🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрия продава национализираната банка Kommunalkredit

Morgan Stanley ще е консултант на правителството

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрия започна процедурата по продажба на национализираната банка Kommunalkredit Austria, като правителството се надява сделката да бъде сключена до средата на 2013 г., предаде Reuters.

Продажбата е в съответствие с правилата на Европейския съюз, които определят строги времеви рамки, в които държавата трябва да се освободи от институции, на които е оказана държавна помощ.

В днешния брой на австрийския "Държавен вестник" е публикувано съобщение, в което се казва, че американската инвестиционна банка Morgan Stanley ще е консултант на правителството по продажбата. Оферти ще се приемат до 16 август.

Австрия трябваше да поеме контрола върху кредитната институция през 2008 г. Банката е бивша собственост на австрийската Oesterreichische Volksbanken и френско-белгийската Dexia, като и двете бяха спасявани неколкократно с пари на данъкоплатците.

След като преминава в държавни ръце, кредитната институция беше разделена на две. Проблемните активи бяха обособени в "лоша банка", наречена KA Finanz, докато здравата част от бизнеса остана в Kommunalkredit Austria.

Банката, която е специализирана във финансирането на инфраструктурни проекти, бе сериозно ударената заради експозициите си към Гърция. Миналата година тя отчете загуба от 149 млн. евро, като това бе четвъртата година по ред, в която институцията приключва на червено. Главният изпълнителен директор Алоис Щаймбихлер обаче прогнозира, че тази година банката най-после ще излезе на печалба.

За последно държавата наля пари в институцията след т.нар. подстрижка на гръцкия дълг, при която кредиторите на страната бяха принудени да отпишат 50% от номинала на притежаваните от тях гръцки облигации. Новата финансова инжекция на кабинета в Kommunalkredit съвпадна с решението на правителството за намаляване на пенсиите и увеличаване на данъците с цел намаляване на бюджетния дефицит.

Според министъра на финансите на Австрия Мария Фектер спасяването на банките няма да има въздействие върху стремежите на Австрия за консолидиране на държавните финанси, защото те ще се финансират чрез увеличаване на специален нов данък върху банките, въведен миналата година. "Данъците за банките се увеличават, така че банковият сектор сам ще допринесе за тази реорганизация", каза тя. Банковият данък има за цел да вкара в бюджета около 500 млн. евро годишно.

Все още няма коментари
Нов коментар