🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Силен старт за бизнеса в еврозоната

Активността на компаниите през януари е по-висока от очакваното

Компаниите в еврозоната са започнали 2014 г. в по-добра форма от очакваното, като стабилният ръст на бизнес активността в региона е помрачаван само от продължаващото забавяне във Франция. Изготвяният от Markit съставен индекс на мениджърските поръчки (PMI), който се счита за достоверен показател за състоянието на икономиката, е нараснал до 53.2 пункта през януари спрямо 52.1 за последния месец на миналата година. Това е най-високата стойност, отчитана от средата на 2011 г. насам, и значително надвишава предварителните прогнози на анализаторите.

Изоставащата Франция

PMI индексът на най-голямата икономика в региона - Германия, е достигнал 31-месечен връх. В съседна Франция обаче бизнес активността се забавя за трети пореден месец, макар и с по-бавен темп. PMI подиндексите както на сектора на услугите, така и на производството в страната се оказаха по-положителни от очакванията на икономистите.

"Да се надяваме, че възходът, който наблюдаваме в Германия и останалата част на региона, ще спомогне Франция да преодолее сегашните си проблеми", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. По неговите думи, ако данните се задържат в този диапазон през цялото първо тримесечие, икономиката на региона ще нарасне с 0.3-0.4%, което е повече от прогнозите на анализаторите за повишение на БВП с 0.2%.

Повод за оптимизъм дава подиндексът на новите поръчки, който нараства за шести пореден месец и се задържа на 30-месечния връх от 52.2 пункта, достигнат през декември. PMI индексът за сектора на услугите, който съставлява по-голямата част от икономиката на региона, се е покачил до 51.9 пункта спрямо 51 за предишния месец. Повечето компании обаче са продължили да свалят цените, като тази тенденция продължава вече две години. От своя старана PMI индексът на производствения сектор е достигнал 32-месечен връх от 53.9 пункта спрямо 52.7 за предишния месец. Подиндексът за индустриалната продукция отчита още по-значителен ръст - до 56.7 пункта, което е най-високото ниво от април 2011 г.

Оптимизъм за икономиката

През декември инфлацията във валутния съюз е била едва 0.8%, което е значително под заложените от Европейската централна банка цели. Положителните сигнали за икономиката обаче показват, че може да не се наложи институцията да предприема нови мерки за стимулиране на растежа. Финансовите пазари също оценяват положително перспективите на региона, поради което европейските акции се търгуват на най-високите си нива от 2008 г. насам.