🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кофас": Кредитният риск в Западна Европа остава висок

Краят на рецесията не се отразява съществено в подобрение по сектори

Металугията е един от секторите в Западна Европа, заедно с автомобилния и строителния, в които нивата на кредитния риск остават високи
Металугията е един от секторите в Западна Европа, заедно с автомобилния и строителния, в които нивата на кредитния риск остават високи
Металугията е един от секторите в Западна Европа, заедно с автомобилния и строителния, в които нивата на кредитния риск остават високи    ©  Красимир Юскеселиев
Металугията е един от секторите в Западна Европа, заедно с автомобилния и строителния, в които нивата на кредитния риск остават високи    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нивата на кредитния риск по сектори в Западна Европа остават високи през първото тримесечие на тази година, се посочва в анализ за актуализираните оценки на секторните рискове на международната компания за кредитно застраховане "Кофас".

Въпреки че рецесията в страните от тази част на континента изглежда да е към края си, това не се отразява съществено в подобряване на секторните рискове, се казва в съобщението. Високи остават нивата на кредитния риск в металугията, автомобилния и строителния сектор.

Висок риск

За състоянието на металургичната индустрия от "Кофас" посочват, че оборотът и печалбите й намаляват, като тя е зависима от строителния и автомобилния бранш. Това е така, тъй като те са потребители на нейните продукти. По отношение на автомобилния сектор компанията задържа оценката му в ниво "много висок риск" въпреки позитивните тенденции в бранша, които освен това са и подкрепени от шест последователни месеца на нарастващи продажби.

Строителството е поставено в категория "висок риск". То бележи спад в поръчките на европейско ниво - 10% през януари 2014 г. в сравнение с януари 2013 г. Цените в бранша като цяло спадат. Освен в Германия и Дания, където има леко възстановяване, секторът е силно повлиян от намаляването на издадените разрешения за строеж в Южна Европа, Франция и във Великобритания, посочват от "Кофас".

Северна Америка и Азия

Според оценките на кредитния застраховател северноамериканските страни се развиват благоприятно, като отбелязват подобрения в резултатите на компаниите. Финансовата стабилност постепенно се увеличава, което води до стабилизиране на оценката на секторните рискове. Там по-голямата част от секторите са оценени със "среден риск".

Освен това няколко от тях са с благоприятна краткосрочна перспектива. Това са инженеринговите дейности и автомобилният сектор. Кредитният риск в сектора на текстила и облеклото е оценен също на стабилен, като се очаква през 2014 г. да бъдат открити нови 6000 работни места и да бъдат инвестирани повече от 4 млрд. долара.

За разлика от Западна Европа и Северна Америка, където рискът е с тенденция да се стабилизира, развиващите се страни в Азия са нов източник на безпокойство, посочват от "Кофас". Забавянето на дейностите в Китай подчертава структурните трудности в икономиката, което се отразява на рентабилността на компаниите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    светлината в тунела....

    Нередност?
Нов коментар