🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Много слабо начало на годината за инвестиционните банкери

Секторът в Европа отчита най-ниските си януарски приходи за последното десетилетие

Британската RBS очаква да отчете най-слабия си финансов резултат преди данъци и такси от 2008 г. насам
Британската RBS очаква да отчете най-слабия си финансов резултат преди данъци и такси от 2008 г. насам
Британската RBS очаква да отчете най-слабия си финансов резултат преди данъци и такси от 2008 г. насам    ©  ANDREW WINNING
Британската RBS очаква да отчете най-слабия си финансов резултат преди данъци и такси от 2008 г. насам    ©  ANDREW WINNING
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

22%

са намалели постъпленията на банките от посредничеството по сделки и от търговията с ценни книжа за клиенти в Европа, Близкия изток и Африка.

Инвестиционните банкери в Европа отчитат най-слабия си януари за последното десетилетие в резултат на намаляващите постъпления от сделки и свитата търговия, които принуждават компаниите да свиват разходите си, пише Bloomberg.

Според данните, събрани от базираната в Ню Йорк анализаторска компания Freeman & Co, за първия месец на годината приходите им от посредничеството по сделки и от търговията с ценни книжа за клиенти в Европа, Близкия изток и Африка са били на обща стойност 1.58 млрд. долара. Това е с 22% по-ниско спрямо година по-рано и е най-слабият резултат, отчетен от 2004 г. За сравнение, отчетеното за периода свиване в САЩ е с 19% до 2.5 млрд. долара, което съответства на равнищата от 2011 г.

Мрачни прогнози

Банките в Европа са изправени пред предизвикателствата на стагниращата икономика, срив на развиващите се пазари, довел до застой на дълговите пазари и регулаторен натиск за свиване на дейността си. Изчисленията на Freeman сочат, че постъпленията от подобна дейност в региона са в застой от началото на кризата и са на равнища, които са наполовина по-ниски от пиковите стойности от 2007 г. В резултат за трета поредна година банките може да бъдат принудени да свиват персонала си и да намаляват възнагражденията за служителите си, пише Bloomberg.

"Това не предвещава нищо добро", коментира пред агенцията портфолио мениджърът от ING Investment Management Паул Фрауес. "Малко вероятно е да се окаже силно тримесечие, а инвестиционните банки се нуждаят от такова, тъй като вече са под натиск за икономии", допълва той.

По изчисления на Bloomberg през тази година са били изтрити около 2.9 трлн. долара от стойността на акциите в световен мащаб. Икономиките от еврозоната, които според прогнозите на Международния валутен фонд ще се върнат към растеж през 2014 г., все още изостават след САЩ, където се очаква ръст от 2.8%, който да подкрепи местните компании.

Очаквани съкращения

Отчетеното свиване за януари контрастира с изразените от банкерите в края на миналата година очаквания, че икономическото съживяване в Европа, особено във Великобритания, ще доведе до подобрение при инвестиционното банкиране през 2014 г., отбелязва Bloomberg. Същевременно според цитирани от агенцията източници британските Barclays и Royal Bank of Scotland Group (RBS), които ще обявят годишните си резултати за 2013 г. този месец, подготвят съкращаване на стотици работни места в сферата на инвестиционното банкиране. Прогнозите са, че и други представители на сектора може да предприемат подобни стъпки.

"На пазара има 20% свръхкапацитет", изчислява анализаторът от лондонската Sanford C. Bernstein Хирантан Баруа. "Не можете да решите проблема с възнагражденията чрез уволнения на вицепрезиденти. Трябва да действате на ниво управляващи директори и партньори", допълва той.

Очаква се RBS, която е най-голямата британска банка с публична собственост, да отчете най-слабия си финансов резултат преди данъци и такси от 2008 г. насам. Институцията, чиито резултати ще бъдат публикувани на 27 февруари, вече обяви, че е заделила 3.1 млрд. паунда за уреждане на съдебни претенции. Втората по размер на активите британска банка – Barclays, чиито резултати се очакват на 11 февруари, вече е започнала със съкращенията на висши банкери и трейдъри през миналата седмица, твърдят запознати с темата източници пред Bloomberg.

За последните шест месеца никоя от водещите пет инвестиционни банки на Wall Street не е обявявала предстоящи съкращения на служители в звената си за инвестиционно банкиране и търговия, показват наблюденията на агенцията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geoimg avatar :-P
    Geoimg
    • - 1
    • + 1

    Пилците се броят наесен :-$)

    Нередност?
Нов коментар