🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ се подготвя за действия срещу дефлацията

МВФ призовава за по-тясно сътрудничество между централните банки

Според Марио Драги може да се стигне и до програма за изкупуване на активи
Според Марио Драги може да се стигне и до програма за изкупуване на активи
Според Марио Драги може да се стигне и до програма за изкупуване на активи    ©  Reuters
Според Марио Драги може да се стигне и до програма за изкупуване на активи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка наблюдава внимателно валутните курсове и динамиката на кредитирането и е готова за активни действия, ако има опасност от изпадане в негативна ценова спирала, заяви президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Reuters. По думите му кредитните ограничения слагат спирачка на възстановяването в най-засегнатите от кризата в страни, което заедно с високия курс на еврото потиска инфлацията в региона.

Опасност от дефлация

От миналата есен насам потребителските цени в еврозоната растат с под 1%, което е двойно по-ниско от заложените от ЕЦБ цели. "Най-голямата опасност, пред която сме изправени сега, е потенциалът за изпадане в негативна спирала заради ниската инфлация, дефлационните очаквания и слабото кредитиране. Длъжни сме да вземем мерки при такъв сценарий", заяви Драги на организираната от ЕЦБ годишна среща на централните банкери в португалския град Синтра.

Според Драги, ако развитието на пазара доведе до неоправдано затягане на паричните и финансови условия, това ще изисква на първо място настройване на конвенционалните инструменти на банката. Дестабилизиране на инфлационните очаквания пък би създало обстановка за "широка програма за изкупуване на активи". Досега ЕЦБ отбягваше идеята за мащабно "количествено облекчаване" по модела на Федералния резерв на САЩ и британската централна банка. Драги предвижда и нуждата от "целенасочени" мерки, ако свитото предлагане на кредити попречи на прилагането на паричната политика на банката.

По-рано този месец Драги обяви, че ръководството на банката е готово да въведе промени в политиката на заседанието си на 5 юни, като решението ще зависи от новите данни за икономиката. След това статистиката показа леко повишение на инфлацията до 0.7% през април спрямо 0.5% през май, но също така стана ясно, че през първото тримесечие икономическият растеж в еврозоната е бил по-нисък от очакваното.

Международно сътрудничество

На форума в Синтра говори и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която призова за по-тясно сътрудничество между централните банки в решаването на предизвикателствата пред все по-взаимосвързаната и сложна световна финансова система. По думите й потенциалните ползи от такова сътрудничество ще са огромни в тежки моменти като последната финансова криза.

"Ако на политиките се гледа само от национална гледна точка, ще имаме още извънредни интервенции, по-слаб баланс и потенциал за износ на финансова нестабилност. Това ще доведе до големи загуби на благосъстояние много държави, като страничните ефекти няма да са само от развитите икономики към нововъзникващите пазари, но и в обратна посока", предупреждава тя.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ver27574675 avatar :-|
    Сара
    • - 1
    • + 1

    Инфлацията лоша, дефлацията лоша, а кое е добро?

    Нередност?
  • 2
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper

    Стабилно ниво на покачване на номиналния БВП е най-доброто което може да постигне една централна банка без да се интересува от инфлация или дефлация.


    За съжаление ЕЦБ продължава да бъде престъпно некомпетентна ЦБ.
    Ето думите от статията които характеризират какво прави ЕЦБ" "се подготвя", "наблюдава", " е готова за активни действия", "готово да въведе промени". Всички думички показват че ЕЦБ стои и чака и не предприема никакви действия за да върне номиналния БВП на еврозоната на нормалните нива. И най-тъжното е че никой не им търси сметка.

    Нередност?
  • 3
    t_ avatar :-|
    t_

    До коментар [#1] от "сара":
    Най - добрия вариант ЕЦБ са си го избрали - инфлация около 2%. Хем да не се навлиза в дефлационна спирала, хем леката инфлация да стимулира растежа във всичките му измерения. Има ли нужда да обяснявам какво става при дефлация?

    Нередност?
  • 4
    ver27574675 avatar :-|
    Сара

    До коментар [#3] от "t_":
    При инфлация цените растат и наличните пари се обезценяват, а при дефлация обратно - цените падат и наличните пари си увеличават стойността. Нали така?

    Нередност?
  • 5
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper

    Така е. Но това не е цялата история.
    Проблема е че инфлация/дефлация може да има по две коренно различни причини.

    От една страна върху инфлацията/дефлацията влияят реалните фактори (добра/лоша реколта, технологичен прогрес, изчерпване/откриване на нови ресурси).

    От друга страна върху инфлацията/дефлацията влияе политиката на централната банка. (номинални фактори) Ако печата много пари (експанзионистична парична политика) се получава инфлация, ако води рестриктивна парична политика (както ЕЦБ от 2008г насам) се получава дефлация.

    Централната банка трябва да се интересува единствено от номиналните покзатели. Не трябва да се допускат резки скокове или спадове в номиналния БВП. Номиналния БВП на еврозоната е много под нормалното си ниво благодарение на бездействието/некомпетентността на ЕЦБ. Това за съжаление освен до спад на цените води и до рецесия и повишаване на безработицата в краткосрочен план. Води и до големи дългови проблеми, защото заемите са номинални контракти и промяната в очакваните нива на НБВП води до невъзможност да се покриват.

    Нередност?
Нов коментар