🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Карол": Акциите в Украйна може да поскъпнат въпреки кризата

Анализаторите смятат, че има индикации за достигнато дъно на борсите

Пазарът в Украйна е стигнал дъното и може да се покачи, смятат от "Карол Капитал мениджмънт"
Пазарът в Украйна е стигнал дъното и може да се покачи, смятат от "Карол Капитал мениджмънт"
Пазарът в Украйна е стигнал дъното и може да се покачи, смятат от "Карол Капитал мениджмънт"    ©  DAVID MDZINARISHVILI
Пазарът в Украйна е стигнал дъното и може да се покачи, смятат от "Карол Капитал мениджмънт"    ©  DAVID MDZINARISHVILI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондовият пазар в Украйна може да се повиши след силните спадове в резултат на политическите сътресения. Това мнение споделят експертите от управляващото дружество "Карол капитал мениджмънт" в редовния си анализ на пазарите от региона на Източна Европа. Според тях борсите в Украйна са достигнали дъното си и има условия за започване на ново повишение за по-дълъг период. "Въпреки бурното развитие на събитията (...) и риска от война заради Крим, украинския фондов пазар направи силен ръст от 30% през февруари, което го прави втория най-успешен пазар за месеца в световен мащаб", отбелязват от "Карол". Според тях независимо от обезценяването на националната валута гривна с близо 20% има условия на формирано дъно на пазара.

Войната не е толкова важна

Под термина "дъно" финансовите анализатори имат предвид, че даден пазар е достигнал най-ниската си точка и вече има условия за започване на повишение. Още преди месец от "Карол" предвиждаха ръст на украинския пазар след няколко месеца. Фондовият пазар в източната държава се състои от множество отделни борси и няма една централизирана, както в България, Румъния и т.н. Все пак от "Карол" правят уговорката, че очакванията им за повишение в Украйна все пак трябва да се потвърдят през следващите месеци, но ако пазарът отново реагира позитивно на лоша новина, то прогнозата им ще е категорично за ръст.

Покрай събитията в Украйна пострада и руският фондов пазар – индексът MICEX се понижи с 0.61% през февруари, но след много силен спад на 3 март стойността му частично се възстанови. Днес след ново изявление на Виктор Янукович спадът на борсата в Москва е с 1.64% до момента. Янукович отново заяви, че той е легитимният президент, главнокомандващ и има намерение да се върне в Украйна.

Балкански оптимизъм

Анализаторите на "Карол" имат добри очаквания за борсата в Румъния, макар че през февруари основният индекс BET се покачи с едва 0.9%, а от началото на годината отбелязва леко понижение. Капитал Daily

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Явно до война няма да се стигне по ред причини, вътрешни (състояние на армията, икономиката, липса на политическа стабилност) и външни (позицията на САЩ и НАТО по региона засега е дипломация и отбранителна готовност), а одобрените кредити дават основание за надежди.

    Нередност?
Нов коментар