Несигурната среда може да откаже от дейност пенсионна компания "Утре"

Дружеството ще подаде искане да организира два фонда, но ще изчака политическото решение за промени в сектора

Неделчо Спасов коментира, че ще решат окончателно дали да започнат дейност, когато стане ясно какви ще са точно законовите промени
Неделчо Спасов коментира, че ще решат окончателно дали да започнат дейност, когато стане ясно какви ще са точно законовите промени
Неделчо Спасов коментира, че ще решат окончателно дали да започнат дейност, когато стане ясно какви ще са точно законовите промени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Неделчо Спасов коментира, че ще решат окончателно дали да започнат дейност, когато стане ясно какви ще са точно законовите промени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акционерите на пенсионна компания "Утре" все още обмислят дали да започнат дейността й, или да върнат лиценза заради неясното бъдеще на цялата осигурителна система. Това каза пред "Капитал Daily" Неделчо Спасов, член на борда на директорите на компанията. "Все още сме в ситуация да обмисляме дали стартираме тази дейност предвид цялата среда", коментира Спасов. Той обясни, че всеки ден обсъждат и преценяват оправдано ли е да започнат работа предвид законодателните промени, които бяха обявени в края на миналата година без обсъждане. Спасов се опасява, че рязко сваляне на пенсионните такси ще направи навлизането на нова компания като тяхната неоправдано за акционерите й.

Учредител на "Пенсионно-осигурително дружество Утре" е "Изи асет мениджмънт" с 99.99%, собственик на компанията за бързи заеми "Изи кредит". Една една акция има Станимир Василев, един от мениджърите на "Изи кредит".        

Има-няма промени

В средата на декември след среща със синдикатите представители на правителството обявиха, че ще позволят прехвърлянето на пари от универсалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). Идеята беше оповестена и подкрепена от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Само за месец първоначалният й вариант претърпя няколко промени – отначало идеята беше започващите първа работа да отиват в НОИ завинаги, ако не си изберат сами пенсионен фонд и ако самите те поискат само държавно осигуряване. Това беше комбинирано с намерението и парите на досега осигуряваните в универсален фонд да се местят в НОИ, в случай че осигуреният не посочи изрично желание да запази личната си партида. Проектите претъпяха развитие и финално така и не е ясно какво точно ще влезе в сила.

Неделчо Спасов коментира, че ще решат окончателно дали да започнат дейност, когато стане ясно какви ще са точно законовите промени. Пенсионното дружество получи лиценз през юли и след няколко седмици изтича 6-месечният срок, в който трябва да създаде фондове или да върне лиценза си. 

В неподходящо време

"Ние ще си подадем вероятно искане за лицензиране на фондове в срок", обясни Спасов. Дали обаче те ще започнат реална дейност и ще привличат осигурени засега не е решено. Компанията не се е отказала от първоначалното си намерение да лицензира само универсален и доброволен фонд. Досега всички пенсионни дружества имат поне по три фонда – универсален, доброволен и професионален, а някои управляват и доброволен професионален. Всички родени след 31.12.1959 г. се осигуряват в универсален, професионалният е за работещите при тежки условия на труд с право на ранна пенсия. Доброволните са по желание за всеки, който иска да се осигурява допълнително, независимо какво работи и кога е роден. Около половината от осигурените в универсални фондове не са избрали сами пенсионната си компания в срок и са били служебно разпределени. Ако влезе в сила първоначалната идея на правителството и синдикатите, неизбралите пенсионна компания ще отиват в НОИ, т.е. дружествата ще могат да разчитат само на клиентите, които изрично поискат да са при тях. Опасенията на финансисти, политици и експерти са за манипулиране на избора на работещи в държавни институции, компании с държавно участие и зависими от обществени поръчки.

Неделчо Спасов отрече "Изи кредит" и "Утре" да имат каквито и да е политически връзки, каквито съмнения се появиха преди няколко месеца. По думите му "Утре" е успяло да се лицензира без проблеми, защото година и половина са се подготвяли сериозно, разчитали са на екип консултанти за подготовката на документите и в никакъв случай не може да става въпрос за някаква протекция. 

Как е пазарът

В края на септември миналата година всички пенсионни компании в България са управлявали общо 7.87 млрд. лв., а броят на новоосигурените за деветмесечието е бил близо 93 хил. души. По показател за брой осигурени с най-големи дялове са "Доверие" и "Алианц" (по над 20%), а с най-малки са "Топлина" и "Пенсионносигурителен институт" (2% и по-малко). За деветмесечието печалбата в сектора е 44 млн. лв., но "Пенсионноосигурителен институт" и "Утре" са на загуба, съответно 1.06 млн. лв. и 17 хил. лв.  
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 1
    • + 11

    Очертава се далаверата "Източване на пенсионен фонд" да свърши и плъховете напускат потъващият кораб. Добра новина.

    Нередност?
  • 2
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 3
    • + 8

    ГЕРБ е мутренско-мафиотска групировка !!!!!!
    Откраднаха 1.5 милиарда здравни лични вноски от НЗОК. Сега искат да откраднат от личните ни осигурителни вноски !!! Които ще потънат в НОИ и ще са изхарчени за 2-3 години МАХ, дори да ги вземат всичките !!! Целта на синдикално-мафиотските групировки КНСБ и Подкрепа е да се освободи държавен ресурс, който мутрите на Бойко Борисов да излапат като ни "строят" пътища и обекти........ МИРИШЕ на пари, на 8 милиарда лева !!!!! Колкото успеят да прилапат в НОИ, толкова РЕСУРС НА ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ ОСВОБОДИ ЗА СЪ-ФИНАНСИРАНЕ И ЛАПАНЕ !!!!! СИНДИКАЛНАТА МАФИЯ замрази и РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ, което е най-ранното такова в Европа !!! Нацията се топи, циганите не плащат нищо, а ползват всичко : пенсии, лечения, вода, ток......, а и ни крадат и пребиват ежедневно. България загива, а те мислят как да лапат !!!! МАФИЯТА на синдикатите и ГЕРБ действа като триглава ламя !!!!!!

    Нередност?
  • 3
    yori756 avatar :-|
    16bit
    • - 1
    • + 4

    С такава държава кво да очаква човек... Само лудите инвестират още в България, където всеки закон е предпоследен и всяка реформа противоречи на всички останали. И после се чудим що боксуваме 25 години.
    Съсипаха НЗОК, ще съсипят и НОИ.

    Нередност?
  • 4
    pavlin_kralev avatar :-|
    Павлин Кралев
    • + 2

    Може би наистина решението е няколкогодишна емиграция. Наистина като че ли не се виждат изгледи за рязка промянйа в положението ..... дано не съм прав....

    Нередност?
  • 5
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • + 1

    Така е! Който не е убеден, че е способен да печели пари за пенсиите на хората - да не участва. Гарантираната лапачка е пред приключване. Живот и здраве, много скоро може да лъснат и недобросъвестните операции с парите от осигуровките на хората в няколко от частните фондове по втория стълб.

    Нередност?
  • 6
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 1

    Имало някакъв нелеп протест срещу правото на хората да избират, дали парите им да са в частните фондове или в НОИ!!! Някакви странни хора искат да ме лишат от правото на избор!!! Има сведения, че част от пенсионните фондове на практика представляват на практика осигурителни пирамиди - парите на осигуряваните се източват към фирми на свързани с фондовете лица и също така се фалшифицират отчети. Както е отлично известно, такова нещо като КФН, която да контролира и санкционира нарушенията на пенсионни фондове няма. Има там някаква комисия с подобно име, но реално тя не работи каквото би трябвало, ами действа като комисия за медийна цензура. Така че - искам да се включа в протести в подкрепа на промените в пенсионната сфера, планирани от ГЕРБ.

    Нередност?
  • 7
    gope avatar :-|
    Gopeто

    До коментар [#6] от "Станислав Янков":

    Правото на избор, така както ни го предложи ГЕРБ по мутренски е равносилно на правото да се самоубиеш. Правителство и Парламент трябва да направят КФН работеща институция и да изискват от тях непрекъснато да си вършат работата. А от Парламента още не сме чули някой от управляващите да иска оставката на Мавродиев ?!?

    Нередност?
  • 8
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • + 1

    Аз пък искам държавата да не ме закрепостява насила с безумен закон да давам 5% от пенсионния си данък на Частни Пирамидални Фондове, които за добър ден веднага ме глобяват с 5% такса на всяка вноска, пък и ежегодно ми открадват и 1% от цялата ми внесена години наред сума. За сметка на което, с меринджейските си "умения" шефовете на тези пирамиди ми докарват отрицателна доходност на партидата и накрая ще ми покажат като дойде време за пенсия една конфигурация от три пръста с преобладаващ среден. А за тези им умения същият пенсионен закон ми отрязва 28% от държавната пенсия, която бих взел, ако цялата ми вноска за пенсионен данък беше там.
    Тоест искам ПРАВО НА ИЗБОР! Да се осигурявам само в държавното НОИ с целият риск на демографската катастрофа, политически, инфлационни и други заплахи, за които съм информиран или ако съм глупак да се пробвам в Частни Пирамидални Фондове, но ДОБРОВОЛНО, като поема целият риск от глупостта си и знам, че когато тази пирамида изгърми и държавата няма да ми дава нищо.
    Тоест изборът е между два стълба - държавен и частен, но да е доброволен и да няма никакви монополни частни крадльовци с държавна принуда под името Узаконени Пирамидални Фондове, на които да съм крепостен селянин.
    Това искам и го искам сега и веднага и ако може тутакси.

    Нередност?
Нов коментар