🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед продължи да свива стимулите

Бен Бернанке предаде щафетата на Джанет Йелън

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералният резерв на САЩ очаквано сви финансовите си стимули за втори пореден месец, показвайки приемственост в решението си за затягане на паричната политика при смяната на ръководството. Решението бе взето на последното заседание, ръководено от Бен Бернанке като председател на институцията, преди да бъде заменен от Джанет Йелън.

Месечните покупки на ценни книжа от страна на Фед ще бъдат намалени с още 10 млрд. долара до 65 млрд., като централната банка аргументира това си решение с данните от трудовия пазар. Според Фед тези индикатори са "смесени, но показващи продължаващо подобрение", като освен това икономическият растеж също се засилва през последните тримесечия.

Според статистическите данни, публикувани в четвъртък, брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в света е нараснал с 3.2% през последните три месеца на миналата година. Подобрението се дължи най-вече на ръста с 3.3% на потребителските разходи, които съставляват около 70% от икономиката. Това е най-силното повишение на потребителските разходи от три години, макар да не достигна най-оптимистичните очаквания на анализаторите.

За пръв път от юни 2011 г. ръководството на Фед е взело решение единодушно, което показва опасенията на институцията за прекомерно раздутия й баланс, който достигна 4.1 трлн., долара заради усиленото печатане на пари през последните пет години. Докато част от ръководителите на институцията виждат опасност от създаване на балони при някои видове активи, други, включително Джанет Йелън, настояват да не се изоставят усилията за намаляване на безработицата.

Решението за ново свиване на стимулите идва въпреки наличието на някои негативни сигнали като спад на ръста на заетостта през декември и сътресенията сред валутите на много нововъзникващи пазари. Фед обаче отново затвърди ангажимента си да държи основните лихвени проценти на нива, близки до нулата дори след като безработицата спадне под 6.5%, "особено ако инфлацията остава под заложената цел от 2%".

Анализаторите очакват, че Фед ще продължи да намалява печатането на пари с по 10 млрд. месечно, което означава, че до края на годината ще сложи край на програмата за количествено облекчаване, която бе предназначена да стимулира финансовите пазари и кредитирането. Макар решението да беше очаквано, фондовите борси в САЩ и останалата част на света увеличиха загубите си след обявяването му. "Заявленията на Фед дадоха по-ясна картина на пазарите за бъдещата политика, щеше да е по-объркващо, ако сътресенията на развиващите се пазари бяха довели до промяна на избрания курс", отбелязва Хедър Лумис, мениджър в JPMorgan Private Bank.

Все още няма коментари
Нов коментар