Crédit Agricole налива още 600-700 млн. евро в Emporiki Bank

Французите ще трябва да инвестират сумата, за да могат да продадат банката за 1 евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Crédit Agricole ще се наложи да налее още 600-700 млн. евро в гръцкото си поделение Emporiki Bank, преди да бъде в състояние да го продаде, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Френската банка, която имаше големи амбиции за продължителна експанзия в южната част на Европа, бе силно ударена от дълговата криза, а придобиването на Emporiki Bank през 2006 г. докара на Crédit Agricole милиарди евро загуби, тъй като лошите кредити нарастваха лавинообразно, а и опасения за евентуално гръцко излизане от еврозоната допълнително убиха доверието на потребителите. Отделно от това банката трябваше да отпише още милиарди като резултат от преструктурирането на 200 млрд. евро от дълга на Гърция по-рано тази година (т.нар. подстрижка).

Оттогава Crédit Agricole търси начин да излезе от гръцката си инвестиция, като към днешна дата обмисля оферти от три гръцки банки Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Alpha Bank. Решението се очаква по-късно тази седмица и вероятно ще стане известно след срещата на борда на директорите в сряда.

Според хора, запознати с преговорите, трите оферти са до голяма степен идентични и предвиждат придобиване на Emporiki Bank на цена от 1 евро, твърди Wall Street Journal.

За всяка една от гръцките банки Emporiki Bank ще бъде хубава придобивка, укрепвайки доверието на вложителите и инвеститорите, но за Crédit Agricole излизането от гръцкия пазар се оказа доста скъпо удоволствие.

През юли френската институция инжектира 2.3 млрд. евро в Emporiki, за да я рекапитализира, но централната банка на Гърция твърди, че това не е достатъчно, пише Wall Street Journal. Oт самата Crédit Agricole са отказали коментар пред вестника.

В момент, когато икономиката на Гърция, се намира в своята пета година на свиване, плъзгайки се към все по-дълбоко в рецесия, а необслужваните кредити се увеличават, достигайки до 20% от активите в банковата система, гръцката централна банка настоява Crédit Agricole да даде още 600- 700 млн. евро за покриване на очаквани загуби от още лоши кредити в портфейла на Emporiki Bank. Инвестирането на тази сума е условие, за да може централната банка да одобри продажбата, са заявили източници на вестника.

Споразумението между Crédit Agricole и някоя от гръцките банки може да послужи като модел за другата френска банка Societe Generale, която също в момента е в преговори, но с Piraeus Bank за продажбата на дъщерната й институция Geniki. Новини за тази сделка може да има още тази седмица.

Geniki, обаче е с далеч по-малко заеми в баланса си (2.6 млрд. евро) към края на декември, докато Emporiki Bank е най-голямата чуждестранна банка в Гърция, като кредитите й са на обща стойност 222 млрд. евро към края на юни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lordvee avatar :-?
    Др. Портокалов
    • + 1

    те за това французите и германците са най загрижени за гърция... техните банки най много ще пострадат ако тя излезе от еврото.

    ...а вече ако испания и италия излязат тогава ще има много жертви в банковата система (и не само).

    Нередност?
Нов коментар