🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарите са изнервени преди решението на Фед

Очакваното понижение на финансовите стимули може да увеличи разпродажбите в развиващите се икономики

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските акции поевтиняха значително в сряда, след като печалбите при минните компании не успяха да компенсират загубите при автомобилните производители и банките. Решението на турската централна банка да повиши лихвените проценти за кратко подкрепи нововъзникващите пазари, но не бе достатъчно да преобърне тенденцията на разпродажби, особено по отношение на валутите. "Волатилността на пазарите се дължи най-вече на уязвимостта на валутите на развиващите се страни. Както видяхме днес, действията на турската централна банка не помогнаха – това показва, че има проблем, който още не е решен", коментира пред Bloomberg Маркус Валнер от Commerzbank.

Вниманието на инвеститорите е насочено към предстоящото заседание на Федералния резерв на САЩ, като очакванията са централната банка да намали изкупуванията на ценни книжа с още 10 млрд. долара до 65 млрд. месечно. Това от своя страна вероятно ще доведе до още по-голямо изтичане на капитали от новоъзникващите пазари.

Спадът на общоевропейския индекс FTSEurofirst 300 надхвърли 1.5%, като при повечето големи национални показатели понижението бе още по-голямо. Пазарите не се успокоиха дори след публикуването на данни, според които потребителското доверие в Германия е достигнало най-високите си нива от август 2007 г. Измерваният от GfK показател за най-голямата икономика в региона е нараснал с 0.5% до 8.2 пункта, което значително надвишава предварителните очаквания.

Акциите на италианския автомобилен концерн Fiat поевтиняха с 5.6%, след като публикува финансови резултати, които са под очакванията на анализаторите. Компанията все пак е постигнала ръст от 5% на печалбата преди данъци. Най-голямата скандинавска банка Nordea Bank загуби 2% от пазарната си стойност, след като обяви, че ще трябва да съкрати над 2500 служители, за да се приспособи към забавения растеж на бизнеса. Сред най-големите губещи бе британският производител на луксозни стоки Mulberry, чиито акции се сринаха с 26%, след като излезе с прогноза за спад на продажбите с 10%.

Същевременно акциите на Anglo American поскъпнаха с 4.6%, след като минната компания отчете ръст на производството на платина с 25% и на мед с 24% през четвъртото тримесечие. От своя страна Antofagasta отчете рекордни добиви на мед за 2013 г., което оскъпи акциите й с 6.2%.

Въпреки сътресенията на световните пазари настроенията на БФБ останаха положителни, като основният индекс Sofix се покачи леко с 0.09% до 549.66 пункта. Обемът на търговията бе близо 1.7 млн. лв., като най-търгуваните акции бяха на "Химимпорт", "Адванс терафонд" и "Зърнени храни България".

Все още няма коментари
Нов коментар