🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото възстановяване в еврозоната набира скорост

Бизнес активността се е повишила повече от очакваното в първите месеци на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическото възстановяване в еврозоната е набрало сили през първите месеци на 2014 г., подпомогнато от най-силното разрастване на сектора на услугите от две години и половина и най-големия ръст на продажбите на дребно от края на 2001 г. Окончателните данни от съставния индекс на мениджърските поръчки (PMI) за региона показват покачване до 53.3 пункта през февруари спрямо 52.9 през януари. Това ниво надвишава предварителната оценка за спад до 52.7 пункта и е най-високото отчитане от юни 2011 г. Показателят остава за осми пореден месец над нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа.

Положителни тенденции

Водеща роля за положителните данни отново има Германия, където PMI индексът е достигнал най-високото си ниво от 33 месеца. Данните обаче показват все по-голяма разлика от втората най-голяма икономика в региона – Франция, където бизнес активността продължава да е слаба. Същевременно се наблюдава стабилно възстановяване на испанската и италианската икономика, които бяха сред най-тежко пострадалите от кризата. Отделна статистика сочи, че през януари продажбите на дребно са нараснали с 1.6% в еврозоната и с 0.9% в целия Европейски съюз.

Според Markit, които изготвят PMI индекса, БВП на еврозоната ще нарасне с около 0.4-0.5% през първото тримесечие, което ще е най-високият ръст от три години. В сряда Евростат потвърди, че икономиката на региона е нараснала с 0.3% през последните три месеца на 2013 г. Повишението се дължи най-вече на 1.2% ръст на износа и 1.1% на инвестициите. Потребителските разходи остават слаби, като се отчита повишение от едва 0.1%.

Увеличение на персонала

Голяма част от повишението на съставния PMI индекс се дължи на показателя за сектора на услугите, който е достигнал 52.6 пункта. Първоначалните данни бяха за по-умерено повишение до 51.7 пункта. За да посрещнат увеличаващото се търсене, фирмите от сектора са започнали да назначават повече персонал. Подиндексът на заетостта се е покачил до 50.1 пункта спрямо 49.7 през януари, като това е едва вторият месец от две години, през който се надминава границата на растежа. "Макар и минимално, увеличението на служителите е най-значителното от средата на 2011 г. и подсказва, че компаниите набират увереност в устойчивостта на възстановяването", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Положителните сигнали за икономиката могат да дадат аргумент на Европейската централна банка да не предприема агресивни мерки за разхлабване на паричната си политика на месечното заседание в четвъртък. Същевременно проучванията констатират, че бизнесът е продължил да намалява цените на продуктите си. Това е лош сигнал за основното притеснение на ЕЦБ – ниската инфлация, която от месеци се задържа на нива, значително под поставената от банката цел от 2%.

Все още няма коментари
Нов коментар