🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

NBG финализира продажбата на звеното си за имоти

Според банкери сделката е за над 600 млн. евро и ще повиши капиталовата адекватност на институцията до 9.6%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Купувач е базираният в Холандия частен инвестиционен фонд Invel Real Estate.

Националната банка на Гърция (National Bank of Greece, NBG) е на път да финализира сделката за продажбата на част от бизнеса си с имоти на базирания в Холандия частен инвестиционен фонд Invel Real Estate, съобщи Reuters, като цитира информация от двама запознати с процеса банкери.

"Сделката ще бъде финализирана в следващите 10 дни", посочва единият от банкерите. По думите му фондът ще придобие около 66% от дъщерното дружество на NBG за управление на имоти Pangaia, за които ще плати над 600 млн. евро. "NBG ще запази управленския контрол над Pangaia за пет години", уточнява другият от банкерите.

Част от средствата ще бъдат изплатени в брой, като в допълнение Invel ще апортира и имоти в капитала на дружеството. Останалата част от стойността на сделката ще бъде финансирана със заем от NBG, посочват източниците на агенцията.

Подсилване на капитала

Транзакцията е част от усилията на най-голямата гръцка банка да преструктурира дейността си с цел да подкрепи капиталовите си позиции, пише Reuters. Водещите четири финансови институции в страната са в процес на изпълнение на плановете си за преструктуриране, договорени с Европейската комисия като условия за предоставянето на спасителните им пакети. Плановете включват различни мерки като съкращаване на работни места, закриване на клонове и продажби на активи, припомня агенцията. Според единия от цитираните банкери сделката вече е получила одобрението на Гръцкия фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund, HFSF), който през лятото рекапитализира четирите най-големи банки в страната и към момента е мажоритарен акционер в тях.

Продажбата на Pangaia ще доведе до увеличаване на капиталовата адекватност на NBG с 40 базисни точки до 9.6%, допълват източниците на Reuters. Целта на мениджмънта на банката е да постигне стойност на показателя от 10% при отчетени в края на първото полугодие на 2013 г. 9.2%. В плановете на гръцката банкова група, която е собственик и на българската ОББ, влиза и продажбата на активи като застрахователното подразделение Ethniki Hellenic General Insurance. В началото на октомври гръцкият вестник "Катимерини" съобщи, че NBG възнамерява да се изтегли от повечето страни в Югоизточна Европа, в които присъства към момента. Конкретни подробности за това кои точно пазари ще останат в портфолиото й не се споменаваха. Изданието обаче посочи, че групата ще задържи контрола си над турската Finansbank, която генерира над 70% от дейността й извън Гърция.

Виж кой купува

Базираният в Холандия инвестиционен фонд Invel е създаден през март 2013 г. Целта му е да се възползва от възможностите на европейския пазар на недвижими имоти, като предоставя на инвеститорите възможност да за съвместни инвестиции в сделки. Според източниците на агенцията един от съинвеститорите в сделката за Pangaia ще е контролираната от израелския бизнесмен Бени Щайнмец компания BSG Real Estate.

Портфолиото от имоти на Pangaia включва офис сгради, клонове на NBG и други имоти, придобити наскоро от гръцката агенция за приватизация. Към края на юни 2013 г. активите на дружеството се оценяват на 1 млрд. евро. По информация от един от банкерите компанията може да потърси варианти за излизане на борсата към 2015 г.

Твърде малко фалити

Броят на европейските банки, които са били закрити през последните няколко години, е твърде малък. Това коментира председателят на European Banking Authority (EBA, Европейския банков орган) Андреа Енриа в интервю за немския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от Reuters. Според регулатора националните правителства в страните от ЕС са по-склонни да подкрепят финансовите си институции, дори и оперативността им да е намаляла, отколкото да ги оставят да фалират. Това обаче забавя процеса на възстановяване на банковия сектор в Европа, посочва Енриа. Като аргумент той изтъква, че в годините на кризата на континента са били затворени под 40 банки в сравнение с около 500 финансови институции в САЩ, които са преустановили дейността си. През следващата година EBA ще проведе серия от стрес тестове на финансовото състояние на водещите кредитори в ЕС, припомня Reuters.
Все още няма коментари
Нов коментар