🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кредитирането в еврозоната се съживява

Търсенето на заеми във всички сегменти е обърнало посоката си в положителна, отчита ЕЦБ

Повечето банки все още смятат, че кредитните им стандарти остават прекалено строги
Повечето банки все още смятат, че кредитните им стандарти остават прекалено строги
Повечето банки все още смятат, че кредитните им стандарти остават прекалено строги    ©  ALEX DOMANSKI
Повечето банки все още смятат, че кредитните им стандарти остават прекалено строги    ©  ALEX DOMANSKI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За второто тримесечие на 2014 г. банките в еврозоната очакват облекчаване на кредитните стандарти за предприятия.

Условията за кредитиране на банките в еврозоната са се стабилизирали, отчита Европейската централна банка (ЕЦБ) за първото тримесечие на годината. Изиксванията за отпускане на заеми за бизнеса остават непроменени, а за покупка на жилище са били облекчени. Това се посочва в редовното тримесечно проучване на ЕЦБ за кредитирането в еврозоната, което се изготвя на база на анкета сред банките всяко тримесечие. Търсенето на кредити във всички сегменти е обърнало посоката си в положителна. За второто тримесечие на 2014 г. банките в еврозоната очакват облекчаване на кредитните стандарти за предприятия и незначително затягане на тези за жилищни заеми. Условията за кредити за потребление се очаква също да бъдат облекчени през второто тримесечие на годината.

Що се отнася до самите кредитни стандарти, около 60% от банките, участвали в проучването, все още ги оценяват като по-строги в сравнение със средното им ниво от 2003 г. насам (оттогава ЕЦБ провежда проучването - бел. ред.). Подобрява се достъпът на банките в еврозоната до финансиране по отношение на всички видове пазарни инструменти.

Проучването за първото тримесечие на 2014 г. е проведено в периода между 24 март и 8 април. За първи път включва и латвийските банки, поради което се увеличава и броят на банките, отговаряли на въпросите на ЕЦБ, до 137.

Кредитните стандарти

За първи път от второто тримесечие на 2007 г. леко въздействие за облекчване на кредитните стандарти за предприятията имат усещането на банките за риск, свързано с бизнес перспективата на фирмите и макроикономическата несигурност. Това е в съответствие с признаците за умерено възстановяване на икономиката в еврозоната, се посочва в изследването. В същото време обаче възприятието за риск на банките в сегмента на жилищното кредитиране оказва влияние в посока на затягане на условията, макар и вече незначително.

Различията в условията за кредитиране в отделните страни (големите) в еврозоната обаче остават все още значителни. По отношение на големите страни в еврозоната кредитните стандарти за предприятия са били затегнати в Италия, докато в Холандия са били облекчени. Банките в Германия, Франция и Испания не са променяли кредитните стандарти за предприятия, се казва в изследването.

В същото време обаче в Италия значителна част от банките посочват за разхлабване на условията за отпускане на кредити за покупка на жилище, докато в Холандия и Германия за затегнали условията за този тип кредит. Във Франция и Испания банките не са променяли условията за жилищни кредити.

Добрата посока на търсенето

Търсенето на кредити обръща посоката си към позитивно движение във всички сегменти, като за първи път от средата на 2011 г. това се случва при заемите за предприятия. Банките отчитат и значително повишение на търсенето на жилищни кредити. Увеличение на търсенето има и при заемите за потребление. И за второто тримесечие на тази година банките в еврозоната очакват повишаване на търсенето на кредити във всички категории.

Както и при условията за кредитиране, така и в търсенето на заеми ситуацията за различните страни в еврозоната е различна. В Холандия търсенето на фирмени заеми все още спада, докато във Франция и Испания движението вече е положително. В Германия и Италия банките отчитат, че няма промяна в търсенето на заеми от предприятията. При жилищните кредити търсенето обръща движението си в положителна посока в Германия, Италия и Холандия, докато във Франция остава непроменено, а в Испания се свива.

Все още няма коментари
Нов коментар