🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Застрахователят на вземания Euler Hermes влиза на българския пазар

Компанията предлага защита от непогасени плащания по търговски договори за големи и малки фирми

Интересът към продуктите се е оказал по-голям от очакваното още при отварянето на офиса, коментира Марек Винарски (вляво), управител за България на Euler Hermes
Интересът към продуктите се е оказал по-голям от очакваното още при отварянето на офиса, коментира Марек Винарски (вляво), управител за България на Euler Hermes
Интересът към продуктите се е оказал по-голям от очакваното още при отварянето на офиса, коментира Марек Винарски (вляво), управител за България на Euler Hermes    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Интересът към продуктите се е оказал по-голям от очакваното още при отварянето на офиса, коментира Марек Винарски (вляво), управител за България на Euler Hermes    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полиците покриват до 85-90% от стойността на застрахованото вземане.

Застрахователят на кредитни рискове Euler Hermes вече предлага услуги на българския пазар, съобщиха от ръководството на международната група по време на представянето на българския офис. Той работи от юли миналата година и по думите на управителя му Марек Винарски вече имат доста клиенти, дори повече, отколкото са очаквали първоначално. Мажоритарен собственик с 67.8% на Euler Hermes е германската финансова група Allianz, а компанията има поделения в целия свят и годишен оборот от 2.5 млрд. евро за 2013 г. Застрахованите бизнес транзакции по света са на стойност 789 млрд. евро.

Премиите и покритията

Продуктите, които Euler Hermes предлага, са подобни на тези на други застрахователи на кредитен риск като Coface и Българската агенция за експортно застраховане. Те включват пълно проучване на партньора, от когото ще възникне вземане, пазарни и макроикономически анализи за рисковете по сделката, консултации и експертни мнения за икономически сектори, държави и конкретни компании.

Euler Hermes няма ограничения за размера на компаниите и на сделките, които може да застрахова, стига да работят с отложено плащане.

От думите на Винарски стана ясно, че в момента имат както много големи компании, които са им клиенти, така и такива от малкия и средния бизнес. Предлаганите услуги са покриване при нужда на отложени плащания, когато по някаква причина парите не са преведени. Условията за сключване на полица е клиентът да застрахова целия оборот от отложеното плащане, който би имал през следващите 12 месеца, казаха за "Капитал Daily" от застрахователя. Премията е много различна в зависимост от сделките цената й се определя според сектора, в който се сключват, оборота, държавите, към които ще има експорт, договорените дни на отложено плащане и други фактори. Премията е процент от прогнозните продажби и в зависимост от изброените фактори е приблизително между 0.2% и 1%.

За сравнение – застрахователната премия за малка фирма по договор с отложено плащане в Българската агенция за експортно застраховане е между 0.6% до 1.9% от стойността на договора. Застраховка на вземания на малка фирма в "Кофас България" е от 0.89% от договора, като постепенно с увеличение на стойността му цената пада. Там обаче има изисквания застрахованият да има отношения с поне пет контрагента, а оборотът по договорите да надминава 500 хил. лв. При застраховането обаче не е коректно да се сравняват цени на премия, защото покритията и допълнителните услуги са различни при всеки застраховател. Полиците на Euler Hermes покриват 85-90% от стойността на търговския кредит (т.е. неполученото плащане), аналогично с условията по общите договори на БАЕЗ и "Кофас".

Партньор на доверие

Застраховането на кредитен риск работи на този принцип – клиентът сключва договор предварително, като застрахователят прави и проучване. Възможно е, ако контрагентът отсреща е рисков или оперира в изключително рискова държава, да откаже полица или цената й да се повиши значително. Когато няма плащане в договорения срок, застрахователят погасява по-голяма част от вземането и след това си търси парите от длъжника.

"Всички вземания от одобрени купувачи се покриват в почти пълен размер. Винаги има малко самоучастие от страна на клиента", коментираха от Euler Hermes. Застраховки могат да се сключват както за плащания по стоки и услуги в България, така и за експорт.

В момента една от рисковите държави по отношение на неплащания на контрагенти е Русия, коментираха от застрахователя. От Eurel Hermes продължават да сключват полици и да правят проучвания и за руския пазар и не са се отказали от него, стана ясно от думите на ръководството. Прогнозата на икономическия им екип е тази година свиването на икономиката на Русия да е с 5.5%, а компаниите в неплатежоспособност да се увеличат с 30%. За България оптимистичните прогнози са за 2% ръст на БВП при увеличение на вътрешното потребление. От Euler Hermes посочиха, че в тяхната база данни кредитният рейтинг за плащане на вземания от страна на бизнеса е по-висок от този на българската държава. По думите на икономистите им това е обичайно и за други страни, включително за Франция, и показва, че бизнесът се справя по-добре с плащанията, отколкото държавата.

Името на Eurel Hermes е споменавано в България във връзка с доставката на германските мотриси Siemens за БДЖ – компанията застраховаше вземанията на банките KfW и Nordbank по договора за финансиране на покупката на мотрисите. Пред "Капитал Daily" от застрахователя потвърдиха за такава сделка, но отказаха повече коментар.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thesecondend avatar :-?
    Втора цетка
    • - 21
    • + 4

    Е такива, много ги харесвам...легализирани рекетьори...:)

    Нередност?
  • 2
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • - 5
    • + 4

    за метрото мотрисите са купени с европейски и държавни средства, а за бдж със собствени, защо?

    Нередност?
  • 3
    anuwar avatar :-P
    anuwar
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#1] от "LocoMondo":

    Аз такива като теб пък най-харесвам... никакви познания по темата, но коментират!

    Нередност?
  • 4
    itoskov avatar :-|
    Woland
    • + 11

    До коментар [#3] от "anuwar":

    За съжаление, това е масата българи- прости и озлобени хорица, за които да си търсиш парите, е лошо. Най-вече, защото обичат да взимат.

    Нередност?
  • 5
    andthensome avatar :-|
    andthensome
    • + 6

    До коментар [#4] от "itoskov":

    Системата ще ги изчисти... но трябв време.

    Нередност?
Нов коментар