🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производственият сектор в еврозоната продължава да расте

Подобрението е ограничено от несигурността около Гърция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес активността в производствения сектор на еврозоната се е ускорила леко през миналия месец, но растежът остава ограничен от несигурността около бъдещето на Гърция, съобщава Reuters. Изготвяният от Markit индекс на мениджърските поръчки (PMI) в индустрията е достигнал 14-месечен връх от 52.5 пункта през юни спрямо 52.2, отчетен през май. Голяма част от проучването обаче е изготвено, преди Атина да пропусне плащане към Международния валутен фонд във вторник.

Умерен растеж

Подиндексът на индустриалното производство, който се включва в съставния PMI индекс за еврозоната, е нараснал повече от очакваното до 53.6 пункта спрямо 53.3 през май. Нивото от 50 пункта разделя свиването от растежа. "Общият темп на растеж остава по-скоро умерен, отколкото впечатляващ. Това вероятно не трябва да ни изненадва предвид атмосферата на несигурност около преговорите с Гърция", коментира главният икономист на Markit Крис Уилямсън. Растежът на PMI индекса е ограничен и от смесените данни за развитието на двете най-големи икономики в еврозоната Германия и Франция. Според данните на Markit производството има сравнително слаб положителен ефект за цялостната икономика на региона.

Въпреки слабия растеж и търсене в производствения сектор компаниите са повишавали цените на продукцията си с най-бързия темп от края на 2013 г. Подиндексът на производствените цени е нараснал до 51 пункта през юни спрямо 50 за предходния месец. Това е добра новина за Европейската централна банка, която по-рано тази година стартира мащабна програма за количествено облекчаване в опит да преодолее опасността от дефлация. Официалната статистика обаче показва, че потребителската инфлация отново се е забавила до 0.2% през юни, след като достигна 0.3% през май.

Стабилизиране в Китай

Производителите във втората най-голяма икономика в света - Китай, също отчитат лек растеж през юни, докато секторът на услугите в страната се радва на по-сериозно ускорение. Това стабилизиране се приема като сигнал, че приетите от Пекин мерки за стимулиране на забавящата се икономика почват да дават резултат.

Официалният PMI индекс на производствения сектор в страната е запазил нивото от 50.2 пункта за втори пореден месец, след като се задържаше под нивото на растеж в началото на годината. Подиндексът на новите поръчки обаче е спаднал от 50.6 до 50.1 пункта, а при поръчките за износ свиването е до 48.2 пункта спрямо 48.9 през май. Външното търсене се свива за девети пореден месец. "Инерцията на бизнес растежа все още е недостатъчна, а вътрешното и външното търсене остават слаби", отчитат от Националното статистическо бюро. Фабриките също така са продължили да свиват работната си сила. PMI индексът на сектора на услугите обаче се покачва от 53.2 до 5.38 пункта. Услугите вече са водещ фактор в икономиката на страната, като делът им достига 48.2% от БВП спрямо 42.6% на индустрията и строителството.

Все още няма коментари
Нов коментар