Германия отчете изненадващ ръст на външната търговия

Най-голямата икономика в Европа подкрепя възстановяването на целия регион

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През първия месец на годината германският внос и износ са отбелязали най-силния си ръст от почти две години, показват последните статистически данни. Това е поредният сигнал, че най-голямата европейска икономика е започнала годината силно и е подготвена за стабилно възстановяване.

Сезонно изгладените данни на федералната статистическа служба показват ръст на износа с 2.2% през януари, което значително надвишава средната прогноза на анализаторите за повишение от 1.4%. През последния месец на миналата година експортът на Германия спадна с 0.9%. При вноса нарастването е още по-голямо – с 4.1%, което надвишава повече от двойно дори най-оптимистичните прогнози и тройно – средните очаквания, отбелязва Reuters. През декември беше регистриран спад на вноса. Тези промени са свили сезонно изгладения търговски излишък до 17.2 млрд. евро през януари спрямо 18.3 млрд. за декември.

"Търсенето на германски стоки в чужбина расте стабилно, което е позитивен знак за икономическия растеж през първото тримесечие", коментира Ралф Солвийн, анализатор в Commerzbank. "Брутният вътрешен продукт би трябвало да нарасне с около 0.75%, включително и защото мекото време тази зима облагодетелства строителния сектор", добавя той.

Данните за външната търговия допълват излезлите през миналата седмица резултати за индустриалния сектор, показващи повишение на производството и новите поръчки през януари. През последните месеци прогнозните индикатори за страната също са позитивни и отчитат повишение на икономическото доверие сред потребителите, инвеститорите и бизнеса до най-високите им нива от няколко години.

Разбивката на данните показва, че доставките към членките на Европейския съюз извън еврозоната са скочили с 9.1%, с което са допринесли най-много за повишението. В рамките на валутния съюз износът на Германия също е нараснал с 3.2% на годишна база, но експорта към страните извън Европа отбелязва спад. "Бизнесът на износителите, които работят с еврозоната, се развива по-добре, за което спомагат и подобрените икономически перспективи на страни като Италия и Франция, отчетени в края на 2013 г. Ние очакваме икономическия растеж на Германия да достигне 1.7% през тази година, възможно е дори да е малко повече", коментира Стефан Кипер от банка Bayern LB. Страните в еврозоната имат най-голяма заслуга за повишението на вноса в Германия, което показва, че солидното търсене в страната помага на целия регион за възстановяването от рецесията.

Все още няма коментари
Нов коментар