Бермудският триъгълник на Евроинс

Българската група изненадващо поиска да купи закъсал американски застраховател без обяснения за плановете си

Един от основните акционери в "Еврохолд", Асен Христов, отдавна подчертава, че начинът за растеж в региона е чрез придобивания.
Един от основните акционери в "Еврохолд", Асен Христов, отдавна подчертава, че начинът за растеж в региона е чрез придобивания.
Един от основните акционери в "Еврохолд", Асен Христов, отдавна подчертава, че начинът за растеж в региона е чрез придобивания.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Един от основните акционери в "Еврохолд", Асен Христов, отдавна подчертава, че начинът за растеж в региона е чрез придобивания.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Български застраховател придобива американски гигант, търгуван на Nasdaq. Това научно-фантастично звучащо изречение без малко да стане факт... с известни условности. Обектът на желанието всъщност е от Бермуда. И наистина е гигант, но в минало време - пазарната му капитализация се е сринала от 1 млрд. долара на около 100 млн. долара заради финансови проблеми. И въпреки това цената изглежда непосилна. Като изключим всичко това, картината е съвсем действителна.

На 12 май българската застрахователна група "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ), част от публичната компания "Еврохолд България", отправи необвързваща оферта да придобие американската застрахователна компания Tower Group International (TGI). Групата на "Евроинс" предлага 3.75 долара на акция, или грубо около 200 млн. долара. Това е близо два пъти пазарната оценка на целия "Еврохолд" в момента на Българска фондова борса, а също и близо два пъти тази на обекта на предложението.

Защо въпреки регионалното си име "Евро инс" иска да купи американската компания остава неясно. Мениджърите на "Еврохолд" не бяха открити за коментар, но наличието на офертата бе потвърдено от служителите на компанията.

Евро-атлантическа сделка

Една от евентуалните причини за сделката е възможността групата на "Евро инс" да придобие още един силно подценен актив. Фактът, че пазарната оценка на TGI е паднала с 90% последната година, показва, че явно цената за компанията е ниска. Дали обаче е достатъчно ниска за това, което тя предлага? Всъщност TGI е застрахователен холдинг, базиран в Бермуда. Той оперира на американския пазара чрез дузина регионални поделения, като предлага широка гама продукти. Годишните му застрахователни премии през последните години са в рамките на 1.5 млрд. долара. През 2013 г. са били 1.7 млрд. долара. За сравнение приходите на ЕИГ за 2013 г. са около 160 млн. евро, или около седем пъти по-малко от целта на придобиване.

Всичко изглежда чудесно за TGI до края на миналата година, компанията е на печалба и дори редовно разпределя дивидент. Изненадващо обаче отчита близо половин милиард загуба от обезценка на активи и отчита на нереализирани загуби от предходни години и с това пуска атомна бомба във финансовия си рай. Бързо следват драстично сваляне на кредитния и рейтинг и старт на разследване от страна на американската комисия за ценни книжа (SEC). Естествено, следва рокада в мениджмънта. А за да се омекоти страшният удар, застрахователят влиза в преговори за сливане с друга компания, базирана в Бермуда - ACP Re, зад която стои група от американски застрахователни компании - AmTrust Financial Serviceс, National General Holdings Corporation и Maiden Holdings, и London Acquisition Company Limited.

Първоначалното споразумение за сливането е при цена от 3 долара за акция, или около 170 млн. долара оценка за цялата TGI. Преговорите обаче явно се разтеглят във времето и така през май на сцената се появява "Евроинс иншурънс груп". Макар офертата на българското дружество да изглежда "по-сладка" като оценка за TGI, ръководството на американската група бързо я определя като "по-слаба" спрямо тази на ACP Re. В свое съобщение до SEC от 15 май ръководството на TGI декларира офертата на "Евроинс", но в същото време подчертава, че няма да я разглежда, защото другата вече дълго обсъждана оферта "отразява по-добре интересите на Tower и акционерите й".

С нарастваща площ

Шансовете пред офертата не изглеждат големи. Тя обаче затвърждава проявилия се вече апетит на "Евро инс" на растеж чрез поглъщания. Миналата година българският застраховател на практика направи две придобивания, като пое бизнеса на "Интерамерикан" в България и този на QBE в България и Румъния.

Като цяло "Евро инс" показва амбиции за влизане на трудни пазари - какъвто може да се определени американският с цялата си фрагментираност. Може би опитът на българската компания в Румъния, където конкуренцията също не е никак лека, допълнително е мотивирал компанията да потърси по-голяма хапка. Миналата година румънските регулатори спряха бизнеса на "Евро инс" в Румъния почти за месец, което сериозно се отрази на компанията, но благодарение на придобивките групата завърши силно годината. Всъщност групата работи още в Македония и малко в Сърбия. Има одобрение на паспорта и за други страни в региона, но все още основният й бизнес е в България и Румъния.

Съществената разлика с настоящата оферта е, че всички тези наскоро придобити от "Евро инс" бизнеси са в пъти по-малки ??????????от купувача и са н познати за него пазари. Този на "Интерамерикан" бе не повече от 30 млн. лв. като премии, а на QBE около 20 млн. лв. Съответно и цената за тях не изглежда предизвикателна за българската група. Тя обаче явно поставя нови значително по-големи предизвикателства пред себе си след като е склонна на сделка с близо няколко пъти по-голяма компания, пък била тя и в сериозни финансови затруднения. Тук фундаментален въпрос е и как "Еврохолд" би финансирл дупките в баланса на TGI. Холдингът успешно си партнира с руската ВТБ и тук може да се търсят възможни решения, както и дори хипотези, че българската компания действа просто като посредник (логично напоследък руска държавна банка не била добре дошъл инвеститор в САЩ).

Друга голяма въпросителна е й защо офертата не е разкрита й пред българските инвеститори. Това, както и светкавичният отказ на борда на TGI, правят възможно предположението целта да е била просто да се вдигне цената на акциите на американската компания с цел някой инвеститор да опита да продаде дела си. Това е нещо което трудно се доказва, но е участието в подобни схеми е опасно, защото дори и само подозрението за това може да е сериозен удар по репутацията на всяка компаия или мениджър.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • + 2

    Много интересно, съмнявам се, че са искали да стъпят на американския пазар.

    Нередност?
  • 2
    val3 avatar :-P
    VAL
    • - 6
    • + 5

    Понеже КФН не затвори тая измишлиотина , ще се наложи американския регулатор да я свърши тая работа

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 8

    Откак станахме свидетели на цирковете с "Енергони" вече не може да ме учуди нищо. Явно някой български тарикат се е набълбукал с акции от американците и сега се чуди как да намали загубите.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 4

    предстои интересно общо събрание....

    Нередност?
  • 5
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • + 4

    Еврохолд няма ресурс от 200 млн. долара, единственият вариант е някой техен акционер да ги използва като прикритие са сделката. А единственият смисъл на сделката е да се купи подценен актив и да се разпродаде собствеността.

    Нередност?
  • 6
    night_mare avatar :-|
    Petar Bachvarov
    • + 5

    Евроинс и свободен финансов ресурс... по голям майтап няма :) Добре, че холандици от Ахмеа са балъци и им изсипаха един куп с кеш, та ги спасиха от пълен банкрут :)

    Нередност?
  • 7
    excellgate avatar :-|
    Excellgate
    • + 6

    "...Това, както и светкавичният отказ на борда на TGI,.. "

    Те в USA малко ги е страх от SEC (Securuty Exchange Commission). Че там за схеми се лежи дъъълго в затвора, не е като у нас. Повече от 50% от световните борсово търгувани активи са в USA и там си пазят бизнеса..

    Нередност?
Нов коментар