🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова пенсионна компания от есента

Десетото лицензирано осигурително дружество - "Утре", е част от групата за бързи заеми "Изи кредит"

Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са двамата големи собственици на групата "Изи асет мениджмънт"
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са двамата големи собственици на групата "Изи асет мениджмънт"
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са двамата големи собственици на групата "Изи асет мениджмънт"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са двамата големи собственици на групата "Изи асет мениджмънт"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за бързи заеми "Изи асет мениджмънт", популярна с марката си "Изи кредит", стъпва и на пазара на осигурителни услуги. Комисията за финансов надзор издаде лиценз на "Пенсионноосигурително дружество "Утре". В него 99.99% от капитала ще са собственост на "Изи асет мениджмънт", а една акция ще се притежава от Станимир Василев, който е председател на съвета на директорите на същата компания, поясниха от финансовия регулатор.

Очаква се дружеството да заработи най-рано през септември. То е с капитал от 5 млн. лв., в процес на регистрация е, и ще се управлява от мениджърите на "Изи" - Станимир Василев, Неделчо Спасов и Кирил Михайлов.

Кой стои зад бутиковата идея

"Първоначалната ни идея е да направим малък бутиков фонд за нашите служители и клиенти, като най-малкото им дадем възможност да са по-информирани за възможностите да спестяват", каза пред "Капитал" Станимир Василев. "Имаме над 3000 консултанти в страната и много клиенти със средни и малки доходи, а можем да направим повече за тях от отпускането на един кредит, дори само като им помогнем да повишат финансовата си информираност", допълни той.

Стъпката е логична за групата, тъй като към вече предлаганата от тях услуга в бързите кредити ще може да предложи допълнителна такава - дългосрочно спестяване за пенсия. Самата "Изи асет мениджмънт" развива дейност от 2005 г., като нейни създатели са именно Станимир Василев и Неделчо Спасов. Двамата са и основни акционери с по 4.56% от капитала според последните данни в Търговския регистър отпреди година. С малко под 5% са и Благой Козарев и Димитър Райчев. През тази година започна обратно изкупуване на акции от служителите при цена от 15.44 лв. за брой, което оценява "Изи асет мениджмънт" на над 130 млн. лв.

Специално проектът за пенсионния фонд се движи от Станимир Василев, който е възпитаник на INSEAD. Съдружникът му Спасов има специализация в същия университет, а иначе е завършил УНСС. Преди "Изи кредит" е работил година в Националната следствена служба, после в "Машиноекспорт" и "Делойт и Туш". Не на шега, на 1 април 2005 г. те започват бизнеса с бързи кредити от Враца, откъдето е съпругата на Спасов. За разлика от другите фирми за малки потребителски заеми техният модел е да посещават клиента в дома му.

Лесен растеж

Основната дейност е в предоставянето на малки бързи заеми, известни като "Изи кредит", като в България вече има над 3000 консултанти, а заедно с представителите извън страната те набъбват до 6000. Компанията е сред водещите в сектора в България, като работи още на украинския, румънския пазар и др.

Последният отчет на компанията в Търговският регистър е за 2012 г. Според данните там общо капиталът й е 29.9 млн. лв. Отпуснатите кредити и вземания от клиенти са в размер на 34.6 млн. лв., което е 80.5% от всичките й активи. Приходите от лихви са 53 млн. лв., като година по-рано са били 40 млн. лв. Чистата печалба е висока: 11 млн. лв. за 2012 г. и 9 млн. за предходната. По неофициални данни на "Капитал" бизнесът е продължил да расте и през миналата година: приходите от лихви са били 67 млн. лв., но чистата печалба е паднала на 7.2 млн. лв.

Основният начин на финансиране на дейността на този тип компании е чрез банкови заеми. В отчета на "Изи кредит" за 2012 г. е посочено, че задълженията й към банки са в размер на 7.039 млн. лв. Но не пише към какви и кои банки или банка са посочените дългове.

Данни от Търговския регистър за заличени вече залози на дружеството показват, че е имало една кредитна линия от 2006 г. от тогавашната Стопанска и инвестиционна банка (сега СИБанк), като залогът е заличен през 2012 г., и един револвиращ кредит от 2007 до 2009 г. от Сосиете женерал Експресбанк. Кредитът е бил в размер на 4 млн. лв. с цел оборотни средства за финансиране дейността на компанията за отпускане на потребителски заеми, става ясно от документите.

Десетият на пазара

Това е първата компания, която получава разрешително от 2008 г. насам, когато лиценз беше даден на "Пенсионно осигурителен институт". В момента на пазара има девет лицензирани пенсионни компании. Общо 4 212 072 са клиентите на частните пенсионни фондове, показват данни на КФН. Реалният брой на осигурените е по-малък, защото някои имат вноски в повече от един вид схема - например и в универсален, и в доброволен.

Активите под управление в сектора към края на март са 7.24 млрд. лв. Най-големият и като активи, и като осигурени лица е ПОК "Доверие", а най-малкият към края на миналата година бе именно "Пенсионно осигурителен институт" с около 50 хил. осигурени. Повечето от компаниите са с български собственици, които имат цяла финансова група. Често е и изкушението да се инвестират пари на осигурените в свързани със собствениците дружества. По неофициална информация на пазара още една българска група планира да кандидатства за лиценз.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kireto avatar :-P
    Кирето
    • - 5
    • + 19

    Още в в петък излезе съобщението на сайта на КФН и се чудих с кой ли ще е свързано "Утре"-то...
    Та според мен много бързо ще си "наберат" партиди, особено за УПФ-то.
    Искаш кредитче - прехвърляш си ДЗПО-то в "Утре", може и по-ниска лихва да предложат..
    В което няма нищо лошо, почти всички фондове имат някакъв начин да привличат клиенти...

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 36

    "Повечето от компаниите са с български собственици, които имат цяла финансова група. Често е и изкушението да се инвестират пари на осигурените в свързани със собствениците дружества." ДОБАВКА ОТ МЕН: следвайки безценния и крайно положителен опит на КТБ

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 32

    Наистина след условностите около КТБ е прекалено рисковано да се инвестира в пенсионен фонд и в каквото и да било с български собственици.
    Не за друго, а защото покрай горната банка се видя, че в КФН явно от сутрин до вечер лупат белот и нищо не надзирават... Докато не почне да се пише по вестниците.
    Искам да припомня драмата с втората пенсия на категорийните работници отпреди 2 г., когато вместо да нареди да се разследват пенсионните фондове къде са парите от вноските, г-н Дянков, финансовият министър в правителството на ГЕРБ, просто одържави натрупаните пари...
    Другото, което им хрумва веднага при проблем, е да се напише специален закон за случая.
    Нали си спомняте, че с КТБ така искаха да направят?

    Нередност?
  • 4
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 8
    • + 36

    Мирише ми на нова финансова пирамида . Аз не бих ползвала техните услуги.

    Нередност?
  • 5
    rainbou1 avatar :-?
    rainbou1
    • - 1
    • + 22

    В България всеки тръгва да преразпределя, а то пари за леб вече нема.
    затова сме на това дередже....

    Нередност?
  • 6
    kukuband avatar :-P
    kukuband
    • - 1
    • + 18

    Хе-хе-хеее, така ли ги наричат вече , "пенсионна компания"..."човека взе парите и..."...

    Нередност?
  • 7
    goryanin avatar :-|
    goryanin
    • + 7

    Всеки иска да управлява парите, но тъй като пари няма иска да вземе заем и да го разпредели както си знае/по-голямата част за себе си/.

    Нередност?
  • 8
    townboy avatar :-|
    townboy
    • - 4
    • + 18

    Български хитреци лихвари. При положение че има хора които взимат кредити от Изи Кредит, съм сигурен че ще има такива които да влагат там подмамени от "високите лихви". Преди много години Влади Въргала беше казал: Докато има балъци, ще има и тарикати.

    Нередност?
  • 9
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • + 10

    Тези бързо ще открият, че даването на пари е доста по-лесно от вземането.

    Нередност?
  • 10
    graf avatar :-|
    Graf
    • - 2
    • + 12

    А къде е КФН и Мавродиев?
    ""Имаме над 3000 консултанти в страната и много клиенти със средни и малки доходи, а можем да направим повече за тях от отпускането на един кредит, дори само като им помогнем да повишат финансовата си информираност"

    Този тип "обучения" обикновено излизат много скъпо. Както за обучаемите, така и за обществото. Доверието в системата на капиталовите фондове ще стане нулево още на 01.01.2015-та, защото те ще трябва да почнат да плащат пенсиите на работилите ІІ и І категория труд. При последната отсрочка Дянков приватизира вноските им, но КС нарече този акт кражба, каквото си беше.
    В такава среда нов фонд, "бутиков" по нежната дефиниция на Капитал е само детонатор на едни предвидими процеси. :)

    Нередност?
Нов коментар