 1

    "Частните кредитори на Гърция да се съгласят на схемата за размяна на държавен дълг."

    А защо само частните? Защо ЕЦБ се измъкна по терлици?

    Нередност?
  • 2
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 3
    • + 2

    При4еска отмащението на фризйьора.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "vassilun": Къде видя избягването? В 1 трилион евра, отпечатани и дадени на банките,за да оцелеят?

    Нередност?
  • 4
    buran avatar :-|
    buran

    Оправете тази глупост за Австрийската национална банка. Това е OeNB (Oesterreichischen Nationalbank), т.е. централната банка. Банката за която става въпрос, че ще бъде частично национализирана (Oesterreichische Volksbanken) е търговска банка и би трябвало да се преведе като Австрийска народна банка. Разликата е като между Deutsche Bundesbank и Deutschebank.

    Нередност?
  • 5
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • + 2

    Необходимо е да се премахне грешката на гръцкото държавно финансово управление, която създава сегашните трудности ... и много бързо ще се забрави за кризата.

    Пример: До 24 часа след като сегашното правителство на Гърция неутрализира наследено утопично управленско поведение като подобри своето държавно финансово управление, което да стане ГОДНО за стопанство с евро – настоящата нейна стопанска криза ще е премахната.

    Ако Гърция бе усъвършенствувала своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро – сега гръцката държава щеше да е без финансови трудности и да е със завишени възможности да изплаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за милиарди евро.

    Нередност?
Нов коментар