Авиозастрахователите очакват най-скъпата си година от 2001 г.

Заради зачестилите инциденти полиците за самолети вероятно ще поскъпнат

Свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии е само една от серията катастрофи през 2014 г.
Свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии е само една от серията катастрофи през 2014 г.
Свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии е само една от серията катастрофи през 2014 г.    ©  Reuters
Свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии е само една от серията катастрофи през 2014 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2

млрд. долара може да надхвърлят платените от застрахователите щети през тази година.

Авиозастрахователите преразглеждат покритията за самолетите, въвлечени във враждебни действия като свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии, съобщава Financial Times. Стъпката става факт на фона на най-скъпата за застрахователния сектор година от атаките от 11 септември 2001 г. насам, като очакванията са годишните загуби да достигнат 2 млрд. долара.

Според мениджъри от застрахователни брокери напоследък някои застрахователни компании настояват за над трикратно увеличение на премиите по т.нар. полици срещу "война", пише изданието. Част от представителите на сектора пък изискват подробна информация за точните маршрути на полетите и обмислят да се изтеглят напълно от предлагането на определени покрития за полети, които минават над горещи точки в Близкия изток и части от Африка, допълват брокери.

Растящи рискове

Въпреки вече наблюдаваното рязко поскъпване на полиците брокерите очакват повечето авиокомпании да продължат да сключват застраховки с дружества, които са готови да запълнят празнотите в отделните покрития. По оценки на брокерите разходите за покриване на изплатени обезщетения и за щети по корпусите на самолетите ще достигнат до няколкостотин милиона долара тази година. Отделно от това годишно застрахователите плащат по около 600 млн. долара за покриването на загуби от други, по-обичайни щети, като например сблъсъци с птици. Така общата сметка за 2014 г. ще надхвърли 2 млрд. долара. Крайната цена обаче не може да се определи лесно, тъй като за разлика от загубите от физически щети, които се покриват бързо, финализирането на процеса на предявяване и изплащане на претенции за покриването на разходите на авиокомпаниите за обезщетения може да отнеме няколко години, допълва изданието.

Все още няма коментари
Нов коментар