🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцката EFG Eurobank продава дъщерното си поделение в Турция

Институцията е в напреднали преговори за продажбата на Tekfen на кувейтската Burgan Bank

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гръцката EFG Eurobank е близо до сделка за продажбата на 70%-ния си дял от турското си подразделение Tekfen. Купувач е кувейтската Burgan Bank, предава Reuters.

Заедно с други гръцки институции, EFG Eurobank, която е собственик на българската Пощенска банка, е под натиск за продажба на част от активите си заради перспективата от продължителна рецесия. В началото на миналата година EFG Eurobank вече постигна споразумение за продажбата на мажоритарния си дял в полската Polbank срещу 490 млн. евро. 

В същото време Турция е естествена цел за инвеститорите от Залива, с оглед на политическите събитията в арабския свят и финансовите сътресения в Западна Европа и Северна Америка, отбелязва агенцията.

В съобщение до борсата в Атина от EFG Eurobank посочват, че са "в напреднали преговори" с кувейтската институция за "продажба на пълното си участие в Eurobank Tekfen". Условията по транзакцията ще бъдат разкрити след подписването на обвързващо споразумение, допълват от гръцката банка.

По всяка вероятност продажбата на участието в Eurobank Tekfen ще стане при текущата балансова стойност на турската институция, коментира пред Reuters запознат с темата банков източник. Към момента делът се оценява на около 350 млн. долара. Според източника на агенцията, очакванията са сделката да бъде финализирана към края на второто тримесечие или в началото на третото.

Правителството в Атина настоява за преструктурирания в сектора, които да помогнат на местните банки да заздравят позициите си и да се върнат на международните капиталови пазари, откъдето в момента са изолирани.

Подписването на сделката за преструктурирането на гръцкия дълг с участието на частните кредитори миналия месец обаче се оказа спирачка за консолидацията в банковата система, след като сложи край на планираното сливане между EFG Eurobank и Alpha Bank. В средата на март, заради очакваните негативни ефекти в резултат на отписването държаните от двете институции правителствени облигации, Alpha Bank обяви, че се изтегля от сделката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    el_komandante avatar :-P
    el_komandante
    • - 5

    Купувач е кувейтската Burgan Bank, предава Reuters.

    Кувейтската БУРКАН БАНК ?

    Нередност?
Нов коментар