Заем в пощенска кутия

"Изи кредит" ще работи с 238 станции на "Български пощи" в 130 града

Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са собствениците и създателите на компанията
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са собствениците и създателите на компанията
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са собствениците и създателите на компанията    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са собствениците и създателите на компанията    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бързи заеми вече могат да се получават и в поделенията на "Български пощи". Това е възможно, след като небанковата финансова компания "Изи кредит" е сключила споразумение за стратегическо партньорство с "Български пощи", съобщиха от дружеството за кредитиране. Така в мрежата на пощите ще могат да се получават заеми, отпуснати от компанията.

В 238 пощенски станции в 130 населени места ще се предлагат т.нар. малки бързи кредити за суми до 3000 лв. От компанията уточняват, че броят на пощенските станции, в които ще се предлага услугата, постепенно ще се увеличава.

Нов канал за продажби

Със сключеното споразумение на практика "Изи кредит" разширяват каналите за продажба. До момента компанията предлага само отпускане на заеми в дома от кредитни консултанти, които посещават клиентите на място по домовете им. Сега вече ще предлагат кредитиране и чрез точки на продажба. "Кредитите в дома" си остават сърцевината на бизнеса на компанията, посочиха оттам.

Пощите с широката им мрежа от точки за продажба са доста атрактивен канал. В други страни по света този начин на продажба на бързи заеми е утвърдена практика. "Чрез пощите компанията ще достигне до най-отдалечени населени места, част от които са лишени от всякакъв достъп до финансови услуги", коментира Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения" в "Изи кредит".

Ако услугата на "Изи кредит" стане достъпна във всички 3000 пощенски станции в страната, компанията на практика ще е с най-голямата мрежа от точки на продажба. Това обаче би било постепенно, тъй като в момента тече процес на модернизация на пощенските станции, уточниха още от компанията. "Изи кредит" развива дейност и извън България - в Румъния и Украйна, и е единствената българска компания за бързи кредити с дейност на външните пазари.

Пощенски кредит

Продуктът на компанията, който ще е достъпен в пощите, се казва "Пощенски Изи кредит", като одобрението става чрез обаждане на телефон и в рамките на един час от експерти на компанията. След това кредитополучателят може да изтегли заема си във всяка пощенска станция, в която услугата се предлага. В станциите ще може и да се погасяват взетите заеми. Те ще се предлагат в два варианта в зависимост от това дали клиентът е работещ или пенсионер - съответно суми до 3000 лв. с двуседмични погасителни вноски и суми до 1500 лв. с месечни погасителни вноски.

"Пощенските станции са разположени на удобни места. През тях всекидневно минават голям брой хора, за да ползват услуги или да платят сметки. Служителите в тях поддържат близък контакт с клиентите. Това превръща мрежата на "Български пощи" в изключително подходящо място за отпускане на бързи заеми", коментира още Ина Илиева.

Динамика в криза

Секторът на т. нар. бързи заеми, които се отпускат от небанкови финансови компании, в България се развива доста динамично в последните няколко години, независимо от кризата. Появяват се нови компании, като според регистъра на БНБ, в който се вписват получилите разрешение за дейност, общият им брой за цялата страна към 25 април тази година е 246.

В началото на март 2013 г. стана ясно, че една от най-големите международни компании, развиваща дейнст в този сегмент - британската компания за потребителско кредитиране International Personal Finance, подновява интереса си към българския пазар. В отчета за дейносттта й за миналата година се посочва, че възнамерява да започне дейност в България през третото тримесечие на 2013 г. През пролетта на 2011 г. за първи път стана ясно, че компанията има намерения да стъпи на българския пазар. Кризата тогава обаче отложи експанзията й за по-удачен момент.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • + 8

    Изи кредит тези бързи кредити да си ги слагат в тяхната си пощенска кутия. В 21 век "Пощенски Изи кредит" ми звучи като да раздадем пари по села и паланки, де що има.

    Нередност?
  • 2
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 20

    Бързите кредити са лесна форма за печалба за сметка на малко мислещите и малко образованите. Опиум за народа. Бързо се взима, трудно се връща!
    Това едва ли е най-етичния бизнес модел за държавна фирма като Български пощи!?!

    Нередност?
  • 3
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • + 12

    Това динамично разрастване не е ли антиконкурентно? Стратегическо партньорство ми звучи по начин, по който "Български пощи" преимуществено ще осъществяват рекламна дейност на този вид услуга на тази фирма един вид като изключителен (единствен)партньор. А не са ли "Български пощо" тези, чрез които по села и паланки се раздават пенсиите на пенсионерите? Т.е.- с едната ръка ще дават парите, а с другата -ще им ги вземат на хорицата било защото не са особено адекватни след опредленеа възрст или защото не са разбрали какво всъщност подписват...?!!!

    Нередност?
  • 4
    bestbuy avatar :-(
    За да останат ХОРА в България.
    • + 10

    [quote#2:"pzashev"]Това едва ли е най-етичния бизнес модел за държавна фирма като Български пощи!?! [/quote]

    И аз мисля, че Български пощи нямат място в подобен бизнес..

    Пощите досега имаха позитивен имидж - в тях се плащат пенсии (раздават пари), свързваш се с близките си, изпращаш и получаваш коети и писма.... все относително хубави неща...


    Раздаването на кредити ги вкарва в графата "омразни банки" и тази работа ще им се отрази зле....


    Нередност?
  • 5
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 7

    [quote#2:"pzashev"]Бързите кредити са лесна форма за печалба за сметка на малко мислещите и малко образованите.[/quote]

    За мен също не е много "морален" този бизнес, но все пак си е бизнес! Има ли "балъци", то винаги ще се намерят и "хитреци", които да им отмъкнат и малкото парици, които изкарват я от заплата, я от пенсия. Бързи кредити се предлагат къде ли не - Технополис, Техномаркет и т.н. Съветът ми към хората е да се замислят винаги, когато някой настойчиво им предлага нещо безбожно изгодно. Но пък такива хора едва ли четат Капитал ...

    Идеята на компанията да стъпи в пощите е наистина добра - така ще могат да "доят" и по села и паланки!

    Нередност?
  • 6
    superbg avatar :-|
    superbg
    • + 4

    Аааааа не, благодаря, няма нужда.
    Никакви заеми.

    Нередност?
  • 7
    bta avatar :-|
    bta
    • + 2

    До коментар [#1] от "Нефертити":

    Поредните измамниц.

    Нередност?
  • 8
    jorosrabskia avatar :-?
    jorosrabskia
    • + 2

    Sledvashtata stapka shte bade: izprashtame ti check za 5000 leva po poshtata, deposirai go po smetka i hop eto ti zaem na 35% lihva.Ama....az ne znaeh 4e vzimam zaem :).
    Varvime po stapkite na subprime lenders kakto tuk vav USA.Za spravka : Household and Beneficial.

    Da ne govorime 4e sabiraemossta na tozi tip zaem e samo 20%

    Нередност?
Нов коментар