🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес активността в еврозоната стигна нов 3-годишен връх

Германия ще продължи да е двигателят на растежа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическата активност в еврозоната през април рязко се е подобрила, като е достигнала нов близо тригодишен връх. Това показва предварителното проучване на агенция Markit, съобщи Reuters. На обратния полюс е положението в Китай, където производствената активност се е свила за четвърти пореден месец.

Германия нагоре, забавяне във Франция

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в частния сектор на еврозоната, е достигнал до 54 пункта от 53.1 през март. Прогнозите бяха нивото му да се задържи. Показателят не е бил на толкова високо ниво от май 2011 г. и се задържа над 50 пункта за десети пореден месец - знак за оставащата в сила икономическа експанзия в еврозоната от юли 2013 г. досега.

Предварителният PMI индекс, измерващ активността в промишлеността, е нараснал през април до 53.3 пункта от 53 през март. При услугите повишението е още по-голямо - 53.1 пункта от 52.2 през предходния месец. Продължаващият възход на икономическата активност се дължи основно солидния ръст на PMI индексите в Германия въпреки по-силното от прогнозите забавяне на показателите във Франция.

Според икономиста на Markit Оливер Колодсейк комбинацията от повишаваща се бизнес активност, повишаващи се нови поръчки и продължаващ растеж на работната заетост в промишления сектор и в сектора на услугите предполагат, че компаниите в Германия ще останат в позиция на експанзия през следващите месеци.

Предпоставка за добро второ тримесечие в еврозоната

Добрите резултати на бизнес активността в еврозоната се приемат и като сигнал, че икономическият й растеж се е ускорил в началото на второто тримесечие, след като през първото бизнесът в еврозоната регистрира своето най-добро тримесечие от три години.

Предварителните PMI индекси предполагат за април, че БВП на еврозоната ще се повиши с 0.5% през второто тримесечие на годината след растеж с 0.4% през периода януари - март, заяви главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Негативен тренд в Китай

Китайската производствена активност се сви за четвърти пореден месец, което показва, че усилията на Пекин за съживяване на втората по големина икономика в света все още имат ограничено въздействие. Изготвяният от HSBC и Markit Economics индекс на мениджърите по покупките в производствената сфера леко се повиши до 48.3 пункта през април в сравнение с 48 през март. Въпреки това измерителят остана на червена територия за четвърти пореден месец. Всяко ниво под 50 пункта е индикатор за свиване на активността.

"Вътрешното търсене показа леко подобрение и дефлационният натиск отслабна, но все още са очевидни рискове за растежа", посочи Хонбин Чу, главен икономист за Китай в HSBC.

Все още няма коментари
Нов коментар